Vágólapra másolva!
Hétről hétre fantasztikus, egyben szürreális érzés a Bundesliga tabellájára pillantani, és továbbra sem jó ötlet Nagy Ádámot kihagyni a Bologna kezdőcsapatából. Körbenéztünk, mi a helyzet az európai topligákban szereplő magyar játékosok, illetve edzők háza táján.

Bundesliga

Az RB Leipzig Gulácsi Péterrel a kapuban és Lőw Zsolt másodedzővel, valamint az elvágyódó Kalmár Zsolttal a kispadon óriási lendülettel száguld a német bajnokságban, még mindig listavezetőként és veretlenül. A hétvégén azt a Schalkét győzte le 2-1-re, amely az ötödik forduló óta nem szenvedett vereséget.

Azt azért tegyük hozzá, hogy a Leipzig korai vezetéséhez Timo Werner színészi teljesítménye is kellett.

Az abszolút újonc Leipzig rendre nagyon erősen kezdi a mérkőzéseket, a hétvégén már

a hetedik gólját szerezte a szezonban az első 15 percben,

nem meglepő, hogy ez a legtöbb a teljes mezőnyben.

Gulácsi Péter végigjátszotta az összes bajnoki mérkőzést a Lipcse kapujában, 11 kapott gólja a második legkevesebb, a Bayern kilenccel első ebben a tekintetben.

Jó helyen van Gulácsi Péter a lipcsei kapuban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

A magyar válogatott kapujában Király Gábor helyére lépő Gulácsi teljesítményére Angliában is felfigyeltek, a The Sun írt cikket a magyar kapus – szerintük – elképesztő történetéről, ahogyan harmadik számú kapusból a Bundesliga tetejére küzdötte fel magát. A cikkben nehezen induló és küzdelmesen folytatódó angliai karrierjére pillantanak vissza, ausztriai és németországi felemelkedésével folytatva, majd megemlítve, hogy az újonc Lipcsével a másodosztályból indulva akár történelmet is írhat.

Peter Gulacsi has gone from Liverpool No 3 to the top of the Bundesliga - via Hereford and Tranmere Rovers

A Leipzig két és fél hete, a 11. fordulóban vette át a vezetést a Bayern Münchentől a tabellán, azóta egyet sem hibázott. A legutóbbi nyolc bajnokiján egyetlen pontot sem veszített. Egészen elképesztő teljesítmény.

Az öt európai topligában még mindig három csapat veretlen: az RB Leipzig, a Hoffenheim és a Real Madrid.

Zinedine Zidane csapata mázlival, egy 90. percben szerzett góllal őrizte meg veretlen státuszát.

Dárdai Pál Herthája szép győzelemmel gazdagította pontjai számát a hétvégén, idegenben győzte le 3-2-re a Wolfsburgot, úgy, hogy a hazaiak 1-0-ra és 2-1-re is vezettek. Ez volt a Hertha második idegenbeli sikere a szezonban, fontos volt, hogy otthonától távol is több pontot gyűjtsön a csapat.
A berlini Olimpiai Stadionban elképesztő erőt képvisel a Hertha, amely

egyedüli klubként 100 százalékos hazai pályán a Bundesligában.


„Hazai pályán hibátlanok vagyunk. Karácsonyig kétszer játszunk még otthon, tudjuk, mit szeretnénk ebből kihozni” – nyilatkozta a bundesliga.com-nak a harmadik helyen álló Hertha magyar vezetőedzője.

Nincs párja a Bundesligában Dárdai Pál csapatának Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A Hertha idén még a Werder Brement (14.) és a Darmstadtot (16.) fogadja otthon,

a kettő között pont a Lipcséhez utazik a Bundesliga egyik magyar rangadójára.

A Hoffenheim három döntetlen után egy sima 4-0-s győzelemmel a negyedik helyre jött fel, Szalai Ádám ott volt a kispadon, de nem kapott lehetőséget a fiatal Julian Nagelsmann vezetőedzőtől. A Darmstadt Kleinheisler Lászlóval a kezdőben kapott ki 2-0-ra a szintén kiesés elől menekülő Hamburgtól, ez Norbert Meier vezetőedző állásába került. Kleinheisler 74 percet játszott, remélhetőleg helyzete az új mester keze alatt sem változik. Huszti Szabolcs csapata, a Frankfurt az Augsburg vendégeként játszott 1-1-et, ezzel hárommeccses győzelmi sorozata szakadt meg, de a nyolc tétmérkőzés óta veretlen Eintracht így is az ötödik.

Serie A

Az olasz élvonal hétvégi fejleményei magyar szempontból kevésbé voltak üdítőek.

Ha Nagy Ádám nem játszik, a Bologna nem nyer Forrás: NurPhoto/Silvia Lore/NurPhoto/Silvia Lore

Nagy Ádám klubja, a Bologna hétfő este az Udinese vendégeként szenvedett peches körülmények között 1-0-s vereséget, legutóbbi öt bajnokijából négyet elveszített, és legutóbbi tíz bajnokijából csupán egyet nyert meg, ezzel a 16. helyen áll, és

a biztató kezdés ellenére úgy tűnik, kiesési gondja lehetnek. Főleg akkor, ha Nagy Ádám nem kezdő.

Egy – még a 15. forduló előtt készített – statisztika rámutatott, hogy a Bologna eddig háromszor futott ki a pályára Nagy Ádám nélkül, mind a három mérkőzést elveszítette. Nagy Ádámmal a kezdőben csak mérkőzései 27,3 százalékát veszítette el Roberto Donadoni együttese.

Ami ennél is feltűnőbb, hogy a magyar középpályással a kezdőcsapatban meccsenként 1,18 gólt szerez, és 1,18 gólt kap a Bologna. Nagy Ádám nélkül 0,33 gólt szerez, és 2,67 gólt kap.

Az edzőváltáson átesett Palermo továbbra is sereghajtó a Serie A-ban, a szicíliai klub ezúttal a Fiorentina otthonában kapott ki. A klub két magyarja, Sallai Roland és Balogh Norbert a cserepadon ülte végig a találkozót. A Palermo 15 forduló alatt 11 mérkőzést veszített el, és csak egyet nyert meg. Statisztikák alapján Sallai Rolandról korábban egy olasz lap azt írta, hogy a Serie A mezőnyének leggyengébb játékosa.

Egy magyar a Serie A leggyengébb futballistája

Ligue 1

A Lang Ádámot foglalkoztató Dijon 16 forduló után 16 ponttal a 15. helyen áll a francia bajnokságban. Az újonc klub legutóbbi 10 bajnokijából két mérkőzést nyert meg, de csak kettőt veszített el, tehát rengeteg döntetlent játszik. A hétvégi, Caen elleni bajnokira (3-3) Lang kikerült a kezdőcsapatból, a kispadon ülte végig a találkozót. A magyar válogatott hátvéd az ezt megelőző tíz bajnokin mindig kezdő volt, egyszer cserélték le.