Vágólapra másolva!
Ha nem is az összes, de az FC Barcelona- és a Manchester United-hívek jelentős részének útja egészen biztosan Rómába vezet, ahol szerda este 20.45-től csap össze a spanyol és az angol elitalakulat a labdarúgó Bajnokok Ligája idei győztesének járó trófeáért.

A Stadio Olimpicóban üres szék nem lesz, miután már elkelt az összes belépő, bár a rendezők fejfájása ettől még nem múlhat el, mivel állítólag tízezer olyan MU-drukker is az olasz fővárosba tart, akinek nincs jegye a 2008/09-es szezon csúcsmérkőzésére.

A házigazdák több ezer rendfenntartó, csendőr és rendőr mozgósításával igyekeznek eleget tenni a közrend biztosításának, ám a múltbéli olasz-angol szurkolói összecsapások fényében ez nem lesz könnyű, különösképpen, ha veszít a Manchester. Mindenesetre az óvintézkedések keretében jelentős korlátozásokat vezettek be Rómában, s teljes az alkoholstop a stadion közvetlen környezetében.

Ami a szakmai erődemonstrációt illeti, jelentős arzenállal vonulnak fel maguk a csapatok is, de ők csak a futballpályán akarják érvényesíteni potenciáljukat a BL eddigi szakaszában kölcsönösen roppant hatékonyan működő támadó- és védelmi soraik révén. Az alapvetően offenzív futballt játszó együttesek randevúján a csatáregységek hiánytalanul a mesterek, a megannyi nemzetközi sikert maga mögött tudó Sir Alex Freguson, illetve a Barcával első európai diadalára készülő, vezetőedzőként nyitóidényét töltő Pep Guardiola rendelkezésére állnak, a betegek-sérültek mindkét oldalon rendbe jöttek.

Az angoloknál a portugál Cristiano Ronaldo fémjelezte támadótagozatban ott lehet Wayne Rooney, s csereként a bolgár Dimitar Berbatov és az argentin Carlos Tévez éppúgy bevetésre vár, mint a spanyoloknál az ebben - a Real Madrid címfosztásával katalán aranyérmet hozó - bajnokságban együttesen több mint 70 (!) gólt termelt "halálosztag", az argentin Lionel Messi, a kameruni Samuel Eto'o és a felépült francia világbajnok, Thierry Henry alkotta trió.

Gond legfeljebb a védelemben akadhat: az angoloknál az alapember, a vádligondok miatt hosszabb kényszerszünet után visszatérő Rio Ferdinand nem igazán lehet még csúcsformában, a katalánoknál pedig felforgatott védősor igyekszik majd elejét venni a rivális akcióinak, miután az idényben meghatározó hátvédek közül sárga lapjai miatt hiányozni fog a brazil Daniel Alves és a francia Eric Abidal, illetve hetek óta maródi a sorból hónapokra kidőlt mexikói Rafael Marquez.

Az álomdöntőnek titulált összecsapás teljesen kétesélyes, jóllehet érthetően derűlátóak és várják saját csapatuk sikerét a játékosok mind a legutóbb 2006-ban Bajnokok Ligáját nyert Barcánál, mind a 2008-ban első, tehát címvédő Manchesternél. Előbbi eddig összesen két alkalommal végzett az élen az első számú európai futballsorozatban, utóbbi pedig három végső győzelemmel büszkélkedhet. Az MU sikerével pedig történelmet is írhat, mivel a BL-ben még nem akadt példa címvédésre.

Forrás: AFP

A várható kezdőcsapatok:
FC Barcelona: Victor Valdes - Carles Puyol, Yaya Toure, Gerard Pique, Seydou Keita - Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta - Lional Messi, Samuel Eto'o, Thierry Henry
Manchester United: Edwin van der Sar - John O'Shea, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra - Park Dzsi Szung, Michael Carrick, Anderson, Ryan Giggs - Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney

A találkozót a svájci Massimo Busacca vezeti.

Hamisítványok rendőrkézen

Tizenötezer, hamis védjeggyel ellátott árut foglaltak le az olasz hatóságok az FC Barcelona-Manchester United labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő előtt az olasz főváros Ciampino repülőterén. A rendőrség bejelentése szerint a "hiteles kinézetű" hamisítványokat, köztük pólókat, s kifejezetten a döntőre készített mezeket Kínában hajózták be. Az üggyel összefüggésben három olaszt őrizetbe vettek.

A BL-fináléval kapcsolatos megerősített hatósági szigor, az átfogó ellenőrzések eredményének tudják be a házigazdák azt is, hogy ugyancsak Rómában a szerda esti mérkőzésre szóló több ezer hamis belépőt koboztak el. Az érvénytelen jegyeket Kínában állították elő, s az itáliai főváros Via Sannio nevű részében, kínaiak kezén levő boltokban árusították. A tetten ért kereskedők ellen eljárás indult.