Vágólapra másolva!
Az AC Milan nyerte a Bajnokok Ligáját, miután a sorozat athéni döntőjében Filippo Inzaghi duplájával 2-1-re legyőzte a Liverpoolt. Az angolok az első félidőben jobban játszottak, de nem tudták megismételni két évvel ezelőtti bravúrjukat, a hajrában csak a szépítésre futotta az erejükből. A Milan története során hetedszer hódította el a legrangosabb európai klubtrófeát.

Rafael Benítez igazán összhangban volt az [origo] olvasóival a BL-döntő esélyeinek megítélésében: a Liverpool mestere és a honlapunkon szavazásra bocsátott kérdésre válaszolók majdnem 60 százaléka (2225 szavazó) egyaránt úgy vélte, a Milan győzelmére van nagyobb sansz Athénban, ám a spanyol mester és csapata egyszer már kiénekelte a sajtot az olaszok szájából.

A két évvel ezelőtti, felejthetetlen finálé - melyben a Liverpool 0-3-ról egyenlített, majd győzött a büntetőpárbajban - visszavágóját természetesen minden szurkoló látni akarta, akadt, aki túlságosan is: egy athéni szállodából 22 VIP-jegynek lába kelt, egy másik belépőért pedig mintegy 50 angol drukker ment ölre, egyikük fejsérülésekkel kórházba került. Volt, akitől a taxisofőr vette el a jegyét: a pórul járt Liverpool-szurkoló elmondása szerint a sofőrrel előre megállapodott a viteldíjban, ám amikor kiszállt a kocsiból, a taxis a dugókra hivatkozva a megbeszélt összeg majdnem kétszeresét kérte. A szurkoló ezt nem akarta kifizetni, ekkor a sofőr leütötte és elvitte a tárcáját, amelyben benne volt a belépő is.

A felmérések szerint legalább 50 ezer fős brit és olasz tábor érkezett a görög fővárosba - egyharmaduk jegy nélkül. A hatalmas kereslethez pesze kínálat is társult, a görög rendőrök összesen hatvanöt, a jegyekkel különböző visszaéléseket elkövető személyt vettek őrizetbe Athénban. Mintegy száz liverpooli rajongót könnygázzal fékeztek meg, ők egy lezárt kaput akartak betörni, hogy bejussanak a stadionba, de a rendfenntartók ezt megakadályozták.

Forrás: EPA

Kattintson a képre a galériáért!

Az "ügyeskedés" nemcsak a meccs helyszínén zajlott, egy olasz férfit például azért tartóztattak le, mert parabolaantennát szeretett volna lopni egy étteremből, hogy megfelelő minőségben lássa a döntőt. A 46 éves betörőt gyorsított eljárással már el is ítélték: fél éves börtönbüntetést kapott és meg kell térítenie az okozott 400 eurós kárt.

Akik mégis be-, illetve tévéhez jutottak, a kezdő sípszó pillanatában egy futballtörténelmi eseményt máris elkönyvelhettek: a Milan csapatkapitánya, a térdsérülése után visszatért Paolo Maldini pályafutása nyolcadik BEK-, illetve BL-döntőjén is pályára lépett, és ezzel beállította a Real Madrid egykori legendás focistájának, Francisco Gentónak a rekordját.