A BL lúzere eldöntötte a kapuslegendák meccsét

FC Porto v Juventus - UEFA Champions League Round of 16: First Leg NurPhoto Soccer News General News Action Sport Soccer Match GAME TEAM Soccer Team Portugal Dragao Stadium UEFA Campions FC Porto Juventus Marko Pjaca Bestof COMMEMORATION Club Soccer Eigh
Gianluigi Buffon goalkeeper of Juventus FC (L) and Porto's Spanish goalkeeper Iker Casillas (R) during the UEFA Champions League Round of 16 1st leg soccer match between FC Porto and Juventus, at Dragao Stadium in Porto on February 22, 2017. (Photo by Paulo Oliveira / DPI / NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Kétszer két perc eseményei eldöntötték a Juventus továbbjutását már az első Porto elleni mérkőzésen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, így a torinói visszavágó már csak formalitásnak tűnik. Jamie Vardy hosszú idő után gólt szerzett a Leicester Cityben, ezzel életben maradtak az egyébként padlón lévő angol bajnok esélyei a Sevilla elleni párharcban. Rekordszámú gól esett a BL nyolc közé jutásért rendezett odavágóin, erre is visszapillantunk.

Több okból is izgalommal tekintett a pártatlan futballszurkoló a Porto és a Juventus párharcának első felvonására: a hazaiak közel egy éve nem szenvedtek vereséget otthon, és hét, zsinórban megnyert mérkőzéssel várták az olasz bajnokot, amely szintén hetes győzelmi sorozatban volt. Na és persze a két vb-győztes kapuslegenda,

Iker Casillas és Gianluigi Buffon 13. összecsapása miatt.

A mérkőzés közben magányosan üldögélő Leonardo Bonucci szomorú látványt nyújtott, az olasz hátvéd büntetésből nem lehetett ott a mérkőzésre nevezett keretben.

A nagy csatából aztán semmi nem lett, a Juventus egy tükörsima mérkőzésen nyert 2-0-ra Portóban, a találkozót kétszer két perc alapjaiban határozta meg. Az első félidő a 24 éves brazil balhátvéd,

Alex Telles ámokfutásáról szólt.

A Porto 13-asa két teljesen felesleges és durva szabálytalansággal, 74 másodperc alatt begyűjtött két sárga lappal kiállíttatta magát a 27. percben, rettentő nehéz helyzetbe sodorva emberhátrányba kerülő csapatát.

Alex Telles első és második szabálytalansága:

Az egyébként is fölényben futballozó (a labdát 76.6 százalékban birtokló) Juventus ezzel kényelmes helyzetbe került, és bár sokáig 0-0-ra állt a mérkőzés, a második félidőben Massimiliano Allegri nagyszerű érzékkel cserélt, és egy újabb kétperces periódus mindent eldöntött: a 72. percben Pjaca, a 74.-ben pedig Daniel Alves talált be, a horvát és a brazil gólja között mindössze 141 másodperc telt el.

A lefújás után aztán minden szempár a két kapusra, Casillasra és Buffonra szegeződött. A kedves üdvözlés és a mezcsere nem maradhatott el, sokak nagy örömére.

Miről beszéltek? Casillas a lefújás után elárulta, mit mondott neki Buffon: a piros lap nagyban megkönnyítette a Juventus dolgát.

„Mindent megpróbáltunk, de a kiállítás alapjaiban változtatta meg a mérkőzést. A visszavágón jobban tesszük, ha minél gyorsabban kiállítattunk valakit az ellenféltől” – jegyezte meg félig viccesen a Real Madrid korábbi kapusa.

Nem meglepő, hogy Buffonnak volt a jobb meccse, hiszen a Porto egyetlenegyszer sem találta el a kaput, míg Casillasnak a két kapott gól mellett négyszer kellett védenie. A Juventus védelme egyébként remekül zár az elmúlt hetekben, Buffon legutóbbi hét meccséből haton nem kapott gólt.

Dani Alves a második labdaérintéséből gólt szerzett, a szintén eredményes Pjaca üldözi éppen Forrás: NurPhoto/DPI/NurPhoto/Dpi

Allegri, az olaszok vezetőedzője dicsérte csapata érettségét a lefújás után, de nem volt teljesen elégedett.

„Lehetett volna 3-0 is, de rendben van ez így. A srácok türelmesen játszottak, és nagy győzelmet arattak” – mondta a mester, aki veretlen a csapatával, amióta 4-2-3-1-es taktikai felállásra váltott.

„Változtatni akartam a rendszeren, mert éreztem, hogy a csapatnak több helyre van szüksége. Szezon közben is folyamatosan fejlődni akarunk, és egyre magabiztosabbá kell válnunk, mert komoly céljaink vannak” – tette hozzá Allegri.

Allegri tükörsima meccsen vezette győzelemre a Juventust Forrás: AFP/Francisco Leong

Szeretne valami igazán csúnyát is látni? Héctor Herrera, a Porto mexikói csapatkapitánya a lefújás után megmutatta, hogyan néz ki a meccsen véresre taposott lábfeje. Tényleg nem szép látvány, itt megnézheti, ha mégis kíváncsi rá.

Apró Leicester-csoda: életben maradtak Vardyék

Szinte biztosra vehető volt, hogy a spanyol bajnokságban a Real Madridot és a Barcelonát üldöző Sevilla hazai pályán le fogja győzni azt a Leicester Cityt, amely címvédőként a kiesés ellen harcol a Premier League-ben, és a szezonban összesen két idegenbeli mérkőzését tudta megnyerni.

Sokaknak csak a gólkülönbség volt a kérdés, és ennek megfelelően is kezdődött a meccs: a Sevilla ment előre, a Leicester pedig amatőr hibákat vétett a saját tizenhatosánál. Joaquín Correa büntetőjét Kasper Schmeichel még kivédte, de Pablo Sarabia fejesénél már tehetetlen volt a dán, aki az első gólját kapta a BL-ben, 385 percnyi játék után. Érdemes megnézni, hogy a tökéletes beadást és a fejest hány Leicester-védő nézi teljesen tehetetlenül.

Sarabia egyébként simán beleillik az elmúlt évek nagy fogásainak sorába a Sevillánál, hiszen a szezonban 9 gólnál és 11 gólpassznál járó támadóért a nyáron csupán 1 millió eurót fizetett a piros-fehér klub.

Az angol szurkolók a hátrány ellenére azért elszórakoztatták magukat: „Ti sosem énekelhetitek, hogy angol bajnokok vagytok” – hívták fel erre a vitathatatlan tényre a hazai drukkerek figyelmét.

A második félidőben a Sevilla szinte egy az egyben lemásolta az Atlético Madrid Leverkusenben szerzett második gólját, nézzék csak, kísérteties a hasonlóság:
Leverkusen-Atlético Madrid, Grizemann gólja

Sevilla-Leicester City, Correa gólja

Ezzel úgy tűnt, minden eldőlt, aztán mégsem: Jamie Vardy október után újból betalált, ez volt az angol válogatott csatár első kaput eltaláló lövése az elmúlt 380 pályán töltött percében.

Megérte várni, hiszen ezzel a góllal

esélyt kapott a Leicester City, hogy kiharcolja a továbbjutást egy olyan párharcban, amelyben esélytelennek hitték.

És még egy érdekesség Vardyhoz:

4 év és 315 nap.

Ennyi idő telt el a csatár ligán kívüli (tehát negyedosztály alatti) csapatban szerzett utolsó és a Bajnokok Ligájában szerzett első gólja között.

Jamie Vardy megszerezte első gólját a BL-ben Forrás: DPPI/James Marsh

„Jobb volt a Sevilla, mi szenvedtünk. Ellenfelünk remek futballt, mi pedig a szívünket és a hitünket mutattuk meg. Nem adtuk fel, és ez elégedetté tesz” – mondta a lefújás után az angolok olasz menedzsere, Claudio Ranieri.

A Sevillát irányító Jorge Sampaolit meglepte, hogy ekkora különbség lehet két csapat között a BL kieséses szakaszában, így a látottak alapján az eredménnyel sem volt elégedett. „Többet érdemeltünk” – mondta az argentin mester, akit a Barcelona következő edzőjének tippelnek.

Rekordszámra potyogtak a gólok

A két szerdai mérkőzéssel lezárult a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első felvonása, folytatás két hét múlva, a visszavágókat március 7–8-án és 14–15-én rendezik.

Érdekesség, hogy a nyolcaddöntők odavágóin nem született döntetlen, és csak két csoportelső, az Atlético Madrid és a Juventus tudott mérkőzést nyerni. Nézőként örömteli, hogy nyolc találkozón

rekordmennyiségű, összesen 34 gól született,

ez mérkőzésenként 4.25-ös átlagot jelent. A nyolc közé jutásért rendezett párharcok első mérkőzésein soha nem láthattunk ennyi találatot, korábban 26 volt a legtöbb.

Bajnokok Ligája
Nyolcaddöntő, első mérkőzések
PSG-Barcelona 4-0
Benfica-Dortmund 1-0
Real Madrid-Napoli 3-1
Bayern München-Arsenal 5-1
Manchester City-Monaco 5-3
Leverkusen-Atlético Madrid 2-4
Porto-Juventus 0-2
Sevilla-Leicester City 2-1