Vágólapra másolva!
A hétvégi fordulóban, idegenben egy öngóllal tudott felülkerekedni az újonc Reading gárdáján a Chelsea labdarúgócsapata. A Kékek mégsem lehetnek felhőtlenül boldogok, mivel első számú kapusuk, Petr Cech hordágyon hagyta el a pályát, majd az őt váltó Carlo Cudicini is hasonló sorsra jutott, őt szintén azonnal kórházba szállították. A kapuba ezután John Terry állt, ám az angol válogatott hátvédre a Barcelona elleni BL-találkozón biztosan nem kapusként számít majd José Mourinho.

Petr Cech már a bajnoki összecsapás huszadik másodpercében megsérült, amikor a hazaiak középpályásával, Stephen Hunttal ütközött. Szörnyű látványt nyújtott, ahogy Hunt térde a labdát már birtokba vevő hálóőr fejével találkozott, aki a belépő nyomán eszméletét vesztette. A játék öt percig állt, a világ egyik legjobb kapusaként számon tartott Cech helyére az olasz Carlo Cudicini állt, és a mérkőzésen jó teljesítményt nyújtott.

A lefújás előtti percekben egy beívelést követően Cudicini ütközött a felugró Ibrahima Sonkóval. A Reading védője szó szerint letaglózta a Chelsea cserekapusát, aki lent maradt a földön, ám Riley játékvezető sípja ezúttal is néma maradt, így a kavarodásból a hazai csapat kis híján gólt szerzett, végül Drogba tudott felszabadítani. Cudicinit tíz percig ápolták, az olasz kapus a kórházban kötött ki, de alapos kivizsgálás után hazaengedték az orvosok.

Petr Cech helyzete korántsem ilyen egyszerű: vasárnap koponyaműtéten esett át, várhatóan legalább hat hónapot kell majd kihagynia. A londoni St Bartholomew's kórház sportközpontjának igazgatója szerint az ilyen jellegű sérüléseknél nem szabad sürgetni a visszatérést, mert egy elhamarkodott döntés végzetes lehet. A 24 esztendős cseh kapus nem szenvedett agykárosodást, így minden bizonnyal teljesen felépül.

Forrás: EPA

A mérkőzés után a hazaiak edzője, Steve Coppel megvédte játékosait, mondván nem akartak sérüléseket okozni, és reménykednek a két hálóőr mielőbbi visszatérésében. Mourinho szerint Cech csak a szerencséjének köszönheti, hogy életben maradt, az ő ügyében a Chelsea szövetségi állásfoglalást vár.

A Bajnokok Ligájában a londoni sztárklub soron következő ellenfele a Barcelona lesz, így nagy lehetőség előtt áll a csapat harmadik számú kapusa, Henrique Hilario. A portugál kapuvédő elmúlt harminc éves, a nyáron került a "Kékekhez". Hilario korábban U21-es válogatott volt, és Mourinho irányítása alatt játszott a Portoban is. A Chelsea portugál edzője megjegyezte, hogy csapatának épp ilyen kapusra van szüksége, mert tapasztalt, és rendszeresen szerepelt a Nacional együttesében a portugál legfelső osztályban, ráadásul nemzetközi rutinnal is bír, mivel kétszer játszott már az UEFA-kupa sorozatban is.

Hilario, mikor aláírta szerződését a Chelseahez, valószínűleg nem gondolta, hogy épp az aktuális Bajnokok Ligája címvédő ellen mutatkozhat be új csapatában. A Chelsea hazai pályán fogadja a Barcelonát, és a portugál kapusnak lesz alkalma bizonyítani rátermettségét, amikor Ronaldinhóék igyekeznek bevenni hálóját.

A kispadon Yves Ma-Kalambay foglalhat majd helyet, a londoniak negyedik számú kapusa mindössze húszesztendős. A 197 centiméter magas belga utánpótlás-válogatott hálóőr a múlt évadot a Watford együttesében töltötte kölcsönjátékosként.

Konkoly Gábor

[origo]