U21-es Aranylabda: eldőlt, ki a legjobb fiatal 2016-ban

Renato Sanches
Bayern MunichŐs Portuguese midfielder Renato Sanches (R) gestures in front of Bayern Munich's Italian headcoach Carlo Ancelotti during the final team training session, on the eve of the Champions League group D match between FC Bayern Munich and PSV Eindhoven at the Bayern Munich trainings area in Munich, southern Germany, on October 18, 2016. / AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
A portugál Renato Sanches nyerte el a 2016-os Golden Boy-trófeát, amelyet minden évben a legjobb teljesítményt nyújtó 21 éven aluli, Európában játszó futballistának ítélnek oda.

A Bayern München 19 éves középpályása hétfőn este, Monte-Carlóban veheti át az elismerést, de a Golden Boy-díjat 2003-ban alapító Tuttosport már hétfői címlapján közölte a végeredményt.

A 2016-os Golden Boy, Renato Sanches a Tuttosport hétfői címlapján Forrás: Tuttosport

Renato Sanches müncheni klubtársát, a francia Kingsley Comant és a Manchester Unitedben futballozó Marcus Rashfordot előzte meg a dobogón. A győzelmi esélyeket latolgató cikkünkben mi is őket éreztük a legesélyesebbeknek.

Ők lesznek a futball új szupersztárjai

A Golden Boy-trófea sorsáról 30 sportújságíró döntött Európa magas szakmai nívót képviselő szerkesztőségeiből. 2015-ben a Manchester United támadója, Anthony Martial nyerte el a díjat. A korábbi győztesek teljes listáját felvezető cikkünkben megtekintheti.

A 2016-ban Portugáliával Eb-győzelmet ünneplő Renato Sanchest a nyári torna legjobb fiatal játékosának is megválasztották, így mostani győzelme a legkevésbé sem meglepetés. Kilencévesen került a Benficához,

a lisszaboni klub akkor mindössze 25 futball-labdával fizetett érte.

2016-ban már 35 millió euróért adták tovább legnagyobb tehetségüket a Bayern Münchennek, de az összeg bizonyos feltételek teljesülésével akár 80 millióig emelkedhet.

Még mindig csak 19 éves: Renato Sanches hatalmas jövő előtt áll Forrás: AFP/Christof Stache

Carlo Ancelotti, a Bayern München jelenlegi vezetőedzője korábbi kiváló középpályáshoz, Gennaro Gattusóhoz hasonlította a portugált, aki a válogatottban honfitársa, Cristiano Ronaldo rekordját megdöntve lett a legfiatalabb Eb-döntőn pályára lépő játékos, 18 évesen és 326 naposan. Emellett ő a legfiatalabb nagy tornán szereplő játékos a portugál válogatott történetében, valamint az Eb-k kieséses szakaszának legfiatalabb gólszerzője is egyben.