Vágólapra másolva!
Bizonyára ön is hallotta pár hete, hogy Cristiano Ronaldo megsértődött, mert mégsem ő a legdrágább játékos az egész világon. A hírt, miszerint Gareth Bale-t nála is drágábban vette a Real Madrid, a Football Leaks nevű oldal szivárogtatta ki, és nem ez az egyetlen szerződés, amire rátette a kezét a titokban működő szervezet. 

A Spiegel kapcsolatba lépett a Football Leaks vezetőivel, akik érthető módon szeretnék titokban tartani identitásukat. A magát Johnnak nevező férfi csak annyit árult el a német magazinnak, hogy hozzá hasonlóan a FL minden tagja portugál, de hozzátette, mást nem mondhat, mert

A Football Leaks a futball átláthatóságáért, az ügynökök és egyéb közbenjárók hatalmának csökkentéséért küzd, és már számtalan átigazolási ügy adatait szerezte meg, és hozta nyilvánosságra saját oldalán.

A Football Leaks bűncselekményeket is felkutat Forrás: AFP

Az oldalon fent van Mesüt Özil átigazolási szerződése (a Real Madrid és az Arsenal között), Hulk kontraktusa a Zenithez igazolásakor, illetve a teljes Gareth Bale-sztori,

amiből kiderül, hogy a Real Madrid 100,759,418 eurót fizetett a walesi játékosért,

de Ronaldo – akit 94 millióért vettek a madridiak – egója miatt titokban tartották az összeget, és hivatalosan 91,6 millió eurót ismertek el átigazolási díjként.

Nem tudni, honnan szerzik az értesüléseket

John elmondta, nagyjából 500 gigabájtnyi szerződést őriznek a szervereiken, amiket biztonsági okokból nemrég Oroszországba költöztettek. Azt nem lehet tudni, honnan szerzik a dokumentumokat, de az biztos, hogy sok embert magukra haragítottak már, több nyomozás is folyik a Football Leaks ellen.

Az oldal legújabb sztorija Toni Kroos szerződése (a brazilok elleni, 7-1-es vb-elődöntő utáni napon írta alá), amiből olyan háttér-információk derülnek ki, mint hogy a játékos nem havonta, hanem két összegben kapja 11,3 millió eurós fizetését, és hogy ha az év végén a FIFA év játékosa választásán az első három közé kerül, további 1,8 millió eurót kap.

Mino Raiola, az egyik legnagyobb játékosügynök Forrás: AFP/Josep Lago

A Football Leaks nyomoz olyan ügynöki tevékenységek után, amik Panamában és több dél-amerikai országban bejegyzett cégeken keresztül kerülik ki, hogy adózniuk kelljen a bevételeik után. Ez jelentős összeg, az oldal hozzáteszi, hogy az egyik legnagyobb menedzser, Jorge Mendes Gestifute nevű cége csak a 2014. nyári átigazolási szezonban 250 millió eurós forgalmat bonyolított.

„Célunk, hogy megakadályozzunk egyeseket abban, hogy érdemtelenül meggazdagodjanak kedvenc hobbinkból, a labdarúgásból” – mondta John a Spiegelnek.