Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája döntője mellett egyetlen olyan mérkőzése van a klubfutballnak, amely szurkolói szimpátiától függetlenül képes a fél világot a televízió elé szögezni, a Barcelona és a Real Madrid találkozója. A 2016-2017-es szezon első El Clásicóját (Spanyolországban így nevezik ezt a klasszikust) szombaton 16.15-től rendezik az barcelonai Camp Nou stadionban. A világ két legjobb csapatának csúcsrangadóját felvezető sorozatunk első részében olyan derbiket gyűjtöttünk össze, amelyeket az igazi ínyenceknek egyszer az életben látniuk kell. 

Különbség rangadó és derbi között

A rangadó és a derbi között az a különbség, hogy előbbinek a bajnokságban elfoglalt helyezés adja a különlegességét, míg utóbbit ettől függetlenül is hatalmas várakozás előzi meg. Évszázados múltra visszatekintő rivalizálás, vallási és társadalmi ellentétek, a pályán és azon kívül megvívott csaták írják a leghíresebb párharcok történeteit.

Klasszikus futballderbikből szinte képtelenség összeállítani egy top 5-ös, 10-es, 15-ös listát.

Számtalan izgalmas, nagy múltra visszatekintő összecsapást találunk Európában és szerte a világban, a lista szinte kimeríthetetlen. Íme, néhány ajánlat a teljesség igénye nélkül:

Bayern München-Borussia Dortmund

A német futball leghíresebb és egyik legmélyebb gyűlölettel átitatott mérkőzése a hatalmas múltra visszatekintő

Ruhr-vidéki Rivierderby,

a Borussia Dortmund és a Schalke 04 rivalizálása, köszönhetően a két város közelségének (35 km) és a két klub gazdag történelmének.

A Dortmund minden hazai mérkőzése élményszámba megy Forrás: Anadolu Agency/2016

Az elmúlt két évtized eredményeit tekintve azonban egy másik párosítás érdemelte ki

a német el Clásico, azaz a Der Klassiker elnevezést, méghozzá a Bayern és a Dortmund összecsapása.

Az ok egyszerű: a Bundesliga történetének két legsikeresebb és vitathatatlanul a legjobb játékminőséget képviselő klubjáról van szó.

Az utóbbi években rendre a Dortmund volt az egyetlen csapat, amely képes volt megszorongatni a Bayern Münchent a német bajnoki címért folytatott harcban. Egy Bayern-Dortmund mérkőzés mindig különleges nap az európai futballnaptárban, az elmúlt évek legemlékezetesebb összecsapása a 2013-as Bajnokok Ligája döntője volt, amelyet 2-1-re a Bayern München nyert meg, Arjen Robben gólja döntötte el a kupa sorsát.

Következő mérkőzésük: Bayern München-Dortmund (2017. 04. 08.)

Manchester United-Liverpool

Majd gyertek vissza, ha 18 bajnoki címetek lesz...

Liverpool-transzparens, 1994: "Viszlát, Cantona és ManUnited, majd gyertek vissza, ha 18 bajnoki címetek lesz" Forrás: Buzzfeed
Manchester United-transzparens, 2013: "Azt mondtátok, jöjjünk vissza, ha 18 bajnoki címünk lesz. Visszajöttünk." Forrás: EMPICS Sport/Mike Egerton

A Manchester United és a Liverpool is magáénak tudhat egy-egy rendkívül tüzes és világhírű városi derbit (ez a United-City és a Liverpool-Everton mérkőzés), mégis, ha megkérdezik e két csapat szurkolóit, hogy kit szeretnének egy szezonon belül a leginkább a padlóra küldeni, a két vörös tábor túlnyomó része nem a Manchester Cityt és a nem az Everton mondaná.

A Manchester United és a Liverpool összesen 38 angol bajnoki trófeát nyert, az összes többi klub pedig 78-at.

A 38-ból 24 serleget 1973 és 2013 között tettek be a vitrinbe, tehát hihetetlenül dominálta az elmúlt 40 évet a két kirakatcsapat. Manchestert és Liverpoolt csupán 50 km választja el egymástól. 1964 óta nem igazoltak egymástól játékost, de több közös van bennük, mint azt elsőre gondolnánk. Mindkét klub szurkolói bázisát az erős munkásosztály adja, mindkét klub elképesztően népszerű a világon, mindkét klub legsikeresebb edzője skót volt, mindkét klub történelmét fájdalmas tragédia sújtotta (Müncheni légikatasztrófa és Hillsborough-tragédia).

Következő mérkőzésük: Manchester United-Liverpool (2017. 01. 15.)

Boca Juniors-River Plate

Argentína első számú futballmérkőzése, a Superclásico egyesek szerint a világ legnagyobb derbije, amely a Barcelona és a Real Madrid mérkőzését is felülmúlja. Televíziós nézettségben biztosan nem, de feszültségben és körítésben simán versenybe száll a derbik trónjáért.

Látványban kevés mérkőzés ér fel az argentin Superclásicóval Forrás: AFP/Alejandro Pagni

A párharc múltját társadalmi ellentét is színesíti. A piros-fehér River Plate-et kezdetben a jómódú polgári réteg tagjai támogatták, a Boca Juniorst, a munkások csapatát pedig olasz bevándorlók alapították, a klub kék-sárga színeit egy svéd hajóról kölcsönözték. Az első mérkőzést 1923 augusztusában rendezték, a River 2-1-re nyert. Összességében az eddig lejátszott 362 összecsapásból 132-t a Boca nyert meg, 115-öt a River.

A két klub mára annyira népszerű lett, hogy felmérések szerint

az argentin futballszurkolók 70 százaléka egyik vagy másik csapatnak szurkol.

A brit The Observer napilap 2004-ben készített egy

listát, ennek az első helyére tette a Buenos Aires-i derbit. Az alábbi videó talán segít megérteni, hogy miért.

Következő mérkőzésük: River Plate-Boca Juniors (2016 .12. 11.)

Fenerbahce-Galatasaray

Egy város, de két kontinens mérkőzése ez, azaz interkontinentális derbi.

Törökország két legeredményesebb klubjának összecsapása.

Az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Galatasaray Isztambul európai, a burzsoá Fenerbahce az ázsiai területét képviseli. (A harmadik isztambuli klub, a Besiktas pedig a munkásosztályt.) A győzelem ezen a meccsen mindent felülír, az egymás iránti gyűlölet mindent elsöpör. Az első török derbit több mint egy évszázaddal ezelőtt, 1909-ben rendezték, azóta 384 összecsapáson vannak túl a csapatok, a Fenerbahce 145-öt, a Galatasaray 132-t nyert meg. A mérkőzés hangulata annyira vonzó és egyedi, hogy Németországból és Hollandiából is rendszeresen érkeznek török drukkerek. Emlékezetes volt az 1996-os Török Kupa döntője. A Galatasaray a Fenerbahce stadionjában nyerte meg a finálét, a lefújás után Graeme Souness, a Galata akkori edzője egy, a szurkolóktól kölcsönzött óriási zászlót bökött le a Fener pályájának közepére. A következő másodpercekben a felbőszült szurkolók elől már az életéért futott a skót mester.

Következő mérkőzésük: Galatasaray-Fenerbahce (2017. 04. 09.)

Marseille-Paris Saint-Germain

A Marseille-PSG rivalizálás több szempontból is hasonlít a Real-Barcára.

A franciák szintén Le Classique-nak nevezik a maguk országos rangadóját, amely az ország két legnagyobb városának futballcsapatai között zajlik.

Ebben a párharcban nincs nemzetiségi ellentét, de van társadalmi vetülete: Párizs, a politikai centrum, a divatvilág egyik fővárosa áll szemben a zömmel munkások lakta déli kikötővárossal. Csak ez a két francia klub nyert európai kupát valaha, és meghatározó gall egyesület sem volt túl sok rajtuk kívül.

Nem ritkák a két tábor közötti összecsapások Forrás: AFP/Bertrand Langlois

Sajátos ugyanakkor a rangadó viszonylag rövid történelme. Míg a fociban százéves rivalizálások vannak, az első PSG-Marseille meccset csak 1971-ben rendezték, mivel a párizsi klubot csupán egy évvel korábban alapították. Az első rangadót 4-2-re az OM nyerte, azóta viszont a PSG-nek kedvez a mérleg (90 találkozásból 37-et nyert meg, a Marseille 32-t).

Franciaország derbijén is állandó kísérőjelenség az erőszak, erős a rendőri jelenlét, különösen az 1995-ös kupaelődöntő óta, amikor 146 szurkolót letartóztattak, és 9 rendőr kórházba került. Öt évre rá egy Marseille-szurkoló egész életére lebénult, miután egy székkel megdobták az ellenfél táborából, 2010-ben pedig egy PSG-drukker kómába került, majd meghalt, miután egy rivális PSG-ultracsoport megtámadta.

Párizsi élőkép Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Következő mérkőzésük: Marseille-PSG (2017. 02. 25.)

Lazio-Roma

A Serie A mezőnyéből évek óta annyira kiemelkedik a rekordbajnok Juventus, hogy a másik két legsikeresebb klub, az Inter és a Milan elleni derbijei az elmúlt években nehezen sorolhatóak a kihagyhatatlan kategóriába, még akkor is, ha akadtak meglepetések a közelmúltban.

Ha van olyan mérkőzés az olasz élvonalban, amelynek a kimenetele sokkal fontosabb a szezon végi helyezésnél, akkor az a

Lazio-Roma, azaz a Derby della Capitale.

Ha a két csapat ultrái befejezik a tüntetést, akkor hamarosan az a hangulat is visszaköltözhet a Stadio Olimpicóba, amitől ezek a fővárosi derbik igazán különleges színfoltjai az európai focitérképnek. A két klub összesen öt bajnoki címet számlál, így az évek során rendre fontosabb volt a Róma feletti uralom, mint az aranyéremért zajló versenyfutás.

Oda a hangzavar: tüntet a Curva Sud, nem járnak meccsre Forrás: AFP/FILIPPO MONTEFORTE/Filippo Monteforte

Az örökmérleget tekintve egyébként a Roma áll jobban 67 győzelemmel, Lazio 50-et jegyez 180 összecsapásból.

Következő mérkőzésük: Lazio-Roma (2016.12.04.)

Ajax-Feyenoord

De Klassieker - a hollandok így nevezik az Ajax-Feyenoord csatát, amely szintén két város, Amszterdam és Rotterdam csapatai közt zajlik. A rekordnézőszám meglepően alacsony akár még a magyar foci fénykorához képest is: 1966 januárjában 65 562 néző váltott jegyet Rotterdamban a meccsre.

A két város már a 13. század óta vetélkedik egymással, a művészek (Amszterdam)-munkások (Rotterdam) csata a futballra 1921. október 9-én terjedt át.

A két város meghatározó karaktere a játékstílusban is megjelenik, a Feyenoord-fanokat irritálja a nagy ellenfél technikás, labdabirtoklásra épülő játéka. Rotterdamban nagyzási hóbortnak tartják, amit Amszterdamban művelnek, van is egy velős mondásuk rá:

Persze a várost súlyosan érintették a II. világháború bombázásai, az újjáépítés pedig csak felerősítette a lakók büszkeségét a munkamorálra.

A futballon is túlmutat a két város csatája Forrás: AFP/Olaf Kraak

Hogy mennyire nem férnek meg egymással, jól jelzi, hogy mindjárt az első meccs vitatott körülmények közt ért véget: 3-2-re nyert az Ajax, de a feyenoordosok vitattak egy gólt, és később 2-2 lett a hivatalos végeredmény. A két klub közül mára egyértelműen az Ajax lett a sikeresebb. Az amszterdamiak 33 holland bajnoki címmel és 12 nemzetközi trófeával büszkélkedhetnek, a rotterdamiak 18 bajnoki és 7 nemzetközi serleggel.

Következő mérkőzésük: Ajax-Feyenoord (2017. 04. 02.)

East Bengal-Mohun Bagan

Indiában egyetlen futballmérkőzés képes versenybe szállni a mindent maga mögé utasító krikettel, ez a kalkuttai derbi.

1975-ben a Mohun Bagan 5-0-ra kikapott nagy riválisától, a vesztes csapat játékosai szégyenükben és félelmükben egy hajóra menekültek és a Gangeszen ringatózva töltötték az éjszakát. „Aki elveszti ezt a derbit, egy hétig nem mozdulhat ki otthonról. Aki viszont győztes gólt szerez, valódi hős lesz a szurkolók szemében, gyermekeket neveznek el róla" - idézi a BBC 2014-es cikke Eric Bennyt, az indiai futballválogatott korábbi szövetségi kapitányát.

100 ezer néző és óriási tét a kalkuttai derbin Forrás: AFP

Az őslakosok által támogatott Mohun Bagan és a bevándorlókat egyesítő East Bengal rivalizálása több mint 90 éve tart, a két csapat meccse átlagban 100 ezer nézőt vonz a Salt Lake Stadionban. A legmagasabb nézőszámot 1997-ben jegyezték fel, 131 ezer szurkoló volt jelen, ez azóta is a legmagasabb nézőszám az indiai sportesemények történetében.

Celtic-Rangers

A két tábor finoman szólva sem szívleli egymást Forrás: DPPI media/Backpage Images

Skócia két legnépszerűbb és legsikeresebb klubjának összecsapása.

A glasgow-i szuperrangadó, a skót protestánsok által alapított Rangers és az ír katolikusokból formálódott Celtic mérkőzése.

Minden derbi őse, a zsigeri gyűlölet kilencven perce, amelyre a futball mellett a vallásnak, az ideológiáknak és a politikának is erős hatása van. Az összecsapások a stadionban, de azon kívül is gyakoriak. A két klub nem kevesebb, mint 101 skót bajnoki címen (a Rangers 54-et, a Celtic 47-et nyert), 69 Skót Kupán és 43 Skót Ligakupán osztozik. 1888 óta 403 egymás elleni mérkőzésből a Rangers 159-et, a Celtic 147-et nyert meg, 97 végződött döntetlennel. Az élvonalbeli rivalizálás a Rangers csődje miatt négy éven át szünetelt, 2016-ban találkoztak ismét a Premiershipben, a Celtic nagyon simán, 5-1-re nyerte a szeptemberi meccset.

Következő mérkőzésük: Rangers-Celtic (2016. 12. 31.)

Ferencváros-Újpest

Angliában beválasztották a világ 50 legjelentősebb derbije közé, de viszonylag kevés nemzetközi figyelmet kap. (Azért néha kap.)

A bajnoki címről nagyon régen döntött, de ahogyan a legtöbb tradicionális derbit, ezt a mérkőzést is a szurkolók érzelmei teszik minden egyes alkalommal különlegessé és élvezetessé.

Amelyik csapat oda-vissza nyeri a Fradi-Újpest derbit, az egy gyengébb bajnoki szereplést is feledtetni tud a szurkolókkal.

A szurkolók jelentik a Fradi-Újpest derbik lényegét Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A fájóan alacsony látogatottságú NB I-ben máig ez az a mérkőzés, amely képes megtölteni egy stadiont és a helyezésektől függetlenül minden alkalommal háromesélyes csatára van kilátás, hiszen a csapatok extra motivációt merítenek a két szurkolótábor heves ellenségeskedéséből. A párosítás óriási hagyományokra tekint vissza, 1905 februárjában rendezték az első mérkőzést, azt a Ferencváros nyerte 2-0-ra. Azóta 220 bajnoki összecsapáson vannak túl a felek, a legutóbbi derbi egy fordulatos mérkőzésen 3-3-as döntetlent hozott.

Következő mérkőzésük: Újpest-Ferencváros (2017. 04. 04.)

A Fradi-Újpest ellentét kialakulásáról, múltjáról és hátteréről korábbi cikkünkben olvashat.

Főváros-vidék ellentétből ered a Fradi-Újpest gyűlölet

Sorozatunk második részében azokat a Real Madrid-Barcelona mérkőzéseket idézzük fel, amelyeken magyar futballisták is pályára léptek.