.Focimeccsen barátkozna Putyin és a török elnök

Horizontal
Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan during their press conference in Konstantinovsky Palace outside Saint Petersburg on August 9, 2016. Putin said on August 9 that restoring trade ties with Turkey will take time and work, after his first meeting with counterpart Recep Tayyip Erdogan since Ankara shot down a Russian warplane last November. / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus 31-én Antalyába utazik, hogy ott a török-orosz barátságos labdarúgó mérkőzés alkalmából találkozzon Recep Tayyip Erdogan török államfővel - közölték az elmúlt napokban török sajtóforrások.

Hivatalosan nem erősítették meg az orosz média által is felkapott értesülést. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában kijelentette, hogy személyes véleménye szerint Putyin lehetséges jelenléte a mérkőzésen "pozitív esemény lesz, amely nagyban hozzájárul Törökország és Oroszország kapcsolatainak Normalizálásához".

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Druzhinin

Leszögezte ugyanakkor, hogy Putyinnak a meccsen való jelenlétéről "jelen pillanatban semmilyen döntés nem született". Mint mondta, a török külügyminisztérium kedden felhívta az ankarai orosz nagykövetséget, de

annak részéről nem hangzott el igény a mérkőzéssel kapcsolatban.


Július végén Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírók előtt nem zárta ki, hogy Putyin ellátogasson a török-orosz barátságos mérkőzésre, de, mint mondta, ez az esemény akkor nem szerepelt az orosz vezető hivatalos tervei között.

A bártság jegyében

Ha létrejönne, az antalyai lenne az orosz elnök első törökországi látogatása a kétoldalú kapcsolatok helyreállítása óta. Ezt az tette lehetővé, hogy Erdogan június 27-én levélben kért bocsánatot amiatt, hogy a török légierő tavaly októberben - légtérsértésre hivatkozva - lelőtt egy Szíriában harci feladatot teljesítő orosz bombázót. Az incidens miatt Moszkva szankciókat léptetett életbe Ankara ellen.

A török államfő augusztus 9-én Szentpétervárra látogatott, ahol Putyinnal

megállapodott a kétoldalú kapcsolatok fokozatos és átfogó helyreállításáról,

beleértve a Török Áramlat gázvezeték-projekt felélesztését és az akkuyui nukleáris erőmű megépítését.