Rendőrségi ügy lett a korrupt angol fociedzők lebuktatásából

rendőrség, Anglia
Two policemen with their badges meaning "Police in mourning" watch England's supporters as they gather on Jean-Jaures square in Etienne, central eastern on June 19, 2016, one day before the Euro 2016 group B football match between Slovakia and England during the Euro 2016 football tournament. France is on high alert for terror threats as it hosts hundreds of thousands of foreign fans for the month-long Euro 2016 football championships. The country is still under a state of emergency following the jihadist attacks that killed 130 people in Paris in November. On June 13, an extremist pledging allegiance to the Islamic State group knifed a policeman and his partner to death at their home in the Paris suburbs before he was killed in a police raid. / AFP PHOTO / ROMAIN LAFABREGUE
Vágólapra másolva!
Az angol rendőrség a Daily Telegraph című lap szeptemberi riportjának hatására nyomozást indított egy a labdarúgásban feltételezett vesztegetési ügy miatt.

A hivatalos szervek pénteki tájékoztatása szerint a rendőrség illetékes osztálya kiértékelte a konzervatív brit lap által összegyűjtött információkat és bizonyítékokat, és nyomozás indítását kezdeményezte "egyetlen feltételezett vesztegetés" ügyében.

A rendőrség további információkat nem közölt, azt ugyanakkor jelezte, hogy az éppen a Telegraph leleplező szeptemberi cikke nyomán menesztett volt szövetségi kapitányt,

Sam Allardyce-t nem érinti a nyomozás.

A volt szakvezető közleményben reagált a rendőrség bejelentésére, amelyben hangsúlyozta: mindig is biztos volt abban, hogy ellene nem indítanak eljárást, mivel nincs ellene bizonyíték. Egyúttal az Angol Labdarúgó Szövetségnek (FA) is üzent:

Sam Allardyce 67 napig volt angol szövetségi kapitány Forrás: AFP/Joe Klamar

"Szeretném kérni a szövetséget, hogy a lehető leggyorsabban foglalkozzon ezzel az új helyzettel" - írta.

A Telegraph szeptemberben többrészes cikksorozatban feltárta, hogy a szakvezető az FA átigazolási szabályainak kijátszására adott tanácsokat a lap - magukat üzletembereknek kiadó - újságíróinak, és arra is felhasználta pozícióját, hogy egy 400 ezer fontos (150 millió forintos) - egyelőre közelebbről nem részletezett - ügyletben közbenjárjon.

Az FA a cikk megjelenése után azonnal vizsgálatot indított, amelyben megállapította, hogy Allardyce "nem megfelelő magatartást tanúsított".

Az újság azonban nem csak Allardyce-szal foglalkozott, állítása és gyanúja szerint legalább nyolc jelenlegi és korábbi élvonalbeli vezetőedző fogadott el nem hivatalos fizetéseket. A lap az információit az FA-vel és a rendőrséggel is megosztotta.