Vágólapra másolva!
A korábbiaknál hosszabb, ugyanakkor könnyebb út vár a magyar bajnok Debrecenre, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájára kerüljön: az eddigi kettő helyett három párharcot kell megnyernie, de nem találkozhat Európa 13 legerősebbnek tartott bajnokságának képviselőjével.

A BL-selejtező átalakítása nyomán idén két ágra kerülnek a résztvevő csapatok, az egyiken kizárólag nemzeti bajnokok, míg a másikon a sorozatra nem bajnokként kvalifikált együttesek mérkőznek egymással. A Debrecen tehát nem találkozhat annak a 13 bajnokságnak a selejtezőre kényszerülő képviselőivel, amelyekből a győztes alanyi jogon a főtáblán kezdheti meg a küzdelmet. Mindkét ágról öt együttes jut majd a legjobb 32 közé, ahol a már megszokott csoportküzdelmekkel folytatódik a sorozat.

Az új szabályok értelmében tehát angol, spanyol, olasz, francia, német, orosz, román, portugál, holland, skót, török, ukrán és belga riválist nem kaphat a Debrecen. Ez azt a célt szolgálja, hogy a kisebb országoknak is reális esélyük legyen a főtáblás szereplés kiharcolására, mert így nem fordulhat elő az, ami például 2002-ben a Zalaegerszeggel, hogy a selejtezőben a Manchester Uniteddel kellett szembenéznie.

A Debrecen a második selejtezőkörben kapcsolódik majd be a sorozatba, azt viszont egyelőre nem tudni biztosan, hogy kiemelt lesz-e. Szilágyi Sándor, a debreceniek ügyvezetője szerint ez június elején dől el, ugyanis a kluboknak június 2-ig kell leadniuk a nevezéseket. Ebben a szakaszban 17 párharcra kerül sor. A harmadik körben a továbbjutókhoz csatlakozik a svájci (FC Zürich), a görög (Olimpiakosz) és a cseh (Slavia Praha) bajnok. Az itteni 10 párharc továbbjutói a negyedik, utolsó körben már a főtáblára jutásért találkoznak.

A második körből azért lenne fontos továbbjutnia a Debrecennek, mert a következő fordulótól búcsú esetén is van második lehetőség az UEFA-kupát felváltó Európa-ligában. Azok a csapatok, amelyek a BL-selejtező harmadik fordulójában maradnak alul, az Európa Liga utolsó selejtezőkörében próbálkozhatnak, míg a negyedikben elbukók a második számú európai sorozat 48 csapatos főtábláján folytatják szereplésüket.

Az első három forduló sorsolását június 22-én tartják, a második forduló első mérkőzéseit július 14-én és 15-én rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerül sor.