Vágólapra másolva!
Hét hónapnyi hallgatás után visszatért a Football Leaks, és minden korábbinál nagyobb botránysorozat van kialakulóban. Retteghetnek a labdarúgás szupersztárjai, akik az elmúlt években nem fizettek adót vagy adóparadicsomokban mosták tisztára millióikat.

A Football Leaks oldal 2015-ben kezdte meg működését nagyjából hatvan újságíróval, sorozatban tette elérhetővé labdarúgók és klubjaik, illetve menedzserek szerződésének részleteit. Májusban egy időre visszavonultak, de most kiderült, a háttérben óriási dobásra készültek. Tizenkét európai újság szerkesztőségével együttműködve gyűjtöttek adatokat és dokumentumokat, amelyeket a következő hetekben tárnak a nyilvánosság elé.

Cristiano Ronaldo az első nevek között Forrás: Der Spiegel

Elsőként a Der Spiegel német hetilap adott ízelítőt abból, hogy mire számíthatunk a közeljövőben.

– írja a lap. A Football Leaks állítólag 1.9 terabyte adattal és közel 20 millió dokumentummal rendelkezik, köztük szerződésekkel, titkos megállapodásokkal, emailekkel, Excel-táblákkal és Word-fájlokkal.

A Der Spiegel cikke elsőként a Real Madrid egy jelenlegi és egy korábbi sztárjának, illetve edzőjének állítólagos adócsalási ügyeivel foglalkozik. Arról már lehetett olvasni a napokban, Cristiano Ronaldo nem biztos, hogy teljesen körültekintően járt el az adóügyeit illetően, Mesut Özil új név a kalapban.

Ronaldo is adót csalhatott

A Der Spiegel által kiszivárogtatott dokumentumok szerint Cristiano Ronaldo az elmúlt hét évben 150 millió eurót rejtett el különböző adóparadicsomokban, Svájcban és a Brit Virgin-szigeteken. A portugál szupersztár olyan országokba mentette ki vagyonát, ahol 4 százalékot kell adózni. A francia Mediapart szerint Cristiano Ronaldo 2014-ben marketingjogainak eladásáról szóló, közel 75 millió eurós üzlete után 31 millió eurónyi adót nem fizethetett be.

Az Arsenal támadója, Mesut Özil állítólag üzleti ügyeit 2008-tól az Özil Marketing cégen keresztül intézte és számos bevételét eltűntette a spanyol adóhatóságok elől, egészen 2014-ig. A világbajnokság évében a spanyol adóhatóságok meghallgatásra kérték be Özilt, de sem ő, sem képviselői nem jelentek meg. A vizsgálatokat követően a spanyol adóhatóság több mint kétmillió eurónyi adóhátralékot követelt a német válogatott középpályástól, emellett 790 ezer eurós büntetést is kiszabott a játékosra.

A német világbajnok, Mesut Özil is érintett Forrás: DPPI/ Ben Queenborough

A lebuktatások másik célpontja a Manchester United menedzsere, José Mourinho, aki állítólag 12 millió eurót rejtett el egy svájci bankszámlán egy Brit Virgin-szigeteki cégen keresztül. A spanyol adóhatóság ennek felderítését követően 4.4 millió eurós büntetéssel sújtotta a portugál vezetőedzőt.

A német lap szerint a sorozatos pénzmosások hátterében egy ember,

Jorge Mendes, pontosabban a portugál szuperügynök cégei állhatnak.

Ő képviseli többek között Cristiano Ronaldót, José Mourinhót és még számos futballsztárt, akik csillagászati üzletek keretében váltottak klubot az elmúlt években. Képviseltjei közül állítólag James Rodríguez, Radamel Falcao, Pepe, Fabio Coentrao és Ricardo Carvalho is érintett lehet az adócsalás-botrányban.

Jorge Mendes, a futballpiac mindenható ura Forrás: AFP/Jack Taylor/Jack Taylor

Jorge Mendes ügynöksége, a Gestifute pénteken közleményben jelezte, hogy a Football Leaks által megszerzett dokumentumok egy óriás cybertámadás eredményei, és jogi lépéseket tesznek azok ellen, akik a nyilvánosság előtt adócsalással, pénzmosással vádolják meg őket.

Az elkövetkezendő hetekben a Football Leaks, illetve számos európai napi- és hetilap (köztük a brit The Sunday Times, a spanyol El Mundo, a portugál Expresso, a német Der Spiegel, a francia Mediapart) felderítésében várhatóak újabb fejlemények, valamint újabb információk az európai labdarúgást legnagyobb sztárjait érintő adócsalás-botrányban.