Vágólapra másolva!
Josep Guardiola, az FC Barcelona vezetőedzője természetesen elégedetten nyilatkozott csapata szerdai teljesítményét követően, hiszen tanítványai igazi gálaelőadást tartva 4-0-ra nyertek a Bayern München ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén.

"Nagyon elégedett voltam a játékosaimmal, dagadt a mellem a büszkeségtől, amikor láttam, milyen keményen hajtanak. Ennek ellenére két lábbal a földön kell maradnunk, hiszen ez még csak az első mérkőzés volt, a visszavágón mindenképpen lőnünk kell egy vagy két gólt a biztos továbbjutáshoz" - nyilatkozta Guardiola a találkozón.

A spanyol bajnokságban listavezető gránátvörös-kékek már az első félidőben eldöntötték az összecsapást, fantasztikus támadósoruk révén, Lionel Messi két, valamint Samuel Eto'o és Thierry Henry egy-egy góljával már 45 percet követően beállították a végeredményt. A trió már 82 gólt jegyez ebben a szezonban. A Barca mindemellett számos helyzetet dolgozott ki, ráadásul Howard Webb játékvezető egy jogosnak tűnő 11-estől is megfosztotta az együttest.

"Az igaz, hogy nem kellett volna így reagálnom, de teljesen egyértelmű büntető volt" - mondta Guardiola, aki azért kérte számon túlságosan is vehemensen a játékvezető ítéletét, mert az eset után Messi sárga lapot kapott, így ha a müncheni visszavágón is lappal figyelmeztetik, akkor kénytelen lesz kihagyni az elődöntő első mérkőzését.

A spanyol lapok ujjongva írtak a mérkőzésről és az egekig magasztalták a Barcát.

El País: "A Barca géppuskatűz alá vette a Bayernt. Csak pislákolt a német bajnok lángja."
EL Mundo: "A Barcelona egy szép álomba merült, amelyből nem is akar felébredni. Újabb lépés a paradicsom felé."
El Periódico: "A Barcelona folytatja császári diadalmenetét a római BL-döntő felé. A katalánoké Európa egyik legjobb csapata."
Marca: "A Barcelona mintha egy másik bolygóról érkezett volna, és már az első félidőben eldöntötte a továbbjutást. Ha egy kicsit nagyobb nyomást fejt ki a szünet után, akkor már-már botrányos különbség alakulhatott volna ki."
As: "Micsoda csomag a bajoroknak! A Barca 40 perc alatt szétzúzta a német bajnokot."
El Mundo Deportivo: "A Barca mindkét lábbal az elődöntőben áll, miután egy varázslatos estén lesöpörte a bajorokat. Az első félidő négy góljához nyugodtan hozzászámolhatjuk Henry és Iniesta helyzeteit, valamint a Messinek meg nem adott büntetőt is."

Jürgen Klinsmann, a bajorok vezetőedzője szerint a párharc el is dőlt, így nekik már csak a Bundesliga megnyerésére kell koncentrálniuk: "Minden gyengeségünk kijött ezen a mérkőzésen, ráadásul a Barcelona fantasztikusan futballozott. Bebizonyosodott, hogy rengeteget kell még dolgoznunk ahhoz, hogy Európa legjobb négy csapata között lehessünk, jelenleg csak a negyeddöntőig tudunk eljutni" - mondta.

Klinsmann nem érzi úgy, hogy elment volna a kedve, és továbbra is örömét leli munkájában. "Természetesen nehéz pillanatokat élek át egy ilyen eredmény után, de ez hozzátartozik egy edző életéhez" - mondta Klinsmann. "Én és a játékosaim is egytől-egyig felelősek vagyunk, de tudom, hogy mennyire erős ez a csapat, és nincs kétségem afelől, hogy szombaton kiengeszteljük a szurkolóinkat. Mostantól kizárólag a bajnokságra koncentrálunk, a BL-ben a negyeddöntő bizonyult a végállomásnak."

A címvédő bajorok - akik már a német kupában sincsenek versenyben - a Bundesliga hétvégi, 27. fordulójában a tabella tizenkettedik helyén álló Eintracht Frankfurtot fogadják.

Az 1992-ben alapított BL-ben először kapott ki négy góllal a Bayern. A negyeddöntő első meccsén elszenvedett vereség egyben csúcsbeállítás is, ugyanis a bajor alakulat 50 éves nemzetközi kupatörténelme során legfeljebb négy góllal maradt alul ellenfeleivel szemben, korábban öt alkalommal.

A Bayern legsúlyosabb BL-fiaskói:
1995.04.19.: 2-5 az Ajax Amsterdam ellen
2001.03.06.: 0-3 az Olympique Lyon ellen
2006.03.08.: 1-4 az AC Milan ellen
2009.04.08.: 0-4 az FC Barcelona ellen

A Bayern legsúlyosabb nemzetközi kupavereségei:
1973.03.07.: 0-4 az Ajax Amsterdam ellen, BEK
1977.11.23.: 0-4 az Eintracht Frankfurt ellen, UEFA-kupa
1980.04.22.: 1-5 (hosszabbítás után) az Eintracht Frankfurt ellen, UEFA-kupa
1991.10.22.: 2-6 az FC Köbenhavn ellen, UEFA-kupa
2008.05.01.: 0-4 a Zenit ellen, UEFA-kupa
2009.04.08.: 0-4 az FC Barcelona ellen, BL

Pályafutása első góljait szerezte a Chelsea színeiben a szerb Branislav Ivanovic, aki az FC Liverpool elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő szerdai első mérkőzésén könnyen lehet, hogy eldöntötte a párharcot.

A két csapat öt idényen belül negyedik alkalommal feszült egymásnak a legrangosabb európai kupasorozatban, az első felvonásokat tekintve még soha nem játszottak ilyen gólgazdag mérkőzést: a 2004/05-ös elődöntő első összecsapásán gól nélküli döntetlen született, majd a visszavágón a később végső győztes Vörösök 1-0-ra diadalmaskodtak.

A 2006/07-es elődöntőben mindkét találkozó 1-0-s hazai sikerrel végződött, majd büntetőkkel ismét a liverpooliak bizonyultak jobbnak. Az elmúlt idényben Liverpoolban 1-1-re végeztek a csapatok, aztán Londonban, a rendes játékidőben is ez volt az eredmény, ám a Kékek a hosszabbításban 3-2-re nyertek. A statisztikák tehát azt mutatják, hogy a Liverpoolnak a szerda esti 1-3 után rendkívül nehéz dolga lesz.

"Három gólt kell lőnünk a továbbjutáshoz, ez minden bizonnyal nehéz feladat. Gyorsan vezetést szereztünk, de utána átvették az irányítást, mi pedig két hatalmas hibát is elkövettünk. Sok jól fejelő játékosuk van, de nekünk nem lenne szabad két pontrúgásból gólt kapnunk" - összegzett Rafael Benítez, a Liverpool vezetőedzője.

A találkozó Fernando Torres korai góljával kezdődött, ám a vendégek részéről Ivanovic az első félidő hajrájában, majd a második játékrész közepén is eredményes volt egy sarokrúgás után, végül pedig Didier Drogba remek kontra végén lőtt gólt, beállítva ezzel az 1-3-as végeredményt.

"Minden tiszteletem a játékosaimé, ugyanakkor nem szabad elbízni magunkat, hiszen a Liverpool a közelmúltban már többször is bebizonyította, hogy képes nagy meglepetéseket okozni" - mondta Guus Hiddink, a Chelsea szakvezetője.

A visszavágót jövő kedden rendezik.

Chelsea-bravúr az Anfieldenhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/bajnokokligaja/20090408-bajnokok-ligaja-barcelona-bayern-munchen-es-liverpool-chelsea-negyeddontok.html?pIdx=1