Már a robotfocisták is profin szimulálnak

20th RoboCup World Cup 2016 SCIENCE research leisure SQUARE FORMAT
Humanoid robots compete in a group match of the 20th RoboCup in Leipzig, Germany, 30 June 2016. About 3,500 participants from 45 countries and regions compete in the robot world championship until 04 July. Photo: Sebastian Willnow/dpa
Vágólapra másolva!
A kínai RoboCup Challenge döntőjére kicsit elfáradtak az akksik és a processzorok.

A World Robot Conference égisze alatt rendezett RoboCup Challenge versenyben robot focicsapatok indultak. A döntőt az austini egyetem (USA, Texas) és az Új-Dél-Wales-i Egyetem (Ausztrália) csapatai vívták, és az előbbiek 7-3-ra nyertek. Azonban, mint az a videón is látható helyenként kicsit latinosra sikerült az előadás – a robotok folyton eldobták magukat, mintha szörnyű szabálytalanság áldoaztai lettek volna.

A programot író egyetemisták a döntő után elismerték, hogy a „játékosaiknak" a legnagyobb nehézséget a talponmaradás jelentette. „Három vagy négy napja használtuk őket, eddig bírták" – mondta az egyikük.

A RoboCup Challenge-en induló csapatok mindannyian a francia Aldebaran Robotics 58 cm magas Nao típusú gyártmányát használták – a robotokat az őket felkészítő csapatok által írt programok mozgatták.