Arcpirító húzásokkal szabotálják a klubok a fölösleges angol kupát

648027761 Horizontal
Two boys hold a banner with the official Ligue 1 logo in front of the official ball prior to the French L1 football match between Toulouse and Bordeaux on August 20, 2016 at the Municipal Stadium in Toulouse, southern France. / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
Vágólapra másolva!
A Checktrade Trophy az átszervezések után lassan eléri a boldogult magyar Ligakupa színvonalát. Néző már nincs, a klubok pedig igyekeznek kicselezni a a kiírás jóhiszemű szabályait.

Az utóbbi időkben Johnson's Paint Trophy néven futó angliai kupasorozat eddig is sokadrendű versengés volt a bajnokságok, az FA Kupa és a Ligakupa árnyékában, az idei szezonban Checktrade Trophy névre átkeresztelt kupa azonban most már végképp kimúlni látszik.

A League One és a League Two, azaz az angol foci harmad- és negyedosztályának 24-24 csapata, valamint 16 első kategóriás akadémia,

Premier League és Championship klubok U23-as gárdái

vesznek részt a sorozatban, mely a keddi fordulóban látványosan megközelítette a gödör alját.

Doyle kapus le, Sattelmaier kapus be a 3. percben Forrás: Simon Davies/ProSports/Rex/Shutterstock via Guardian

Kiírói célja szerint a kupa szerepe az lenne, hogy a PL- és Championship klubokban kevés lehetőséget kapó fiatalok egy színvonalas felnőtt küzdelemsorozatban erősödhessenek. A harmad- és negyedosztályú kluboknak legalább öt olyan játékost kell pályára küldeniük, aki játszott a legutóbbi bajnokin, öt olyat, aki játszani fog a következőn, vagy azt az öt focistát, aki a legtöbbet játszotta a szezonban.

Mindenki unja és utálja

A kluboknak és a nézőknek azonban láthatóan egyre inkább elegük van a Checktrade Trophyból. A legkirívóbb eset a Bradford – Bury meccsen történt, ahol a hazaiak menedzsere ugyan pályára küldte az első számú kapusát, Colin Doyle-t, de három perc után már le is hívta.

– mondta a meccs után cinikusan a Bradford menedzsere, jelezve a sorozat fontosságát. A liga vizsgálódni fog az eset után.

A nézők pedig hasonlóan gondolkodnak. Angliában bármilyen meccsre kimennek az emberek – kivéve a Checktrade Trophy találkozóira. Az egyébként sem magas tavalyi

1870 fős nézőszám idén már az első fordulóban 20 százalékot esett,

átlagosan 1462-en voltak kíváncsiak a meccsekre.

Voltak már ennél többen, illetve ennél csak többen voltak a Fratton Parkban Forrás: AFP/Olly Greenwood

A második forduló legalacsonyabb nézőszámát a Barnet – Norwich U23 (0-5) találkozón regisztrálták – 457 lelkes szurkolót mozgatott meg az esemény. Portsmouth-ban ugyan 1355-en voltak, azonban ez így is

a 2. világháború utáni időszak legelacsonyabb nézőszáma.

A szurkolók kezdettől fogva ellenségesen állnak a kupához, több Ligue 1 és League 2-es csapoat drukkerei is bojkottálják a Checktrade Trophy kedd esti meccseit, véleményük szerint ugyanis a sorozat csak a PL-klubok U23-as csapatainak létrehozott „játszótér".