Vágólapra másolva!
A Leicester City bajnoki címe felborította az angol fogadóirodákat, belerobbant a korábban Claudio Ranierit ekéző José Mourinho arcába, és persze nem hagyta hidegen a friss angol bajnok városának lakóit sem. 

„Egy vesztes, és már túlságosan öreg ahhoz, hogy változtasson a mentalitásán” – bökte oda foghegyről Mourinho, amikor Ranieriről kérdezték akkoriban, amikor a Chelsea-nél átvette az egyébként egészen kerek szezont futó olasztól a csapatot.

A portugál edző tavasszal, amikor már érződött, hogy bánni fogja a Ranierit illető mondatait, már más hangnemben nyilatkozott. Elmondta, hogy Olaszországban két csapatával is nagy versenyben volt Ranierivel (Mourinho az Internél, Ranieri a Juventusnál és a Románál volt edző), ezért nem lehettek soha barátok, de mindig tisztelte az öreget. De biztosan így volt?

„Amikor Olaszországba szerződtem, gyorsan elkezdtem tanulni, hogy tudjak kommunikálni a játékosaimmal.

– mondta Mourinho ősszel, amikor még a Chelsea edzője volt. Aztán belerúgott még egyet, amikor elmondta, a Chelsea-nél lúzernek tartották az olaszt, amikor átvette tőle a csapatot.

José Mourinho és Claudio Ranieri Forrás: Origo

Most már biztosan másképp gondolja, miután ő címvédőként hatalmasat perecelt a Chelsea-vel, és már az ősszel kirúgták, miközben Ranieri talán minden idők legnagyobb tettét végrehajtva megnyerte a bajnokságot a kiscsapattal.

Ünnepel az egész város

A 350 ezres népességű, East Middlands-i város érthetően eszét vesztve ünnepel a fergeteges bravúr után, természetesen sorra jelennek meg a videók arról, hogyan fogadták a leicesteri kocsmákban a Chelsea egyenlítését, majd a bajnoki címet.

A csapattal együtt lélegzett a város, még a klub biztonsági személyzete is nehezen türtőztette magát, amikor a Leicester egy-egy nagyobbat lépett az álma felé.

A legnagyobb buli azonban valószínűleg nem egy kocsmában volt, hanem James Vardy házában, ahol a Leicester City játékosai gyűltek össze, hogy együtt nézzék a történelmi meccset. Mit mondjunk, valami ilyesmire számítottunk:

És ha már Vardy szóba került, az ő sztorija sem sokkal marad el a Leicesterétől. Az Opta szerint például az angol csatár góljai és gólpasszai (Riyad Mahrezhez hasonlóan) nem kevesebb, mint 30 pontot hoztak a Leicesternek.

Vardy aztán a Spursnek, illetve az ottani sztárcsatárnak, Harry Kane-nek is odaszúrt egyet. Kane a napokban egy képet posztolt Instagramon, amin oroszlánok láthatók (jelezve, hogy nem adták fel a harcot), erre válaszolt tegnap este Vardy a maga cizellált módján:

Az Optától tudjuk azt is, hogy

a Leicester City a 24. angol klub, amely megnyerte az ország első osztályú bajnokságát,

Claudio Ranieri pedig a nyolcadik edző, aki felült a Premier League trónjára. A Leicester egyébként a Notthingham Forest 1978-as győzelme óta az első klub, amely első bajnoki címét szerezte.

Vannak, akik szomorkodnak azért

A Spurs hétfőn két rekordot is beállított, és egyikre sem lehet büszke. A Chelsea elleni vérgőzös meccsen ők lettek az első csapat a PL történetében, amely egy meccsen kilenc sárga lapot is begyűjtött. Egy másik kellemetlen rekord: immár a Tottenham vesztett pontot legtöbbször kétgólos vezetésről a Premier League történetében (4-szer, holtversenyben a West Hammel).

Csak elismerés illeti a Tottenhamet, ők is nagy szezont produkáltak Forrás: AFP/Ben Stansall

A Tottenham mellett a fogadóirodák sem boldogok, becslések szerint 50 millió fontjukba (20 milliárd forintjukba) kerül a Leicester bajnoki címe. A Coral szakértője szerint

a Leicester sikere át fogja alakítani a fogadási tétek kiírásának gyakorlatát,

és a fogadóirodák valószínűleg soha többé semmire nem kínálnak 5000-1-es oddsokat.

Keserédes hangulatban ünnepel John Micklethwait, az Economist egykori főszerkesztője is, aki óriási Leicester-drukker, és minden évben feltett a csapata bajnoki címére 20 fontot (az irodája fala tele van a korábbi szelvényekkel), kivéve idén. Tavaly ugyanis Amerikába költözött, és bár úgy tekintett rá az év elején, hogy spórolt 20 fontot, most már biztosan bánja a dolgot, hiszen 100 ezer fontot nyert volna, ha idén is fogad [via 444].