Elutasították Blatter és Platini fellebbezését

HORIZONTAL FOOTBALL FIFA UEFA BUST ASIDE
(FILES) -- A file photo taken on June 11, 2014 shows FIFA president Joseph Blatter (L) talking to UEFA president Michel Platini during the 64th FIFA congress in Sao Paulo, on the eve of the opening match of the 2014 FIFA World Cup in Brazil. Sepp Blatter on June 2, 2015 resigned as president of FIFA as a mounting corruption scandal engulfed world football's governing body. The 79-year-old Swiss official, FIFA president for 17 years and only reelected on May 29, said a special congress would be called to elect a successor. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fellebbviteli bizottsága elutasította az eltiltott korábbi elnök Joseph Blatter, illetve az UEFA-t irányító Michel Platini fellebbezését, ugyanakkor mindkettejük büntetését csökkentette.

A két sportvezetőt decemberben a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, ezt most a grémium hat évre csökkentette, enyhítő körülményként a sportágban elvégzett munkájukat hozták fel.

Az ellenem felhozott vádak alaptalanok, főként azoknak a tényeknek és magyarázatoknak a fényében, amelyeket a meghallgatás során adtam" - olvasható Michel Platini közleményében.

A játékosként háromszoros aranylabdás Platini hozzátette, a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) folytatja harcát, és

minden lehetséges eszközzel azon dolgozik majd, hogy tisztázza a nevét.

Elutasították a fellebezésüket Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mindez azt jelenti, hogy a 79 éves Blatter, illetve a 60 esztendős Platini sem vehet részt pénteken a FIFA rendkívüli tisztújító közgyűlésén, ahol új elnököt választanak majd.

Az ügy hátterében az áll, hogy Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Platininek. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA-elnök, aki úgy kommentálta a kifizetést, hogy az 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt. Platini szerint annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja meg.