Váratlan húzással teszik izgalmassá a megreformált foci-vb-t?

Horizontal
(FILES) This file photo taken on March 04, 2016 shows FIFA president Gianni Infantino looking on during a press conference at the St David's Hotel in Cardiff, Wales. After much discussion, argument and counter-argument, FIFA will determine on January 10, 2017, whether Infantino can force through his vision of an enlarged World Cup. Infantino's credibility will be on the line as the world body looks to revamp the four-yearly moneyspinner, potentially opening its door to 48 teams in 2026. / AFP PHOTO / Geoff CADDICK
Vágólapra másolva!
Egybehangzó sajtóértesülések szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség kedden hivatalosan is bejelenti, hogy a 2026-os világbajnokság létszámát 32-ről 48 csapatra emeli, de nem ez lehet az egyetlen radikális változás.

A 48 csapatos világbajnokság már hónapokkal ezelőtt felmerült ötlete megosztja a közvéleményt. A támogatók tábora (ide tartozik Diego Maradona, José Mourinho és Dárdai Pál is) azt mondja, hogy remek ötlet esélyt adni azoknak az országoknak, amelyeknek a jelenlegi rendszerben nincs sok esélye túljutni a selejtezőn.

Maradona támogatja Infantino ötletét Forrás: AFP/Michael Buholzer

Az ellenzők (ide tartoznak például a németek) azon az állásponton vannak, hogy az érdektelen, nem túl magas színvonalú mérkőzések miatt unalmassá válna a világbajnokság első fele.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az egyes kontinensek milyen arányban részesülnének a plusz részvételi helyekből, de vélhetően Ázsia és Afrika lenne a reform nagy nyertese.

De nem a létszám változása lenne az egyetlen újdonság. A 48 csapatos vb lebonyolítási rendszere 16 db 3 fős csoportban történne. Az első két helyezett juthatna tovább, azaz 32 nemzet folytathatná a kieséses szakaszban. A háromfős csoportoknak azonban megvan az a veszélye, hogy az utolsó csoportmeccsen pályára lépő két csapat egy megbeszélt döntetlennel lesimázná a továbbjutás kérdését.

De a pletykák szerint erre is van megoldása a FIFA-nak: a csoportkörben eltörölnék a döntetlent és

a rendes játékidő után tizenegyespárbajban dőlne el a mérkőzés győztesének kiléte.

Persze ez nem törölné el az összes olyan forgatókönyvet, amelyben az tuolsó csoportmérkőzésen pályára lépő csapatoknak egy megbeszélt eredmény egyaránt kedvező lenne.

Sajtóértesülések szerint a FIFA a létszám 32-ről 48-ra emelésével a 2018-as oroszországi vb-hez képest 1 milliárd dolláros bevételnövekedéssel számolhatna 2026-ban.