Tíz halálos ítélet az egyiptomi stadionkatasztrófa ügyében

2012. február 2., Port Szaíd, Egyiptom, zavargás, stadionkatasztrófa, al-Maszri, al-Ahli
Flares are thrown in the stadium during clashes that erupted after a football match between Egypt's Al-Ahly and Al-Masry teams in Port Said, 220 kms northeast of Cairo, on February 1, 2012. At least 40 people were killed and hundreds injured according to medical sources. AFP PHOTO/STR / AFP PHOTO / -
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi legfelsőbb bíróság tíz halálos ítéletet szabott ki a 2012-es egyiptomi stadionkatasztrófa ügyében, a tragédiában 74 szurkoló vesztette életét.

Öt évvel ezelőtt, február 2-án Port Szaíd kikötővárosában robbant ki a leszámolásba torkolló véres összecsapás, amely azután kezdődött, hogy a meccs lefújása után – a helyi csapat, az al-Maszri győzött a tabellát vezető al-Ahlival szemben 3-1-re – a hazai klub szurkolói elözönlötték a pályát.

Kövekkel, petárdákkal, üvegpalackokkal dobálták meg a rivális csapat híveit, és több játékost is megsebesítettek. Egyiptom évtizedek óta legsúlyosabb, sporttal kapcsolatos incidensében a 74 halálos áldozat mellett csaknem ezren sérültek meg.

Az al-Maszri – al-Ahli mérkőzés után kezdődtek a zavargások Forrás: AFP/-

Az elsőfokú ítéletekből a legfelsőbb bíróság érvényben tartotta 10 vádlott 15 éves, 14 tízéves és 15 ötéves szabadságvesztését, a vádak között gyilkosság és gyilkossági kísérlet szerepelt. A bűnösök között van a város volt rendőrkapitánya is.