Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona a Bajnokok Ligája döntőjében bebizonyította, hogy valóban a világ legjobb futballcsapata. A fordulatos, 1-1-gyel végződött első félidő után a katalánok lefocizták az angol bajnokot, és 3-1-re nyertek, Messi és Villa is a tizenhatoson kívülről talált be. Kassai Viktor játékvezető kiválóan kézben tartotta a meccset.

Bajnokok Ligája-döntő:
Barcelona (spanyol) - Manchester United (angol) 3-1 (1-1)
London, Wembley-stadion, 90 ezer néző
v.: Kassai Viktor (magyar)
Barcelona: Valdes - Alves (Puyol, 89.), Mascherano, Pique, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro (Afellay, 92.), Messi, Villa (S. Keita, 86.).
Manchester United: Van der Sar - Fabio (Nani, 69.), Ferdinand, Vidic, Evra - Valencia, Carrick (Scholes, 77.), Giggs, Park - Rooney, Hernández.
gól: Pedro (27.), Messi (54.), Villa (70.), illetve Rooney (34.)
sárga lap: Alves (60.), Valdes (85.), illetve Carrick (61.), Valencia (79.)

A meccs előtt szinte mindenki egyetértett abban, hogy a két legjobb európai csapat jutott be a döntőbe, ehhez képest - a kiegyenlített első félidő után - az FC Barcelona a második játékrészben sokkal jobb volt a Manchester Unitednél, és a Pedro, Messi, Villa támadósor egy-egy góljával megnyerte a Bajnokok Ligája döntőjét.

A Manchester United kezdte jobban a mérkőzést, az első tíz percben magához ragadta a kezdeményezést, de a Barcelona fokozatosan átvette az irányítást. Bár Vidic és társai többször is bravúrral hárították a barcelonai próbálkozásokat, a 27. percben azonban tehetetlen volt a manchesteri védelem: Xavi parádés kiugratásából Pedro elgurított a dermedt Van der Sar mellett.

Sok csapat össszezuhanna attól, ha a Barcelona ellen vesztésre állna, ám a Manchester United nem ilyen: hét perccel később Giggs lekészítette a labdát Rooney-nak, aki a hálóba tekert. Az egyenlítés után a Barcelona sokkal többet birtokolta a labdát, és Messi játékában is mindinkább benne volt a gól vagy a gólpassz.

A második félidőben már nem volt kérdéses, hogy melyik csapat a jobb. Egy ideig nem lehetett biztosan tudni, hogy Sir Alex Ferguson vajon kitalált-e egy titkos taktikát, és tudatosan engedi kinyílni a Barcelonát, vagy pedig ennyivel jobb az ellenfél. A 70. percben kiderült, hogy utóbbi az igaz, ekkor ugyanis már két góllal vezetett a spanyol bajnok.

Forrás: AFP
A képekre kattintva galéria nyílik!

Az 54. percben Messi lőtt - tőle kissé szokatlanul, távolról - nagy gólt, majd a 70. percben az ügyetlenkedő MU-védők hibája után Villa pazarul tekert a pályafutása utolsó meccsén védő Van der Sar kapujába.

A United az utolsó húsz percben már nem tudott változtatni, nem volt egy (vagy több) olyan klasszisa, aki eltüntethette volna a különbséget.

Kassai Viktor jól vezette a mérkőzést, szokásához híven hagyta játszani a csapatokat, így valamennyire ő is hozzájárult ahhoz, hogy látványos legyen a BL-döntő. A trófeát nem a csereként beállt csapatkapitány, Carles Puyol, hanem az idén májdaganatából meggyógyult Eric Abidal vette át.

Forrás: AFP