A futballromantika csodája volt az Arsenal FA-kupa-meccse

Horizontal
Pitch invasion by Sutton fans after the English FA Cup fifth round football match between Sutton United and Arsenal at the Borough Sports Ground, Gander Green Lane in south London on February 20, 2017. Arsenal won the game 2-0. / AFP PHOTO / Glyn KIRK / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol ötödosztályban szereplő Sutton United 2-0-ra kikapott, de nem vallott szégyent az Arsenal ellen az FA-kupa nyolcaddöntőjében. Az ötödik kör egyetlen hétfő esti találkozója a futball ritkán látható csodája volt, de nem a pályán történtek, hanem a két csapat közti óriási különbségnek köszönhető romantikus hangulat miatt. Arsene Wenger együttesének a legjobb nyolc között a szintén ligán kívüli Lincoln City lesz az ellenfele.

Különleges összecsapásra készülődtek az elmúlt napokban, de főleg hétfő délután és kora este a dél-londoni Gander Green Lane-en, a sportág igazi romantikája köszönt vissza a ligarendszeren kívüli Sutton United és a Premier League egyik óriásának számító Arsenal mérkőzése előtt felbukkanó képeken és videókon.

Lázas készülődés: a Sutton 45 éves cserekapusa, Wayne Shaw takarította a vendég Arsenal kispadját a meccs előtt néhány órával Forrás: Mirror

Nem a megszokott méret: így nézett ki az Arsenal öltözője Forrás: Mirror
Paul Doswell, a Sutton menedzsere teát készít az edzők öltözőjében a mérkőzés előtt Forrás: AFP/Adrian Dennis
A hazai öltöző Forrás: AFP/Adrian Dennis

A szűk játékoskijáró és az erősen fellocsolt műfüves pálya is arról árulkodott, hogy Dávid és Góliát csatázik a legjobb nyolc közé jutásért az FA-kupa ötödik körében.

A 118 évvel ezelőtt, 1898-ban alapított Sutton United nem érdemtelenül jutott el az ötödik fordulóig, korábban a harmadik ligás AFC Wimbledont és a másodosztályú Leeds Unitedet búcsúztatta.

A Sutton egy félamatőr klub, a futballisták és edzőik civilben is dolgoznak, normális esetben hetente csak két edzésük van. Az elmúlt napokban az Arsenalra készülve azért megemelték a tréningek számát. A két klubot jelen állás szerint 104 hely választja el az angol futball piramisában, a Sutton teljes keretének értéke 2.15 millió euró, az Arsenal keretében összesen van két olyan futballista, akinek a piaci értéke ezt az összeget nem haladja meg, de Alexis Sánchezé például több mint harmincszor.

Jön az Arsenal, a szurkolók gyülekeznek a Gander Green Lane-en Forrás: AFP/Glyn Kirk

Arsene Wenger néhány sztárjának pihenőt biztosított erre a találkozóra, Mesut Özil és Olivier Giroud a keretben sem volt, Alexis Sánchez és Alex Oxlade-Chamberlain a kispadon kapott helyet, míg a térdsérülésből felépülő Per Mertesacker először volt ott a cserék között ebben a szezonban. Az Arsenal francia menedzserének két okból fájhatott csak a feje: a vendégek busza egy közlekedési dugó miatt késve érkezett meg, illetve a pálya műfüves borítása miatt, amely csapatának szokatlan felület. Ennyi előny talán járt is a Suttonnak.

Zsúfolásig megtelt az 5013 férőhelyes stadion Forrás: AFP/Glyn Kirk

A mérkőzés első izgalmait egy félmeztelenül a pályára rohanó drukker biztosította, a Sutton United jól tartotta magát az első percekben. Az Arsenal természetesen fölényben játszott, de csak nehezen jutott el a hazai kapuig. A két csapat közti különbséget Lucas Pérez jelentette az első félidőben, a spanyol cserecsatár némi szerencsével és Theo Walcott közreműködésével vette be a Sutton kapuját.

0-1

A Sutton cserekapusa a szünetben kiugrott a büfébe, a szurkolók természetesen elkapták egy fotóra.

A második félidőben Theo Walcott is betalált, az apró termetű angol csatár a 100. gólját szerezte Arsenal-mezben, ezzel ő lett a 18. százados a klub történetében.

0-2

A folytatásban a civilben testnevelő tanár Dan Spence-t és a korábbi Vasas-futballistát, Bradley Hudson-Odoit is bevetette a Sutton, de csak egy bődületes kapufáig jutottak a hazaiak.

A második félidőben tovább villogott a Sutton túlsúlyos cserekapusa, aki nem bírt várni a lefújásig, és már a hajrában ráharapott egy pitére.

A folytatásban nem változott az eredmény, az Arsenal visszafogott játékkal 2-0-ra nyert és bejutott az FA-kupa negyeddöntőjébe, amelyben a szintén ötödik ligás, a hétvégén a Premier League-ben szereplő Burnleyt kiejtő Lincoln City lesz az ellenfele, de már az Emirates Stadionban.

A Lincoln City legutóbb több mint 100 éve, 1915 márciusában játszott az Arsenal ellen, és akkor 1-0-ra nyert is.

Győzelem nélkül is csoda volt ez: a Sutton-szurkolók a lefújás után a pályán ünnepeltek Forrás: AFP/Glyn Kirk

Eredmény
Anglia, FA-kupa, nyolcaddöntő
Sutton United (V.)-Arsenal 0-2 (0-1)
gól: Lucas Pérez (26.), Walcott (55.)

A negyeddöntő párosítása:
Chelsea–Manchester United
Arsenal–Lincoln City (V.)
Tottenham Hotspur–Millwall (III.)
Middlesbrough–Huddersfield Town (II.)/Manchester City