Csak két PL-klub fizeti ki a létminimumot alkalmazottainak

FOOTBALL - ENGLISH CHAMP - EVERTON v AFC BOURNEMOUTH ANGLETERRE BARCLAYS CHAMPIONNAT CHAMPIONSHIP ENGLAND EVERTON FOOT FOOTBALL PREMIER LEAGUE Soccer SPORT SQUARE FORMAT
Everton fans protest against Everton Manager Roberto Martinez after the Barclays Premier League match between Everton and Bournemouth AFC at Goodison Park, Liverpool, England on April 30, 2016 - Photo Paul Greenwood / BPI / DPPI
Vágólapra másolva!
A Chelsea-n és az Evertonon kívül a többiek csak a törvényben előírt minimálbért fizetik azoknak az alkalmi szerződéssel foglalkoztatott munkavállalóknak, valamint a kölcsönzött munkaerőnek.

A Chelsea után a Premier League csapatai közül másodikként hétvégén az Everton is megkapta Nagy-Britanniában működő Living Wage Foundation (LWF, Létminimum Alapítvány) teljes körű akkreditációját. A pecsétes papír azt hivetott megerősíteni, hogy a klub garanciát vállalt rá, hogy legkésőbb három éven belül a klub valamennyi alkalmazottjának ki fogja fizetni az alapítvány által megállapított létminimumot fedező összeget.

A Goodison Parkban hamarosan senki nem fog éhbérért melózni Forrás: AFP/Paul Ellis

A mindenki valóban mindenkit jelent, nem csak a klub irodáiban dolgozókat, hanem azokat az alkalmi szerződéssel dolgozó meccsnapi dolgozók (stewardok és egyéb rendezők), valamint azok a dolgozók, akiket munkaerő-közvetítő cégeken keresztül foglalkoztatnak.

Ez a pénz ma Londonban 9,40 font (kb. 3230 Ft), a fővároson kívül pedig 8,25 font (kb. 2836 Ft) óránként.

Az Everton ígérete szerint három éven belül mintegy 700 alkalmi szerződéses dolgozójának fogja felemelni a fizetését, ami így eléri majd a 2000 fontot (kb. 687 ezer forint) évente.

„Kiemelten fontos számunkra, hogy megfelelően bánjuk valamennyi dolgozónkkal, és a fizetésükkel is jelezzük feléjük a megbecsülésünket – mondta Denise Barrett-Baxendale, az Everton igazgatónácsának egyik tagja. –

Növekszik a munkatársaink életszínvonala, ami nem csak az üzletre van jó hatással, hanem a társadalom egészére."

Nem juthat pénz mindenre

Bármilyen hihetetlen is, de a per pillanat – elsősorban az új tévés szerződéseknek köszönhetően – a világ leggazdagabb klubjainak számító Premier League-ben csupán ez a két csapat hajlandó kifizetni legalább a létminimumot valamennyi dolgozójának. A többiek megelégednek azzal, hogy a szigetországban a törvény által előírt minimálbért fizessék.

Eközben a leggazdagabb klubok akár évente 200 millió fontnál is többet költenek játékosaik fizetésére.

Ez az összeg ráadásul évről évre emelkedik, azaz nem lehet a klubokat azzal vádolni, hogy nagyon fognák a pénzt.

A két PL-klub mellett összesen három másik olyan futballcsapat van Nagy-Britanniában, amelyik megkapta az LWF akkreditációját. Ezek az angol másodosztályban (Championship) szereplő Derby County, a negyedosztályó (League Two) Luton Town, valamint a skót élvonalbeli Heart of Midlothian.