Mindig akadtak bizarr brit futballisták

Joe Hart, Torino, foci
British goalkeeper Joe Hart gives a thumbs up upon his arrival for a medical check before joining the Torino football club from former club Manchester City on August 30, 2016 in Turin. England goalkeeper Joe Hart arrived in Turin on August 30 ahead of undergoing a medical that should see him sign a season-long loan deal with the unfashionable Serie A club. Hart, 29, has fallen out of favour with Pep Guardiola at Manchester City following the signing of Claudio Bravo from Barcelona and is set to join Torino in a bid to preserve his club future and international career following England's spectacular Euro 2016 exit. / AFP PHOTO / Marco BERTORELLO
Vágólapra másolva!
Amikor először kiderült, hogy Joe Hart, a Manchester City kapusa az olasz Torinóhoz szerződhet, sok angol szurkoló zavartan a fejét vakarta. Pedig akadtak hasonló érdekes, megmagyarázhatatlan, ahogy a Mirror fogalmazott, bizarr döntések, a lap össze is gyűjtött ezek közül néhányat.

Az olasz élvonalban szereplő Torino labdarúgócsapata kölcsönvette Joe Hartot, a Manchester City angol válogatott kapusát. A 29 éves hálóőr az olasz klub honlapjának elmondta, nagyon örül, hogy próbára teheti magát a Serie A-ban. A kölcsönszerződés pénzügyi részleteiről az érintettek nem adtak információt, de beszámolók szerint a Manchester City fizetheti a játékos bérének 60 százalékát.

A kapusnak nem sikerült jól a franciaországi Európa-bajnokság, majd az új vezetőedző, Pep Guardiola nyári érkezésével kiszorult a Manchester Cityből. A spanyol szakember egyelőre az argentin Willy Caballerót favorizálja, de szerződtette már a chilei válogatott kapust, Claudio Bravót is.

Joe Hart megérkezett Torinóba Forrás: AFP/Marco Bertorello

Hart a Serie A történetének első angol kapusa lett, honfitársai közül korábban akadtak már sikeres és kevésbé sikeres légiósok is a Serie A-ban. Az ismertebbek közül egykoron Olaszországban futballozott David Beckham (Milan, 2008–10), Ashley Cole (AS Roma, 2014–15), Trevor Francis (Sampdoria, Atalanta, 1982–87), Paul Gascoigne (Lazio, 1992–95), Jimmy Greaves (AC Milan, 1961–62), Mark Hateley (AC Milan, 1984–87), Paul Ince (Inter, 1995–97), David Platt (Bari, Juventus, Sampdoria, 1991–95) és Lee Sharpe (Sampdoria, 1998–99) is.

Marseille-i angolok

A Mirror összeállításában első helyen Steven Fletcher áll, a 28-szoros skót válogatott játékos februárban meglepetésre a Marseille ajánlatát fogadta el, a Sunderland fél évre kikölcsönözte, de mindössze 12 meccsen lépett pályára. Jelenleg a Sheffield Wednesday játékosa

Jermaine Pennant az angol labdarúgás egyik nagy tehetségének számított, az Arsenal után a Liverpool szerződtette, és a lejtmenet 2009-ben kezdődött meg, amikor meglepetésre a Real Zaragozát választotta. Néhány hónap után kiderült, alkalmatlan a beilleszkedésre Spanyolországban, visszatért a Stoke Cityhez, majd újabb három klub érintésével jelenleg a szingapúri Tampines Rovers FC játékosa.

Jermaine Pennant a Zaragoza mezében Forrás: AFP/Jaime Reina

Joey Barton is Marseille-ben látta a nagy kiugrási lehetőséget, a viselkedési problémákkal küzdő, börtönt is megjárt játékos a Manchester Citytől jutott el 25 mérkőzés erejéig a francia bajnokságba, jelenleg a Glasgow Rangersben próbálja felépíteni magát ismét.

Saunders az edzőjét követte

Az utánpótlás-válogatott Anton Ferdinand lépéseit sem sokat értették, Rio Ferdinand öccse 2013-ban gondolta úgy, hogy légiósnak áll, de hogy miért a török bajnokságot szemelte ki, nem tudni. Volt hét mérkőzése a Bursasporban, három az Antalyasporban, jelenleg a harmadosztályú Southend Unitedben játszik.

A 75-szörös walesi válogatott Dean Saunderst legalább meg lehetet érteni, hogy gyakran szeretett volna kedvenc edzője, Graeme Souness kezei alatt dolgozni. Így 1995-96 között a Galatasaray, 1998-99 között a Benfica játékosa volt, különösebb sikerélmény nélkül.

Dean Saunders bemutatása a Benficánál Forrás: LUSA/AFP/Andre Kosters

A Mirror a furcsa átigazolások között emlegeti a skót válogatott védő, Alan Hutton mallorcai kiruccanását, főleg azt nevezi szürreálisnak, hogy egy Real Madrid elleni mérkőzésen neki kellett volna kikapcsolnia Cristiano Ronaldót.

Összekeverték valakivel vagy sem?

Mond valakinek valamit Luther Blissett neve? A 14-szeres brit válogatott csatárt 1983-ban szerződtette az AC Milan a Watfordtól, de egy szezon alatt 30 bajnokin mindössze 5 gólra volt képes. A pletykák szerint az olaszok egyszerűen összetévesztették egy másik watfordival, a későbbi Liverpool-legenda John Barnesszal.

Luther Blissett Forrás: Wikipedia

Jay Bothroyd 2003-2005 között Perugiában játszott, de 26 mérkőzésen mindössze 4 gólig jutott. később néhány klubot még végighaknizott, egyszeres válogatott lett, aztán a thaiföldi Muangthong United érintésével 2015 óta a japán Jubilo Iwata játékosa.