Vágólapra másolva!
A klubvilágbajnokság az első olyan nagy torna, amelyen alkalmazzák a videobírót, és a játékvezetők videós visszajátszások alapján dönthetik el a vitás eseteket.

A mérkőzést monitoron követi két játékvezető-asszisztens, akik a góloknál, tizenegyeseknél, piros, illetve sárga lapoknál közbeavatkozhatnak,

ha úgy ítélik meg, hogy a pályán tevékenykedő kolléga nem döntött jól.

Ha beválik, akkor a 2018-as vébén is használni fogják

A rendszert már tesztelték Ausztráliában, Brazíliában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Portugáliában és az Egyesült Államokban, mi is beszámoltunk arról, amikor egy holland kupameccsen a videobíró állíttatta ki a Willem II játékosát, aki először csak sárgát kapott a becsúszásáért.

Több szem többet lát Forrás: AFP

A november 15-én játszott, 0-0-val záruló olasz-német felkészülési meccsen is használták a rendszert, de a mostani klubvilágbajnokság lesz az első FIFA-torna, ahol alkalmazzák. Ez még mindig csak tesztüzem, de ha beválik a videobíró, akkor a 2018-as oroszországi vébé lehet az első nagy torna, ahol élesben alkalmazzák.

Mindenkinek meg kell szokni

"A labdarúgást nem fogja megváltoztatni ez a döntés, de azt remélem, hogy

Meggyőződésem, hogy a videobíró jó szolgálatot tesz majd, persze idő kell a játékosoknak és a játékvezetőknek is, hogy hozzászokjanak" - nyilatkozta Marco van Basten, a hollandok korábbi zseniális csatára, aki jelenleg a FIFA technikai fejlesztésekért felelős bizottságának az elnöke.

A Japánban sorra kerülő klubvébén a BL-győztes Real Madridon és a Libertadores-kupa-címvédő kolumbiai Atlético Nacionalon kívül a helyi Kashima Antlers, a dél-afrikai Mamelodi Sundowns, az új-zélandi Auckland City, a dél-koreai Jeonbuk Hyundai Motors és a mexikói América vesz részt.

Japán győzelemmel indult

A házigazda Kashima Antlers 2-1-re legyőzte az új-zélandi Auckland Cityt a jokohamai selejtezőben a klubvilágbajnokság csütörtöki nyitómérkőzésén. A japán csapat ellenfele az elődöntőbe jutásért a dél-afrikai Mamelodi Sundowns lesz vasárnap Oszakában.

A két nagy esélyes, a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid és a Libertadores Kupa-címvédő kolumbiai Atlético Nacional kiemeltként csak a jövő heti elődöntőben lép pályára.

eredmény, a negyeddöntőbe jutásért:
Kashima Antlers (japán) - Auckland City (új-zélandi) 2-1 (0-0)