Újabb Barca-játékost vádolnak adócsalással

F.C.Barcelona Training Session Spain Catalonia F.C.B Bara Barca F.C. Barcelona FOOTBALL Soccer acction STADIUM Camp Nou League Spanish League SPO SPORT Horitzontal SQUARE FORMAT
Adriano of F.C. Barcelona saluting the press during F.C.Barcelona training session, April 19, 2016 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Barcelonát az idén nyáron elhagyó Adriano Correia 641 ezer euróval tartozik a spanyol adóhatóságnak. Állítása szerint a pénz az arculatátviteli jogának részeként vándorolt Madeirára.

A spanyol adóhatóság 641 ezer eurót (kb. 196 millió forint) követel Adriano Correiától, a Barcelona korábbi brazil focistájától, aki idén nyáron hagyta el a katalán klubot, és lett a Besiktas futballistája. Correia azzal védekezik, hogy a pénzt nem elsikkasztotta, hanem az arculatátviteli jogának (azaz a reklámszerződéseinek) fejében került Madeirára.

A spanyol – egészen pontosan madridi – Marca felteszi a kérdést, hogy miért van az utóbbi években ennyi barcelonai focistának adócsalási ügye? A válasszal azonban, hogy stílszerűek legyünk, ők is adósok maradnak.

Adriano Correia Forrás: NurPhoto/Joan Cros/NurPhoto/Joan Cros

Az biztos, hogy csak az elmúlt két évben Neymarnak, Lionel Messinek, Javier Mascheranónak és Dani Alvesnek is meggyűlt a baja a törvénnyel és az adóhatósággal.

Argentin–brazil tengely

Neymarnak 5,5 millió eurót kellett befizetnie, mert az adóhatóság véleménye szerint 9,3 millió eurót elrejtettek az átigazolási díjából. A brazil klasszis szerint erről szó sem volt, az a pénz nem az átigazolási díjának a része, hanem különböző költségeket fedezett, amelyek a klubváltása során merültek föl. Állításait hamarosan bíróság előtt is igazolhatja.

Az ötszörös aranylabdás

Messinek 4,1 millió eurót kellett befizetnie,

a spanyol pénzügyesek szerint ugyanis a focista ennyivel kevesebb adót vallott és fizetett be 2007-től 2009-ig. Messi azt hozta föl mentségére, hogy a pénzügyeket az apja intézte, és neki fogalma sem volt arról, hogy mi folyik a háttérben.

Alves 1,3 millió euróval adós, míg Javier Mascherano 21 ezer euró befizetésével váltotta meg a börtönbüntetést, amit 1,5 millió euró be nem fizetéséért járt volna.