Ceferint támogatja az MLSZ

Csányi Sándor, MLSZ, foci
Telki, 2016. május 6. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke beszél a szövetség közgyűlése utáni sajtótájékoztatón Telkiben 2016. május 6-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség a szlovén Aleksandar Ceferint támogatja majd az európai szövetség szeptemberi elnökválasztásán.

Az MLSZ hétfőn este honlapján közölte, hogy mindhárom jelöltet alkalmasnak tartja a poszt betöltésére, ám a jelenleg a szlovén szövetséget irányító Ceferinben "hosszabb távú megoldást is lát".

A rendkívüli kongresszust szeptemberi 14-én tartják Athénban, s azért van rá szükség, mert a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai biztossága decemberben Michel Platini UEFA-elnököt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. A francia sportvezető aztán májusban szóban lemondott posztjáról, később pedig jelezte, hogy mindezt a szeptemberi tisztújító kongresszuson hivatalossá is megteszi majd.

Csányi Sándor MLSZ-elnök Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az elnöki tisztségért Ceferin, valamint a spanyol Angel María Villar, az UEFA jelenlegi első alelnöke és Michael van Praag, a holland szövetség elnöke van versenyben.

A három jelölt a múlt héten a visegrádi országok labdarúgó-szövetségeinek budapesti találkozóján személyesen mutatta be programját a cseh, a lengyel, a liechtensteini, az osztrák, a szlovák és a magyar sportági vezetőknek.

Az MLSZ - amint honlapján hétfőn jelezte - ezen a konferencián megbizonyosodott arról, hogy valamennyi jelölt "teljes mértékben" alkalmas a posztra.

"Figyelembe véve az UEFA előtt álló stratégiai feladatokat, az MLSZ szükségesnek tartja, hogy a szakmai vezetői felkészültség mellett a leendő elnök képes legyen hosszabb ideig a szervezet vezetésére. Mindezeket mérlegelve a Magyar Labdarúgó Szövetség az Athénban tartandó UEFA-kongresszuson Aleksandar Ceferin elnökké választását támogatja" - hangsúlyozta a szövetség közleményében.

Mindezek mellett az MLSZ megjegyezte, hogy a választás eredményétől függetlenül azt várja, hogy az új elnök törekedjen az "európai labdarúgás szakmai színvonalának, társadalmi és gazdasági jelentőségének megőrzésére és növelésére, valamint erősítse az UEFA működésének transzparenciáját, és munkájában fokozottabb mértékben támaszkodjon a tagszövetségekre".