Egy félidő is elég volt a sevillai iskolajátékhoz

Coke (Sevilla), foci
Sevilla's Spanish defender and captain Coke (L) celebrates with teammates after scoring a goal during the UEFA Europa League final football match between Liverpool FC and Sevilla FC at the St Jakob-Park stadium in Basel, on May 18, 2016. AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER
Vágólapra másolva!
Története során ötödször, sorozatban harmadszor nyert Európa Ligát a Sevilla labdarúgócsapata, a spanyolok a bázeli fináléban egy nagyon gyenge első félidő után átgyalogoltak a Liverpoolon. Utoljára negyven éve a Bayern München volt képes zsinórban három európai kupát nyerni.

Eredmény, Európa Liga, döntő:
FC Liverpool – Sevilla 1-3 (1-0) - az élő közvetítés
Bázel, St. Jakob-Park
v.: Jonas Eriksson (svéd)
Liverpool: Mignolet - Clyne, Touré (Benteke, 82.), Lovren, Moreno - Milner, Can – Lallana (Allen, 73.), Firmino (Origi, 69.), Coutinho – Sturridge
Sevilla: Soria - Mariano Ferreira, Rami (Kolodziejczak, 78.), Daniel Carrico, Escudero - Krychowiak, N'Zonzi - Coke, Banega (Cristóforo, 90+3.), Vitolo – Gameiro (Iborra, 89.)
gól: Sturridge (35.), illetve Gameiro (46.), Coke (64., 70.)
sárga lap: Lovren (30.), Origi (72.), Clyne (90+4.), illetve Vitolo (56.), Banega (57.), Rami (77.), Mariano Ferreira (84.)

Története során még sohasem veszített döntőt az UEFA-kupában és jogutódjában, az Európa Ligában a Sevilla és a Liverpool labdarúgócsapata, így abban mindenki biztos lehetett: egy sorozat megszakad. Az angolok 1973 és 1976 után legutóbb 2001-ben nyertek (de micsoda döntőn, az Alavés elleni 5-4-et azóta sem egyszerű felülmúlni), a Sevilla pedig 2006-ban és 2007-ben, valamint 2014-ben és 2015-ben győzött.

A kétgólos Coke volt a döntő hőse Forrás: AFP/Michael Buholzer

Azaz a spanyolok olyan bravúrra készültek, amit utoljára 1974 és 1976 között a Bayern München vitt véghez: sorozatban harmadszor szerettek volna felülni a trónra.

A kezdőcsapatokban nem akadt meglepetés, és az első húsz perc alapján még csak azt sem mondhattuk, hogy a felek gólzáporra és irgalmatlan tempójú támadójátékra készültek. Az első valamirevaló helyzetre 25 percet kellett várni, akkor Sturridge közeli lövését védte Soria kapus.

Mivel a spanyolokat ez sem ébresztette fel, egyre bátrabbá vált a Liverpool, és a 35. percben egy váratlan villanással vezetést szereztek: Sturridge bal külsővel lőtt, a labda pedig a bal sarokban kötött ki (1-0).

Egy szempillantás alatt megváltozott a játék képe, előbb Lallana lövését kellett blokkolni, majd Lovren fejelt gyönyörű gólt – balszerencséjére Sturridge ebbe is bele akart piszkálni, de mivel lesen állt, a játékvezető érvénytelenítette a találatot. A 40. percben Sturridge passzába Krychowiak kapott bele kézzel, de ez a svéd bírónál nem ért büntetőt.

Kár, hogy nincsen öltözői kamera, mert nagyon kíváncsiak lettünk volna, mit mondott Unai Emery a játékosainak, a szünet után ugyanis egy teljesen más Sevilla jött ki. Gameiro 17 másodperc alatt egyenlített (1-1), és a spanyolok teljesen átvették az irányítást, negyedóra alatt még két óriási ziccert kihagytak.

Klopp őrjöngött a kispadnál, főleg amikor a 64. percben egy gyönyörű akció végén Coke kilőtte a bal alsó sarkot (1-2).

És még nem volt vége, a 70. percben a megzavarodott védők lábáról ismét Coke elé pattant a labda, aki ezúttal sem hibázott (1-3).

Az utolsó húsz percben már belefért az időhúzás, a játék lassítása, a Liverpool képtelen volt megújulni, ezúttal nem volt benne az a lendület, mint a negyeddöntőben, amikor mínusz kettőről fordított a Dortmund ellen.

A Sevilla 3-1-re nyert, és történelmet írva sorozatban harmadszor lett Európa Liga-győztes.