A nemzeti ligák fúrhatják meg a 2018-as szuper BL-t

Real Madrid, Bajnokok Ligája, foci
Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric (C) lifts the trophy after Real Madrid won the UEFA Champions League final football match between Real Madrid and Atletico Madrid at San Siro Stadium in Milan, on May 28, 2016. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
Az európai profi ligák szakszervezete kritizálja a labdarúgó Bajnokok Ligája reformját. Még a spanyolok és az angolok sem támogatják, elbukhat a kezdeményezés.

Az érdekképviseleti szervezet elnöke, Lars-Christer Olsson szerdán elmondta, hogy a tagságuk majdnem egyhangúlag ellenzi a változásokat, többek között az angolok és a spanyolok is.

Az európai szövetség (UEFA) augusztus végén jelentette be, hogy a 2018/19-es idénytől a kontinens négy legerősebb bajnoksága

négy-négy biztos helyet kap a BL főtábláján.

Jelenleg a három legmagasabban jegyezett liga - a spanyol, a német és az angol - három-három csapatot indíthat automatikusan a csoportkörben, a negyedik helyezettek pedig selejtezőre kényszerülnek.

A nagy klubok kihasználták a hatalmi vákumot Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Olsson leszögezte, hogy az általuk képviselt ligák nem hajlandóak elfogadni a reformokat, részben azért, mert attól félnek, ez az első lépést jelenti az európai elitklubok zárt versengése felé.

"Az ügy még nem zárult le. Az UEFA új elnöke, Aleksander Ceferin azt mondta, átnézi, ami történt, és biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk változtatni a döntést. V

és ez vezetett a káoszhoz" - magyarázta a svéd sportvezető. Megjegyezte: a kezdeti változásoknál is veszélyesebbnek tartja egy zárt liga kialakulását.

Az EPFL elnöke szerint is szükség van bizonyos módosításokra a Bajnokok Ligája és az Európa Liga versenyrendszerében, és "a nagy klubok véleményét is meg kell hallgatni, de fontos, hogy továbbra is nyitva maradjon az ajtó azok számára, akik szeretnének bekerülni a rendszerbe".