Vágólapra másolva!
Mondhatni, régi jó ismerősök találkoznak kedd este az olasz fővárosban, amikor kifut a Stadio Olimpico gyepére az AS Roma és a Manchester United, hogy összemérje erejét a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntős párharcának első mérkőzésén.

A két gárda egyfelől a múlt évben is ilyen tájt és a BL ugyanezen szakaszában csapott össze, és akkor az itáliaiak a hazai 2-1-es diadalt követően az angliai visszavágón 7-1-es, katasztrofális vereséget szenvedtek. Másfelől a felek a sorozat mostani kiírásában, a csoportkörben is "összefutottak" egymással, s ez a párviadal már jóval szorosabbra sikeredett: az Old Traffordon aratott 1-0-s MU-győzelmet Rómában 1-1-es döntetlen követte.

A rövid időn belül harmadik randevú keddi nyitányán sem a talján csapat az esélyes, mert bár vitézkedik a honi bajnokságban, s egy ideje már a listavezető Inter nyakában liheg (igaz, a legutóbbi fordulóban - milánói riválisához hasonlóan - csak döntetlenre volt képes), a Manchester ellen éppen legjobbja, a játékmester és 14 góllal házi gólkirály Francesco Totti hiányozni fog.

A csapatkapitány a hétvégi bajnokin, a Cagliari elleni 1-1-es "ikszet beállító" góljánál szenvedett combizomsérülést, s a hazai reményeket kordában tarthatja még az is, hogy a középpályás Simone Perrotta eltiltás miatt szintén nem szerepelhet, a brazil védő, Juan pedig lábgondokkal küzd.

Igaz, az MU-nál sincs mindenki tökéletes állapotban: az Aston Villa felett aratott szombati gólzáporos bajnoki siker (4-0) "részáldozatául" esett Michael Carrick, Patrice Evra, Rio Ferdinand és Ryan Giggs is, de Sir Alex Ferguson bízik benne, hogy kedd este valamennyien vállalni tudják a fellépést. A jelek szerint nem lehet ott viszont a kapuban a holland klasszis Edwin van der Sar, akit ágyéksérülés kínoz.

Ám az olaszok számára rossz hír, hogy a támadójáték hatékonyságáról gondoskodó két alapember a szakvezető rendelkezésére áll, márpedig a portugál Cristiano Ronaldo jelenleg a világ alighanem legjobb formában játszó futballistája, míg Wayne Rooney, az angol válogatott csatára éppen a hétvégi bajnokin lelte vissza góllövő formáját, két ízben is bevéve a Villa hálóját.

A Roma vezetőedzője, Luciano Spalletti ezzel együtt derűlátónak tűnt: "Az olyan meccsek, mint a Manchester elleni is, a legjobbat hozzák ki belőlünk" - mondta, friss példaként utalva rá, hogy a BL előző, márciusi körében a kilencszeres győztes spanyol szuperalakulatot, a Real Madridot búcsúztatták.

A negyeddöntős párharcok közül ugyancsak a keddi programban rendezik meg a végkimenetelét tekintve egyértelműnek tűnő Schalke 04-FC Barcelona összecsapás "első felét" a német együttes otthonában. A duóból azzal együtt is a katalán elitgárda továbbjutása várható, hogy a víkenden játszott bajnokiját 2-0-s vezetésről bukta el a Betis vendégeként 3-2-re.

A Barcából ezúttal is hiányzott - félhivatalosan sérülés miatt - a hetek óta mellőzött brazil sztár, Ronaldinho, s a sevillai kudarcnak nem volt részese a "bizonyítottan" maródi Deco és Lionel Messi sem. Ettől persze még illett volna begyűjtenie Frank Rijkaard legénységének a győzelmet, mivel most már csak harmadik a Primera Divisiónban a bajnoki álmokat kergető gárda a Real Madrid és a Villarreal mögött.

A német csapat is ezt a pozíciót foglalja el a Bundesligában, s meglehet, kevésbé "pengés" alakulat, mint a Barcelona, küzdőszellemben, különösen az Arena AufSchalkéban, bizonyos, hogy felveszi a versenyt riválisával. Ezzel együtt meglepetés lenne, ha akár csak egyetlen góllal is le tudnák gyűrni a vendégeket a gelsenkircheniek, mert a tudáskülönbség Samuel Eto'óék mellett szól.