Vágólapra másolva!
Az észtországi 1-1-et követően, ha nem is könnyen, de kiharcolta hazai pályán a továbbjutást a Debrecen labdarúgócsapata a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában. A Loki 3-2-re nyert, s készülhet a svájci Basel elleni következő fordulóra.

Eredmény, Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, visszavágó:
DVSC-TEVA - Levadia Tallinn (észt) 3-2 (2-1)
Debrecen, 9000 néző
v.: Hagen (norvég)
DVSC: Malinauskas - Nagy Z., Komlósi, Mijadinoski, Fodor - Kiss Z. - Kulcsár (Rezes, a szünetben), Szakály P. (Varga, 73.), Czvitkovics, Yannick (Dombi,85.) - Coulibaly
Tallinn: Kaalma - Podholjuzin, Morozov, Kalimullin, Teniste - Nunes (Subbotin, 80.), Nahk, Malov, Leitan - Neemelo, Ivanov
gól: Coulibaly (24.), Kulcsár (32.), Szakály P. (55.), illetve Nahk (3.), Leitan (53.)
kiállítva: Malov (73.)
sárga lap: Rezes (57.), illetve Malov (45+1., 73.), Morozov (47.), Nahk (60.), Kalimullin (67.)
továbbjutott: a DVSC-TEVA, 4-3-as összesítéssel.

A tallinni csapat összeállítása hajszálpontosan megegyezett az első mérkőzés kezdő tizenegyével, a hazaiaknál azonban Herczeg András klubmenedzser két helyen is változtatott, s Bódi helyére Kulcsárt küldte csatába, Kabát posztján pedig Yannick kezdett. "Nagyon szervezett az ellenfél, így két gyors szélsőnk révén talán több támadást tudunk majd vezetni" - indokolta a váltást a szakvezető.

A taktikai módosítást gyorsan átírta a való élet, a 4. percben Nahk jól eltalált szabadrúgásával a Levadia szerzett vezetést, így a Debrecennek gyorsan sürgőssé vált a támadójáték erőltetése.

Elöl Coulibaly robosztusabb stílusát jól ellensúlyozta a villámgyorsan cikázó Yannick, a 22. percben is ők ketten váltak főszereplővé. Utóbbi kiharcolt egy büntetőt, Coulibaly azonban kihagyta, szerencsére a felpattanó labdát képes volt a kapuba fejelni.

A gól megnyugtatta a Lokit, tíz perc múlva már egy sokszereplős támadás végén Kulcsár kotorta a hálóba az egyébként is oda tartó, de lassuló labdát.

Az irányítás már a Debrecen kezében volt, az észt ellenakciókban se fantázia, se erő nem látszott, nem véletlen, hogy a status quo fenntartása érdekében Kulcsár helyett Rezes jóvoltából támadó szellemű játékost hozott be Herczeg András klubmenedzser a szünetben.

Aztán ahogy az első észt gól, úgy a második is a semmiből érkezett, igaz, Leitan elég gyatra lövésében alaposan benne volt Malinauskas kapus is.

Szerencsére ezúttal két perc elég volt a talpra álláshoz, Szakály egy gyönyörű passzt követően megszerezte a vezetést, s mint később kiderült, a győztes találatot is.

Az utolsó félórában a Loki már nem tudott gólt szerezni, pedig emberelőnybe is került, így 4-3-as összesítéssel, nagy nehezen, de bejutott a selejtező következő fordulójába, ahol a svájci Basel lesz az ellenfél.

Forrás: MTI

1. félidő:

A vendégek kezdték a mérkőzést, s csupán négy percet kellett várni a vezető találatra. Nahk a kaputól 25 méterre jobbal a sorfal felett csavarta el a labdát, Malinauskas pedig hiába nyújtózkodott, nem érte el a jobb sarok előtt (0-1). A lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg, hiszen kapott gól nélkül a Debrecen állt volna továbbjutásra. Így viszont mindenképpen gólt kellett szereznie.

15 percet kellett várni az első hazai lehetőségre, Yannick lövése azonban elkerülte a kaput. Nem okozott meglepetést, hogy a Levadia máris húzni próbálta az időt, az egy percig kirúgáshoz készülődő Kaalma kapust a nézők heves füttykoncerttel próbálták noszogatni.

A 18. percben Coulibaly fejese jócskán elkerülte a kaput, majd egy gyors ellentámadás végén Leitan hiába játszotta magát tisztára, nem a kapu, inkább a bal oldali szögletzászló irányába indult meg.

A 21. percben Fodor a bal oldalól középre tolta meg a labdát, 20 méterről megeresztett lövése azonban méterekkel kerülte el a bal sarkot. Egy perc múlva Czvitkovics 17 méteres lövését védte a kapus.

A 22. percben Yannickot gáncsolta Podholjuzin a 16-oson belül, a büntetőt Coulibaly gyengén a bal alsó sarokra lőtte, a kapus védte, a kipattanót azonban a francia csatár a hálóba bólintotta (1-1). Coulibaly igazi Tallinn-szakértő, tavaly szintén betalált a Levadia elleni hazai mérkőzésen.

Tíz perc múlva a vezetést is megszerezte a Loki, Coulibaly lépett ki ziccerben, méteres előnyét kihasználva a kivetődő kapus mellett középre gurított, az érkező Yannicknak a háta mögé jött a labda, belekotort ugyan, de még Kulcsár is beleért, s be tudta gyötörni a jobb alsó sarokba (2-1). A 35. percben Mijadinoski távoli lövését üggyel-bajjal hárította az észt kapus.

A 44. percben előbb Coulibaly nem találta el a labdát a 11-es pontnál, majd Kiss 24 méteres lövését védte Kaalma - a félidő 2-1-es hazai előnnyel zárult.

2. félidő:

A szünetben Herczeg András cserélt: a gólszerző Kulcsár helyére a tallinni gólszerző Rezes érkezett. A 48. percben Yannick szabadrúgását Kaalma védte.

Az 53. percben váratlanul egyenlített a Levadia. Ivanov a kaputól 23 méterre Leitan elé passzolt, aki egy védő szorításában a 16-os vonaláról lőtt, Malinauskas meglepődött, mert rosszul ért a labdába, ami a kapuba csorgott (2-2).

Két percig volt csak néma csend a stadionban, a következő Loki-akció ugyanis újabb gólt hozott. A védők között pattogó labdát Coulibaly kezelte le, majd sarokkal a lendületből érkező Szakály elé tálalt, aki nem hibázott 8 méterről (3-2).

A 60. percben Kiss lövését Kaalma védte, majd Czvitkovics bombája kifelé csavarodott, így elkerülte a bal felső sarkot. A 69. percben Yannick takarásból lőtt, a kapus mozdulni sem tudott, de a labda a léc fölé szállt.

A 73. percben megfogyatkozott a Levadia, Malov gáncsolta Coulibalyt, és megkapta második sárga lapját. A 84. percben Ivanov lőtt a kapu mellé.

A vége 3-2 lett, a Loki 4-3-as összesítéssel jutott tovább. A következő ellenfél jövő szerdán a svájci Basel lesz.

Eredmények, Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, visszavágók:
Olimpi Rusztavi (grúz) - Aktobe (kazah) 1-1 (1-0)
továbbjutott:
az Aktobe, 3-1-es összesítéssel

Pjunik (örmény) - Partizan Beograd (szerb) 0-1 (0-1)
tj:
a Partizan Beograd, 4-1-es összesítéssel

Jeunesse Esch (luxemburgi) - AIK Solna (svéd) 0-0
tj:
az AIK Solna, 1-0-s összesítéssel

HJK Helsinki (finn) - Ekranas (litván) 2-0 (1-0, 1-0, 1-0) - hosszabbítás után
tj:
a HJK Helsinki, 2-1-es összesítéssel

MSK Zilina (szlovák) - Birkirkara (máltai) 3-0 (1-0)
tj:
az MSK Zilina, 3-1-es összesítéssel

Sparta Praha (cseh) - Liepajas Metalurgs (lett) 2-0 (2-0)
tj:
a Sparta Praha, 5-0-s összesítéssel

Lech Poznan (lengyel) - Inter Baku (azeri) 0-1 (0-1)
tj:
a Lech Poznan, 1-1 után tizenegyesekkel (9-8)

Zeljeznicar Sarajevo (bosnyák) - Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 0-1 (0-1)
tj:
a Hapoel, 6-0-s összesítéssel

Rosenborg BK (norvég) - Linfield (északír) 2-0 (1-0)
tj:
a Rosenborg, 2-0-s összesítéssel

Hafnarfjördur (izlandi) - BATE Boriszov (fehérorosz) 0-1 (0-1)
tj:
a BATE, 6-1-es összesítéssel