Kongó sztrájkkal fenyegetőzik az Afrika-kupán

Youssouf Mulumbu, Kongói Demokratikus Köztársaság, foci
Central African Republic 's and Democratic Republic of the Congo's Youssouf Mulumbu (C) jubilates with teammates at the end of the 2017 African Cup of Nations qualifying football match between Democratic Republic of the Congo and Central African Republic on September 4, 2016 at the Martyrs stadium, in Kinshasa. / AFP PHOTO / Junior KANNAH
Vágólapra másolva!
Hétfőn Marokkó ellen kezdi meg szereplését a Kongói Demokratikus Köztársaság labdarúgó-válogatottja, de egyelőre kérdéses, hogy az Afrika-kupát végigjátssza-e a pénzéért küzdő csapat. Az 1968-ban és 1974-ben is győztes válogatott 18. alkalommal harcolta ki a részvételt, de a játékosok nehezményezik, hogy a kvalifikációért beígért bónuszt még mindig nem kapták meg.

A kongói sportminiszter, Willy Bakonga egy százfős delegáció élén csak azért utazik el Gabonba, hogy a helyszínen egyeztessen a játékosokkal, és megpróbálja feloldani a sztrájk közeli hangulatot.

„Megérkezésünk után azonnal beszélni fogunk a játékosokkal. Semmi gond nem lesz, a pénzt akkor megkapták" - ígérte Bakonga. Az elégedetlenség élére a kongóiak két legjobbja, az Angliában futballozó Youssouf Mulumbu (Norwich City) és Dieudonné Mbokani (Hull City) állt, a csapat pénteken nem is volt hajlandó edzeni.

Youssouf Mulumbu az elégedetlenkedők élére állt Forrás: AFP/Junior Kannah

Mulumbu csapatkapitány a Twitteren azt írta, hogy a játékosok ugyan elégedetlenek, de hétfőn büszkén lépnek pályára a nemzeti színekben.

Kongó a negyedik csapat, amely pénzügyi problémákkal küzd az Afrika-kupán: Bissau-Guinea és Zimbabwe hetekkel korábban tiltakozott, amiért nem kapták meg a megígért jutalmat, Uganda játékosai pedig a verseny előtt állapodtak meg abban, hogy 60 ezer dollár prémiumot kapnak majd.

Az afrikai futballban nem ismeretlen a pénzügyi vita, a 2014-es brazíliai világbajnokságon Ghána, Kamerun és Nigéria is sztrájkkal fenyegetőzött, de a nemzetközi figyelem megtette a hatását.