Vágólapra másolva!
Csütörtökön érkezett az MLSZ-be az európai szövetség, az UEFA hivatalos értesítése, mely szerint Kassai Viktor vezeti a Bajnokok Ligája döntőjét május 28-án, a londoni a Wembley-ben. A 35 éves Kassai lesz a legfiatalabb játékvezető a BL-döntők történetében.

A BL-döntők 1992 óta íródó történetében a Barcelona-Manchester lesz az első, ahol alkalmazzák majd a hat játékvezetős rendszert.

Kassai munkáját Erős Gábor és Ring György asszisztensek, Fábián Mihály és Bognár Tamás a két kapunál elhelyezkedő játékvezető segítők, Vad II István pedig mint tartalék játékvezető támogatja majd - közölte az MLSZ honlapja. Az UEFA a mérkőzésre még egy asszisztenst (biztonsági tartalékot) jelölt Kispál Róbert személyében, így csütörtök reggel hét magyar játékvezető szállt fel a Londonba tartó gépre.

A szövetség oldala szerint "az elmúlt évi sikeres világbajnoki szereplés, valamint a nyártól zajló európai kupasorozatban és Eb-selejtezőkön elért szakmai értékelés alapján várható volt, hogy Kassai Viktor neve ott lesz valamelyik kupadöntőre aspirálók között."

Puhl sárgát adott a Videoton-edzőnek

A magyar bíró lesz a Bajnokok Ligája-döntők történetének legfiatalabb játékvezetője. Eddig az UEFA Játékvezető Bizottságának jelenlegi vezetője, Pierluigi Collina tartotta a csúcsot, aki 39 évesen fújt döntőt.

Puhl Sándor személyében már vezetett döntőt magyar játékvezető, 1997-ben a Juventus-Dortmund meccset, ahol sárga lapot adott a Videoton jelenlegi edzőjének, Paulo Sousának.

Kassai és Puhl előtt a magyarok közül Palotai Károly vezette a legfontosabb európai kupa döntőjét, méghozzá kétszer is: 1976-ban és 81-ben. Palotai az egyetlen, aki játékosként és játékvezetőként is részt vett a BEK-ben, ezen kívül mindhárom klasszius európai kupa döntőjét vezette: a BEK mellett 1975-ben UEFA-kupa-, 1979-ben KEK-döntőn fújt. A két időpont közt pedig 1978-ban az európai Szuperkupa-döntőn bíráskodott.

Csak a mezszámok érdeklik

Az UEFA a leghatározottabban tiltja, hogy a játékvezetők mérkőzés előtt nyilatkozzanak. Egy 2009-es interjúban az [origo] éppen arról kérdezte Kassait, milyen érzés Lionel Messivel egy pályán lenni, vagy a Manchester Unitednek BL-meccset vezetni? "A szurkolók ezt valószínűleg nagyon irigyelhetik, azonban én egyáltalán nem innen közelítem meg a játékvezetést" - felelte az abban az évben a világ 12. legjobb bírójának választott Kassai. "A mérkőzések alatt a játékosok mezén sosem a nevet nézem, hanem a számot. Természetesen büszke vagyok arra, hogy az utóbbi időben egyre inkább elitmérkőzéseken szerepelhetek, azonban nem az a legfontosabb, hogy melyik sztárjátékosnak vezethettem mérkőzést, bármennyire is jól cseng az illető neve."

Kassai Viktor névjegye
Születési hely, idő: Tatabánya, 1975. szeptember 10.
Foglalkozása: kereskedelmi vezető
Játékvezetői vizsga helye, ideje: Bicske, 1990. június
Első mérkőzése partjelzőként: Szárliget-Óbarok, 1990. június
Első mérkőzése játékvezetőként: Kecskéd-Vértessomló ifjúsági, 1991. október
Első felnőtt mérkőzése: Ászár-Császár, 1993. április 11.
Országos kerettagság kezdete: 1997. július
Első NB I-es mérkőzése: Zalaegerszeg-BVSC, 1999. március 20.
NB I-es mérkőzéseinek száma: 153
FIFA kerettagság kezdete: 2003. január 1.
Első nemzetközi mérkőzése: Plovdiv - Kelet-Szlovákia, UEFA Regions Cup, 2000. október 24.

Nemzetközi tornák:
2005: U19-es Európa-bajnokság, Észak-Írország
2007: U20-as világbajnokság, Kanada
2008: Európa-bajnokság, Ausztria és Svájc (tartalékként)
2008: olimpia, Peking, ő volt a döntő játékvezetője
2009: U17-es világbajnokság, Nigéria
2010: világbajnokság, Dél-afrikai Köztársaság. A csoportkörben a Brazília-Koreai NDK és az Uruguay-Mexikó találkozókat, a nyolcaddöntőben a Ghána-Egyesült Államok, az elődöntőben a Spanyolország-Németország mérkőzést vezette




A vébén négy meccset vezetett

Az olimpia után a világbajnokság volt az újabb jelentős mérföldkő Kassai pályafutásában, Dél-Afrikában a Brazília-Észak-Korea és a Mexikó-Uruguay csoportmeccsek után előbb a Ghána-Egyesült Államok nyolcaddöntőben, majd a Spanyolország-Németország elődöntőben tevékenykedett közmegelégedésre. Kassait akkor is esélyesnek tartották a döntőre, amelyet végül az angol Howard Webb kapott meg. "Nagy dolog, hogy ide eljutottam, de azért ne higgyük, hogy innentől minden nagy torna döntőjében én leszek a játékvezető" - nyilatkozta akkor a világbajnokság legfiatalabb európai bírója, aki abban bízott, hogy a sikeres vb-szereplésük pozitív hozadéka az lesz, hogy a jövőben többen jelentkeznek majd Magyarországon játékvezetőnek.

Forrás: AFP/Omar Torres

A mostani BL-szezonban Kassai vezetett már meccset a Manchesternek, amikor Ferguson csapata 1-0-ra nyert a Valencia otthonában a csoportkör második fordulójában, akkor a magyar bíró egy sárga lappal lehozta a meccset. A 2010/2011-es kupasorozatban Kassai az Európa Ligában egy, a Bajnokok Ligájában öt meccset vezetett, többek között a tavalyi BL-döntős Inter és Bayern nyolcaddöntős párharcának első felvonásán - amelyet a bajorok nyertek 1-0-ra egy kései Gomez-góllal - is ő dirigált.

A Wembley-be kilátogató angol szurkolóknak sem lehet ismeretlen Kassai, aki tavaly szeptemberben a bolgárok elleni, 4-0-ra megnyert Eb-selejtezőn is közreműködött.

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!