Vágólapra másolva!
Az MTK Budapest a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának az első mérkőzésén 2-0-ra kikapott Isztambulban a Fenerbahce együttesétől. A török sztárcsapat mindkét gólját úgy szerezte, hogy távoli lövés után a kék-fehér együttes védőjén, Mladan Lambulicon megpattant a labda. A vendéglátók sikeréhez a szerencsés gólok ellenére mindazonáltal nem férhetett kétség, s a kétgólos diadal után még nem teljesen lefutott a Szusza Ferenc-stadionban rendezendő jövő szerdai visszavágó.

A magyar játékosok a szerda délelőttöt könnyű átmozgató edzéssel töltötték, közben a török vendéglátók a Fenerbahce stadionjában lévő klubmúzeumban elhelyezték az MTK Budapest zászlaját és mezét. Méghozzá nem akármilyen társaságban, ugyanis a magyar bajnok szerelése a londoni Kékek, azaz a Chelsea "egyenruhája" mellé került.

Az isztambuli lapok sportoldalain vezető téma volt a BL-selejtező, amelytől a hazai drukkerek nagyon sokat vártak. Az angol nyelven megjelenő Turkish Daily News "A Fenerbahce új útra indul Európában" című cikke azt emelte ki, hogy a török csapat be akarja bizonyítani: tavalyi BL-negyeddöntős szereplése nem egyszeri csoda volt. Mint a cikk rámutat, az Európa-bajnoki aranyérmes spanyol válogatott kispadjáról "igazolt" Luis Aragonestől azt várják, szakítson elődjének, a brazil Zicónak lassú tempójú játékra és labdatartásra épülő taktikájával, és azt a játékrendszert honosítsa meg a Fenerbahcénál, amellyel aranyéremhez juttatta a spanyol nemzeti együttest.

A szerdai meccs kapcsán az angol nyelvű török lap így ír: "A Fenerbahce tűnik a győzelemre sokkal esélyesebbnek, de a magyarok mindig fejfájást okoztak a Sárga Kanáriknak." Az újság ennek megfelelően felidézi a kilenc évvel ezelőtti mérkőzéseket, amikor a budapesti 0-0 után már a zsebükben érezték a törökök a továbbjutást, s Isztambulban jött az MTK 2-0-s győzelmével a hidegzuhany.

A helyi idő szerint este kilenckor kezdődött mérkőzés biztonságára 1600 rendőr és mintegy 400 belső biztonsági ember ügyelt. A pályán belül 163, azon kívül további 18 kamera követte nyomon a történéseket. Az MTK Budapestet mintegy ötven magyar szurkoló kísérte el.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés:
Fenerbahce (török) - MTK Budapest 2-0 (1-0)
Isztambul, Saracoglu-stadion, 49 ezer néző
v.: Serge Gumienny (belga)
Fenerbahce: Volkan Demirel - Gökhan Gönül, Eduardo, Lugano M., Roberto Carlos - Ugor Boral (Gürhan, 68.), Selcuk, Alex, Kazim Kazim (Burak, 85.) - Güiza, Semih (Emre, 76.).
MTK: Végh - Horváth L., Lambulic, Balogh B., Pollák - Zsidai, Pintér - Nagy G., Pátkai (Szabó Á., 46.), Bori (Hrepka, 85.) - Urbán (Pál, 57.).
gól: Roberto Carlos (16.), Selcuk (59.)
sárga lap: Selcuk (55.), illetve Bori (40.), Pollák (62.), Balogh B. (87.)

Első félidő
Az MTK nem ijedt meg nagynevű ellenfelétől, igaz, a magyar védelem párszor bizonytalankodott a találkozó elején. A 3. percben például Lambulic rosszul szabadított fel (nem találta el jól a felpörgő labdát), Végh kapus még rosszabb irányba öklözött. A labda a törökökhöz került, akik azonban nem tudtak mit kezdeni az "ajándékkal".

Az MTK-támadók az első 8 percben háromszor is rászúrták távolról, s bár a labda mindannyiszor jócskán célt tévesztett, a bátorság értékelendő.

A 14. percben az Eb-győztes spanyol Güiza a balról érkező beadást jócskán fölé fejelte. Nem hibázott azonban az egykori Real Madrid-csillag Roberto Carlos a 16. percben: egy visszagurított passzt 17-ről, "természetesen" ballal lőtt rá, a labda picit megpattant Lambulicon, pont annyira, hogy Végh kapus ne tudja védeni a kellemetlen lövést - 1-0.

Forrás: MTI

Nagy Gábor mindent megpróbált, hogy megállítsa az ellenfél klasszis játékosait

A folytatásban tovább rohamoztak a törökök, s ha sok esetben üggyel-bajjal is, de sikerült kibekkelniük a mieinknek a Fener-támadásokat.

A 24. percben ismét Roby Carlos tüzelt távolról, ám bombája ezúttal kevéssel mellé ment. A kék-fehérek ekkortájt a középpályáig is alig-alig jutottak el.

Nem így a törökök: a 30. percben Semih 13 méteres lövését szép vetődéssel védte Végh, majd a 33.-ban Güiza az ötösről fejelt fölé térdmagasságból.

Egy percre rá Urbán kapott remek labdát a balösszekötő helyén, a 16-oson belül összeesett - 11-est nem kapott. Eztán végre az MTK is "szót kért", a 36. percben Bori 18 méteres szabadrúgása majdnem beakadt a jobb felsőbe. Mivel egy hazai játékos beleért, az exleicesteri középpályás rögtön szögletet végezhetett el, s a középre tekert labdáját Balogh Béla az ötösről fejelte mellé.

Második félidő
A második játékrész eleje nem volt olyan pörgős, mint az első félidő, az Aragonés-tanítványok nem tűntek nagyon elégedetlennek az 1-0-val, igaz, az MTK csapatjátéka is egyre inkább feljavult.

Annyira azért nem, hogy ne említsünk Fener-helyzeteket, mert 5 perc után egyre több volt. Sahim lapos, 18 méteres lövését Végh magabiztosan fogta, majd Kazim Kazim távolról kicentizte az MTK-kaput, az 55. percben pedig Gökhan varázsolta a labdát a 16-oson belül Semih fejére, aki fölé csúsztatott 5 méterről.

Az 57. percben villant az MTK, Bori 14 méteres tekerése épphogy elkerülte a bal felsőt.

Mindhiába a kék-fehér helyzet, a török gárda növelte előnyét, méghozzá egy szinte teljesen ugyanolyan góllal, mint amilyen az első volt. Az 59. percben ezúttal Selcuk szúrta rá mintegy 19 méterről, Lambulicon - ismét - irányt változtatott a labda, a meglepett Végh pedig tehetetlen volt (2-0).

Forrás: MTI

Zsidaiéknak sokszor volt miért izgulniuk - a 2-0 a helyzetek számát tekintve, összességében nem rossz eredmény

A folytatásban sokasodtak a Fener-helyzetek, Güiza 16 méteres csavart lövését Végh hárította, majd - a 64. percben - Lugano hat méterről ráfodult, s épphogy mellé helyezett.

Pár pillanattal később Semih remek keresztlabdával Güizát találta meg, aki 5 méterről bólintott a bal oldali magyar kapufa mellé. Ezt követően Kazim Kazim egy oldalról legurított szabadrúgást - senkitől sem zavartatva - 12 méterről bombázott a keresztlécre.

A 87. percben Roberto Carlos 20 méteres szabadrúgása megpattant Lambulicon - ki máson? -, a labda a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A meccs egy lesgyanús, ám látványos Fenerbahce-helyzettel zárult: a 92. percben Emre 21 méteres, félfordulatos bombája Végh kezét és a bal kapufát érintve ment mellé.

Összegzés
Az első félidőben a törököknél volt többet a labda, de a magyar bajnok rendkívül szervezetten és fegyelmezetten játszott, így a Fenerbahce csak szögletekig jutott. Az MTK a törökök vezető gólja után is nyugodtan játszott, igyekezett megtartani a labdát, dicséretesen helytállt az első 45 percben.

Szünet után a kék-fehérek eleinte remekül tartották magukat. A második hazai gól után a törökök fokozták a nyomást, 20 percig beszorult Garami József csapata, ebben az időszakban több gólt is szerezhettek volna a házigazdák.

A hajrában kicsit enyhült a nyomás, de változatlanul a törökök irányították a meccset, és megérdemelten nyertek a fegyelmezetten játszó és mindent megpróbáló MTK ellen.

A visszavágó jövő szerdán 20.45-kor kezdődik a Szusza Ferenc-stadionban.

Luis Aragonés, a Fenerbahce vezetőedzője: "Nem kaptunk hazai pályán gólt és játékosaim három héttel a bajnoki rajt előtt ebben a szezonban először szerepeltek nemzetközi tétmérkőzésen, teljesítményük egyre jobb. A futball kiszámíthatatlan sportág, ezért nem lehet előre megmondani, elég-e a kétgólos előnyünk a visszavágóra."

Garami József, az MTK Budapest szakmai igazgatója: "A mai volt fiatal játékosaim első nemzetközi mérkőzése ilyen szintű csapat ellen. Ezért talán érthető, hogy kicsit megilletődötten kezdtünk, ez azonban idővel elmúlt, volt egy-két ígéretes lehetőségünk is, melyeket azonban sajnos nem sikerült kihasználni. A törökök góllal fenyegető támadásokat vezettek, mégis két olyan gólt kaptunk, amely előtt a mi védőnkön pattant meg a labda. A törököknek több nehezen tartható játékosuk is van, akik közül Kazim Kazimot emelném ki. Ma sok olyan tapasztalatot szereztünk, amelyet remélhetőleg otthon tudunk hasznosítani."