Vágólapra másolva!
Az angol foci pedofilbotrányának legújabb gyanúsítottja a '80-as évek egyik legjobb ifiedzője, akiről már 1989-ben körlevelet küldött ki a liga, miszerint veszélyt jelent a gyerekekre.

Az angol liga már 1989-ben figyelmeztette az irányítása alá tartozó klubokat, hogy óvakodjanak a Bob Higgins által irányított fociiskolával való együttműködéstől – említett ifiedző az angol foci gyermekmolesztálási botrányának legújabb gyanúsítottja – írja a Guardian brit lap.

Higgins az 1980-as években az utánpótlásképzéséről híres élvonalbeli klubnál, a Southamptonnál dolgozott, napjainkban pedig az alacsonyabb osztályú Fleet Town FC foglalkoztatja „fizetés nélküli, informális" munkakörben.

Football League warned all its clubs about Bob Higgins in 1989

Higginst a BBC-nek nevezete meg hat forrás, mint olyat, aki gyerekkorukban molesztálta őket. Az illetékes hampshire-i rendőrség a nyomozás tényét megerősítette, de azt nem, hogy valóban Higginsről lenne szó. A Fleet Town részéről annyit közöltek a lappal, hogy 2012-ben, amikor felvették Bob Higginst, nem ellenőriztették a rendőrséggel,

mert a munkakörébe nem tartozott bele, hogy a klub fiatalkorú futballistáival foglalkozzon.

A klub elnöke, Steve Cantle azt is elmondta, hogy korábban sem a futballszövetségtől (FA), sem a rendőrségtől nem kaptak semmilyen figyelmeztetést Higginsre vonatkozóan.

Régen szóltak

Az 1989. április 27-én kelt levélben a liga a következőket írja a klubok vezetőinek: „Tudomásunkra jutott, hogy a közelmúltban levelet kapott Bob Higgins úrtól, melyben arra kéri Önöket, hogy csatlakozzanak a szervezetéhez (Bob Higgins Soccer Academy, BHSA). Az FA, a Futball-liga és az Angol Iskolai Futball Szövetség is

Az nem derül ki, hogy a futballt irányító szervezeteknek pontosan milyen problémájuk volt Higginsszel, az viszont biztos, hogy a levél éppen abban a hónapban kelt, amikor őt több éves munkásság után elküldték a Southamptontól.

Higgins 1992-ben bíróság elé állt fiatalkorú fiúk kárára elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával, de a bíróság felmentette. Öt évvel később a klubok újabb levelet kaptak, melyben az állt, hogy rendőrségi források és szociális munkások beszámolói szerint

„Higgins veszélyt jelent a gyerekekre".

Megkeresztel a sikeredző

Higgins az 1980-as években került Southamptonba, azzal a feladattal, hogy megújítsa a klub utánpótlásképzését. A keze alól több később jelentős karriert befutó játékos került ki, a legismertebb a 63-szoros angol válogatott, háromszoros PL-gólkirály, Alan Shearer, aki most éppen a gyeremekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények ellen küződ szerzvezet (NSPCC) egyik ismert aktivistája.

Alan Shearer (középen) most a bántalmazott gyerekek jogaiért harcol Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/David Whinham

A Southamptonból való távozása után Higgins előbb Peterborough-nál, majd Bashley FC-nél tűnt fel, ahonnan 2001-ben menesztették. Itt nem foglalkozott fiatalkorú játékosokkal, viszont nem sokan szerették, mert „nem volt valami kedves természet".

1997-ben a Channel 4 nevű tévécsatorna nyomozott Higgins után, akiről kiderült, hogy a fentebb említett bírósági ügy után buzgó keresztény lett, aki saját fürdőszobájában „keresztelte meg" a Peterborough fiatal játékosait – amikor ez kiderült, a klub kirúgta. Higgins egy másfél oldalas levélben védte igazát, amiben azt írta, hogy „a hit gyógyít", illetve, hogy

A Guardian szerint súlyos kérdéseket vet föl, hogy azok után, hogy a liga, amelyik abban az időben az angol foci teljes hivatásos vertikumát lefedte, minden klub figyelmét felhívta Higginsre, hogy kaphatott mégis azóta is rendszeresen munkát a labdarúgásban.