Vágólapra másolva!
Fantasztikus küzdőszellemmel, szervezett középpályával és okos játékkal csaknem csodát tett Liverpoolban is a DVSC-TEVA labdarúgócsapata, amely a Bajnokok Ligája csoportkörének nyitányán mindössze 1-0-s vereséget szenvedett úgy, hogy az első félidőben Czvitkovics helyzeténél a gól is benne volt játékában. A folytatás két hét múlva a Lyon ellen a Puskás-stadionban

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, E csoport:
FC Liverpool (angol) - DVSC-TEVA 1-0 (1-0)
Liverpool, Anfield Road, 41 591 néző
v.: Pedro Proenca Oliveira Alves Garcia (portugál)
Liverpool: Pepe Reina - Glen Johnson, Jamie Carragher, Martin Skrtel, Emiliano Insúa - Josszi Benajun (Javier Mascherano, 88.), Steven Gerrard, Lucas Leiva, Albert Riera (Ryan Babel, 80.) - Dirk Kuyt (Fábio Aurélio, 90.), Fernando Torres
Debrecen: Vukasin Poleksic - Bodnár László, Komlósi Ádám, Mészáros Norbert, Fodor Marcell - Luís Ramos (Laczkó Zsolt, 67.) - Czvitkovics Péter, Kiss Zoltán, Leandro, Szakály Péter (Feczesin Róbert, 79.)- Adamo Coulibaly
gól: Kuyt (45+1.)
sárga lap: Gerrard (26.), illetve Fodor (21.)

Negyedórával a kezdés előtt még csak a Loki-tábor volt helyén, a hazai drukkerek fele még az utolsó korty söröket szürcsölhette a stadion környékén, mivel erősen foghíjas volt az Anfield hosszanti lelátója. A kezdésre persze megteltek a széksorok, az elmaradhatatlan You'll never walk alone szenzációsan szólt, de az sem volt gyenge, amikor a 2500 debreceni rákezdett a Ria-ria-hungáriára.

Mascherano kispadra kerülése azt jelentette, hogy Gerrard ezúttal nem a mostanában jól bevált helyén, Fernando Torres mögött szervezett, hanem egy sorral hátrébb ment, és Lucas mellé, a védelem elé került. A negyedik percig kellett várni az első hazai lövésre, Kuyt lekészítése után Torres tüzelt jócskán fölé 25 méterről, de ez nem jelentette azt, hogy a 'Pool nekiesett volna a Lokinak. Persze jóval többet volt a labda a hazaiaknál, de Poleksicnek nem piszkolódott össze a meze a sok vetődéstől.

Forrás: MTI
Még több fotó a meccsről, kattintson a képre!

A Debrecen-drukkerek minden egyes labdaszerzést megünnepeltek, amikor Czvitkovics a félpályánál kapott egy indítást, a vendégszurkolók úgy ugrottak talpra, mintha egy az egyben menne a kapusra, aztán az angoloknak is odaszúrtak egyet, amikor rázendítettek a "Nincsen hangotok" kezdetű nótára.

Az első negyedórában a Liverpoolból Torres és Glen Johnson tűnt ki aktivitásával, a spanyol klasszis percnyi nyugtot sem hagyott a védőknek, a jobbhátvéd pedig nagyon fickándozott a jobb oldalon, felfutásai után rendre zavart okozott a Loki hátsó sorában.

Herczeg András a keddi sajtótájékoztatón a bátorságot emelte ki, csapata ugyanis Tallinnban és Szófiában is vagányan játszott, most azonban többször is túl óvatoskodónak tűntek a vendégek, a középpályások a labdaszerzés után nem mertek bátran elindulni. Gerrard hátravonásával nem sok ötlet volt a Liverpool támadásaiban, a kényszerítőket a Loki védői lelesték, így maradtak a távoli lövések, amelyek nem bizonyultak elég hatékonynak.

A félidő derekán Bodnár lőhetett olyan helyzetből, amely az ő rúgótechnikájával szinte tizenegyessel ér fel, de lecsúszott a lábáról a labda, Czvitkovics viszont remekül célzott, ám Reina bravúrral megtartotta a 0-0-t. A Loki-tábor tombolt, a hazaiak pedig csöndben figyelték, ahogy a teljesen ismeretlen kiscsapat ügyesen labdázgat.

A 35. percben aztán kapcsolt a Liverpool, hogy mutatni kéne valamit, jöttek is a helyzetek: Riera ziccerét Poleksic tolta ki, Kuyt gyenge duplázását Mészáros vágta ki a gólvonalról, aztán megint a ballábas spanyol dolgoztatta meg Poleksicet, de ezt a párharcot is a kapus nyerte.

Még tudta fokozni a nyomást a Liverpool, de Gerrard egy precízen lekottázott akció végén olyan helyzetben rontott, amit amúgy tízből kilencszer berúg. Már úgy nézett ki, 0-0-val zárul az első félidő, de a ráadáspercben Benajun mélységi passza után Torres befordult, lőtt, Poleksic ezt még védte, de a kipattanót az éber Kuyt bekotorta.


Nagyon bosszantó volt ez a gól, hiszen a Loki ezt leszámítva tökéletes első félidőt produkált, persze sokkal több lehetősége volt a Liverpoolnak, de egyrészt azt tudtuk előre, hogy így lesz, másrészt helyenként ötletes akciókat vezetett a Debrecen, amely még több bátorsággal meg is lephette volna a Vörösöket.

A második játékrész vicces jelenettel kezdődött, békésen adogattak a hazaiak, amikor Lucas szinte átesett a labdán, igaz, gyorsan korrigált, és agresszíven leszerelte a meglódulni készülő Szakályt.

Az angolok gyors egymásutánban két büntetőt is számon kértek a portugál bírón, aki mindkétszer nagyvonalúan továbbot intett, pedig a Liverpoolnak jól jött volna a könnyű gólszerzési lehetőség, mivel továbbra is erősen csikorgott a gépezet. A Loki a Kalmar és a Levszki ellen bevált taktikával próbálkozott, 30 méterről már lőttek a játékosok, sajnos elég rossz hatásfokkal.

Forrás: AFP
További képekért kattintson!

A BBC fórumán egy hozzászóló azt várta, hogy egy óra elteltével összezuhanjon a Debrecen, de ez nem történt meg, bár Benajun szólójánál vagy Lucas fejesénél volt esély a második hazai gólra. Nem nyugodhatott meg a Liverpool, bár az is igaz, Reinának nem kellett reszketnie, mivel a Loki-támadások ritkán jutottak el a tizenhatos közelébe, Rudolf hiánya nagyon érződött a magyar bajnok támadásain, Coulibaly ugyan sokat brusztolt a védőkkel, de nem tudott hasznosan belelépni a játékba, a két szélről pedig nem kapott elég támogatást, Czvitkovics és Szakály is elég visszafogott volt.

Herczeg András mindenesetre két csatárra váltott a hajrában, behozta Coulibaly mellé Feczesint is, a "Hajrá, Loki!" pedig minden eddiginél hangosabban szólt a vendégszektorból. Meg is voltak az egyenlítési lehetőségek, de Coulibaly először Reina átemelése után - talán büntetőre játszva - a földre dobta magát, majd egy védővel a nyakán csak cipőorral terelte kapu felé a labdát.

Fura ilyet leírni, de a Liverpool hazai pályán kontrára játszott a Debrecen ellen az utolsó percekben, ugyanakkor pontosan tudta, hogy a csúnyácska győzelem is ugyanannyit ér, mint a gálaelőadás.

Az ötszörös BEK/BL-győztes 1-0-ra nyert, de a meccs legfontosabb tanulsága a Debrecenhez kötődik, amely bizonyította, érett a Bajnokok Ligájára, és elértre azt, amit előzetesen kevesen hittek: az angol drukkerek a 93. percben elvégzett Loki-szögletnél tenyerüket tördelve izgultak a győzelem miatt, a levonuló magyar játékosokat pedig vastapssal búcsúztatta az Anfield közönsége.

A Debrecen négyesében Alberto Gilardino kiállítása miatt az egy félidőn át emberelőnyben futballozó Olympique Lyon 1-0-ra legyőzte a Fiorentinát, így a Liverpoollal holtversenyben vezeti a csoportot, míg a Loki az olaszokkal holtversenyben harmadik.

A csoport másik összecsapásán:
Olympique Lyon (francia) - Fiorentina (olasz) 1-0 (0-0)
Lyon
v.: Pieter Vink (holland)
Lyon: Lloris - Revellére, Cris, Toulalan, Cissokho - Pjanic (Ederson, 81.), Makoun, Källström, Bastos (Govou, 26.) - Lisandro Lopez, Gomis (Delgado, 70.)
Fiorentina: Frey - Comotto, Gamberini, Dainelli, Gobbi - Donadel, Montolivo - Marchionni (Santana, 72.), Mutu (Jovetic, 58.), Vargas - Gilardino
gól: Pjanic (76.)
piros lap: Gilardino (45.)