Vágólapra másolva!
A Manchester City otthonában elszenvedett 5-3-as vereség ellenére sok új szurkolót szerzett magának az AS Monaco kedden este. A francia csapat főleg az első félidőben tündökölt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének keddi mérkőzésén, több fiatal játékosa is nagyszerű teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet az európai futball legjelentősebb színpadán. Persze a Monaco elképesztő iramú támadófutballján csak az lepődött meg, aki még nem látta focizni Leonardo Jardim csapatát a 2016–2017-es szezonban. 

A néhány évvel ezelőtt még a legdrágább játékosokat (Radamel Falcao, James Rodríguez, Joao Moutinho) összevásároló Monaco 2015-ben egy új útra lépett:

a tehetségek kinevelésére, felfedezésére és eladására.

2015 nyarán 140 millió font értékben adott el játékosokat a hercegségbeli klub, köztük Anthony Martialt a Manchester Unitednek (42 millió font + bónuszok), Geoffrey Kondogbiát az Internek (30 millió font) és Layvin Kurzawát a PSG-nek (21 millió font).

Az előttünk álló nyáron is komoly bevételre számíthatnak, hiszen az élete első BL-meccsén gólt szerző, 18 éves Kylian Mbappé, a Manchester City ellen két gólpasszt kiosztó Fabinho, a két szélen elképesztő iramban robotoló Djibril Sidibé és Benjamin Mendy aláírásáért is sorban állnak az európai topklubok.

Hemzseg a tehetségektől az AS Monaco Forrás: DPPI/Ryan Browne

Ne hagyjuk kis a sorból a 22 éves portugál játékmestert,

Bernardo Silvát sem.


A Benficától 2015 januárjában igazolt, 10-szeres válogatott támadó középpályás játéka a portugálok eddigi utolsó igazán nagy 10-esére, Rui Costára emlékeztet, de a cselei, a labdakezelése és fedezése Lionel Messi követhetetlen mozdulatait juttatják az eszünkbe.

Ízelítőül kiemeltünk két jelenetet a Manchester City elleni mérkőzésről, mindegyik élményszámba megy, és alátámasztja a címben tett állításunkat:

Bernardo Silva a Manchester City ellen gólt nem szerzett, és gólpasszt sem osztott ki, de egy igazi művész volt a pályán. 97%-os pontossággal passzolt, a támadó harmadban nem volt elrontott átadása (21/21), ha a lábán volt a labda, állandó veszélyt jelentett, hátrafele szinte nem is passzolt, szerelni alig lehetett.

Pechjére a 2016-os Európa-bajnokságon nem lehetett ott egy sérülés miatt, igaz, Ronaldóék nélküle is felértek a csúcsra. Érdekesség, hogy a torna legjobb fiataljának választott Renato Sanches pont az ő kiesésével kerülhetett be a keretbe.

Nem meglepő tehát, hogy a Premier League élcsapatai harcolnak a 2016–2017-es szezonban 37 mérkőzésen 9 gólt és 7 gólpasszt jegyző Bernardo Silva kegyeiért.

A nyári átigazolási szezon egyik nagy durranása lehet Forrás: AFP/Paul Ellis

Egyes hírek szerint a Chelsea 70 millió fontot sem sajnálna a játékosért, de a francia Le10Sport úgy tudja,

a Manchester Unitednek elővásárlási megegyezése van a Monacóval,

és José Mourinho örömmel látná a csapatban. A ManUnited pole pozíciója nem lenne meglepő, hiszen Bernardo Silvát Jorge Mendes képviseli. Az elmúlt években a hírhedt szuperügynök több játékosa is Manchester vörösebbik felén kötött ki, nem kevés pénzért cserébe.