Vágólapra másolva!
Május elején még úgy tűnt, hogy a portugál középpályás, Luis Figo a 2006-2007-es szezon végeztével befejezi európai karrierjét, és jó pénzért Katarban folytatja pályafutását, ám a focista később meggondolta magát, és úgy döntött, hogy még egy évet lehúz az Internazionaléban.

- Különlegesnek számít ez a felkészülési időszak az ön számára?
- Egyáltalán nem. Úgy döntöttem, hogy még egy szezont eltöltök az Interben, és ahhoz, hogy a bajnokság során megfelelő teljesítményt nyújtsak, a felkészülés során is a maximumot kell nyújtanom.

- Úgy gondolja, hogy helyesen döntött?
- Volt egy elképzelésem a pályafutásomról, de aztán meggondoltam magam. Számomra semmi különleges nincs abban, hogy most az Interrel edzek. Innentől kezdve csak annyi a feladatom, hogy segítsek a csapatnak megnyerni azt, amit csak lehetséges.

- Volt valami különleges oka annak, hogy a maradás mellett döntött? A szurkolók, Moratti elnök, vagy csak az a tény, hogy nem könnyű abbahagyni egy ilyen szintű karriert?
- Az utolsónak ehhez semmi köze nem volt. A szurkolók, az elnök és a csapattársak is hatottak rám. Mindig is úgy gondoltam, hogy Európában már nem akarok más csapatban futballozni, legalábbis profi szinten. Volt egy lehetőség, hogy egy más kontinensen is kipróbáljam magam, és elmondtam Moratti úrnak, hogy vagy visszavonulok, vagy maradok még egy évig.

- Mert meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját?
- Természetesen. Ha már az élen végeztünk a Serie A-ban, nem lehet más a célunk, mint hogy a BL-elsőséget is begyűjtsük.

- Alessandro del Piero egy nyilatkozatában elmondta, hogy az Inter ellen mindig különleges pályára lépni. A Juventus elleni találkozók lesznek a szezon meccsei az ön számára?
- Nem tudom. Mindenképpen jó dolog, hogy ismét pályára léphetünk ellenük az élvonalban, hiszen egy ilyen nagy múltú és jó csapat ellen mindig nagy presztízsű meccseket játszunk. Ha pedig ezek a mérkőzések esetleg a bajnoki címről döntenek, akkor valóban a szezon összecsapásai lehetnek. De alaphelyzetben a Juventus elleni győzelemért is ugyanúgy három pont jár, mint bármelyik másik találkozón.

- Mit ígért a trénernek, Roberto Mancininak, és mit ígért ő önnek?
- Nem tettünk egymásnak ígéreteket, én csak a játékra koncentrálok. Mind a ketten igyekszünk a lehető legjobban együttműködni annak érdekében, hogy az Inter jól szerepeljen. A döntés azonban mindig a tréner kezében van, és nekem el kell fogadnom azt.


- Ön a világbajnokság után vonult vissza a válogatottságtól, míg Francesco Totti idén nyáron döntött hasonlóan. Ön szerint az AS Roma játékmestere korán hagyta ott a nemzeti csapatot?
- Nem tudom, ez személyes döntés. Én mindig szerettem a válogatottban játszani, még akkor is, amikor emiatt rengeteg meccsem volt egy szezonban.

- Elfogadná, ha megnyernék a BL-t, de ön csak 20 meccset játszana a szezon során?
- Nehéz kérdés... Egy focista mindig ott akar lenni a pályán. Majd meglátjuk, mennyi lehetőséget kapok a mestertől, de én biztosan boldog leszek, ha elhódítjuk a Bajnokok Ligáját, és én is hozzáteszem a részemet a diadalhoz pár mérkőzésen. Nincs olyan labdarúgó, aki ne akarná megnyerni a BL-t. Nem lesz könnyű, de mi is megpróbáljuk.

Forrás: www.inter.it