Vágólapra másolva!
Az idegenben elszenvedett 2-0-s vereség után hazai pályán hiába játszott remekül a Videoton, a védelem két nagy hibáját nem tudta kellőképpen ellensúlyozni. 3-2-es veresége ellenére a Sturm Graz jutott a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójába, ahol grúz ellenfelével szemben komoly esélye van a csoportkörbe kerülésre. A magyar bajnok számára befejeződött az idei kupaidény.

Bajnokok Ligája-selejtező, második forduló, visszavágó:
Videoton FC - Sturm Graz (osztrák) 3-2 (3-2)
Székesfehérvár
v.: Alekszandar Sztavrev (macedón)
Videoton: Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth, Héctor Sánchez - Nagy D., Mitrovic, Sándor Gy. (Nikolics, 76.), Elek (Polonkai, 65.), Gosztonyi (Walter Lee, 79.) - Alves
Sturm Graz: Gratzei - Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher (Popkhadze, 46.) - Wolf (Ehrenreich, 83.), Weber, Koch, Hölzl - Szabics (Kienast, 46.), Muratovic
gól: Elek (27.), Sándor (32.), Lipták (45.), illetve Hölzl (29.), Feldhofer (39.)
sárga lap: Alves (30.), Lipták (57.), illetve Wolf (35.), Pürcher (45+1.), Gratzei (71.), Standfest (75.)
továbbjutott: a Sturm Graz, 4-3-as összesítéssel

Az egy héttel korábbi, klagenfurti összecsapáson megszerzett 2-0-s előny után is úgy vélte a Sturm Graz labdarúgócsapata, nem veheti félvállról a fehérvári visszavágót. A hazaiak edzője, Paulo Sousa azt hangsúlyozta, ha a csapat gyorsan vezetést tudna szerezni, akkor nem lenne lehetetlen a bravúros továbbjutás sem. Bár azt a portugál szakember is elismerte, 0-2 után romlott csapata továbbjutási esélye.

A székesfehérváriak történetük során kétszer találkoztak osztrák csapattal, 1976-ban a Wacker Innsbruckot kiejtették az UEFA Kupában, 1981-ben viszont kiestek a Rapid Wiennel szemben. A Sturm mérlege hibátlan a magyarok ellen: 1975-ben a KEK-ben a Haladást, 1998-ban a BL-selejtezőben az Újpestet, 2008-ban az Intertotó Kupában a Budapest Honvédot búcsúztatta, ráadásul a legutóbbi 13, nemzetközi porondon megvívott párharcából továbbjutott, amennyiben hazai pályán nyerni tudott.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nézze meg a teljes képgalériát!

A hazai szurkolókon semmi sem múlt a visszavágón, a találkozó előtt piros-kékbe öltözött az egész Sóstói-stadion és az ultrák egy félszektornyi Rákóczi-portréval utaltak a történelmi kuruc-labanc ellentétre.

A fehérváriak támadó szellemben kezdtek, hiszen kétgólos hátrányt kellett ledolgozniuk és már az első tíz percben többször tesztelték Gratzei kapust. A 25. perctől felpörögtek az események az amúgy sem unalmas találkozón: előbb a macedón játékvezető nem vett észre egy 16-oson belüli osztrák kezezést, majd két perccel később Elek góljától robbant fel a stadiont.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Egy perc elteltével azonban egyenlített a Sturm, mégpedig úgy, hogy az asszisztens - valójában téves - lesjelzésére leállt a Videoton teljes védelme. A sokk után gyorsan ébredt a hazai csapat, Sándor ismét előnyhöz juttatta övéit, de a félidő hajrájában ismét az osztrákok büntették a fehérvári védők és a kapus hatalmas hibáját.

Ezzel még nem volt vége a játékrésznek, mert zárásként Lipták talált a Sturm kapujába reményt adva csapatának a folytatásra.

A szünetben Kovács Ferenc mesteredző, a Videoton tiszteletbeli elnöke nagyon idegesen nyilatkozott az m1-nek. "Nehéz indulat nélkül beszélni, 1-0-nál felcsillant a remény a továbbjutásra, de azt a két gyermeteg hibát, amit Ausztriában elkövetett a védelmünk, itt is megcsinálta. Nekünk már gyerekkorban azt tanították, amíg a bíró nem fúj, nem állunk meg. Nálunk a két válogatott védőnk megállt. Amíg rutinos játékosok ilyen hibákat követnek el, ne reménykedjünk, hogy sikert fogunk elérni. Most már bravúrra lenne szükség, ha két ilyen kapott góllal tovább tudunk jutni, az Isten csodája lesz" - dohogott a csapatot 1985-ben UEFA-kupa-döntőbe juttató szakember.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép a meccsről

Az U20-as vb-bronzérmes Futács Márkó a helyszínen az [origo]-nak azt mondta, szerinte továbbjut a Videoton: "Úgy érzem, benne van a csapatban, hogy még két gólt szerezzen. Nagyon jól játszik a magyar bajnok" - fogalmazott a csatár, aki elárulta azt is, hogy nem akar maradni a Werder Bremenben, és jó esély van arra, hogy az angol első vagy másodosztályba igazoljon. "Lehet, hogy véglegesen, de az is lehet, hogy csak kölcsönben igazolok Angliába" - nyilatkozta.

Fordulás után még két gól hiányzott a magyar csapat üdvösségéhez, azonban a szünet és az egyre biztosabban futballozó vendégek megtörték a Videoton lendületét. A Graz őrizni tudta összesítésbeli előnyét, pedig a támadójátékot cserékkel erősítő piros-kékeknek volt lehetőségük a gólszerzésre.

A helyzetek azonban kimaradtak és az elfáradó Sousa-csapat 3-2-es győzelemmel, de összesítésben mégis egygólos hátránnyal búcsúzott a nemzetközi porondtól. A kiesés ellenére a fehérvári közönség állva tapsolta a hazai játékosokat.

Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője: "Nem kell a kiesés okát magyarázni, mindenki láthatta, nem akarok erről beszélni. Bátran és győzelemre játszottunk, ez a legfontosabb. Minden egyes játékosommal elégedett vagyok, megérdemeltük a sikert. A futball ilyen, nem mindig a jobb csapat jut tovább".

Franco Foda, a Sturm Graz vezetőedzője: "Ha egy csapat otthon 2-0-ra nyer és idegenben rúg két gólt, akkor egy edzőnek hátra kellene dőlnie, azonban ez most nem így volt. Az edzéseken begyakorolt védekező szituációkból semmit nem láttam vissza. Az első félidőben jobb volt a Videoton, de a második játékrészre elfáradt az ellenfél és stabilizáltuk a helyzetünket".

Szabics Imre, a Sturm Graz magyar válogatott csatára: "Jól játszott a Videoton, a továbbjutás az első meccsen dőlt el. Csak az számít, hogy mi kerültünk a következő körbe, másnap már senkit nem fog érdekelni hogy játszottunk".

További eredmények, Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, visszavágó:
APOEL (ciprusi) - Skenderbeu (albán) 4-0 (0-0)
továbbjutott:
az APOEL kettős győzelemmel, 6-0-s összesítéssel

Dacia Chisinau (moldovai) - Zestafoni (grúz) 2-0 (1-0)
tj.:
a Zestafoni 3-2-es összesítéssel

Borac Banja Luka (bosnyák) - Maccabi Haifa (izraeli) 3-2 (2-1)
tj:
a Maccabi Haifa 7-4-es összesítéssel

Breidablik (izlandi) - Rosenborg (norvég) 2-0 (1-0)
tj.:
a Rosenborg 5-2-es összesítéssel


Az elő közvetítés:
Első félidő:

A szurkolók 15 méteres, fekete-fehér, II. Rákóczi Ferencet ábrázoló drapériával üzentek az osztrákoknak. A mérkőzés előtt a stadionban egyperces gyászszünettel emlékeztek a 66 éves korában elhunyt egykori szövetségi kapitány Bicskei Bertalanra.

A Videoton kezdett, mindjárt támadólag lépett fel a hazai együttes. Gratzei kapusnak előbb egy bal oldali szabadrúgást kellett kiöklöznie, majd Sándor 16 méteres lövését védte. Át sem tudott jönni a félpályán az osztrák bajnok, a 7. percben Héctor Sánchez, egy perccel később Alves lőtt, de a kapus a helyén volt mindkétszer.

A 11. percben majdnem megvillant a Sturm, mert Héctor Sánchez és Horváth egymásra várt, Szabics kiugratását viszont Wolf bután kilőtte a stadionból. A 13. percben Alves beadását Gosztonyi fejelte a kapu fölé.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép

A 15. percben ismét a Videoton hátsó alakzata bizonytalankodott, Szabicsnak így könnyű szerrel ívelték középre a labdát, szerencsére a lövőcselre Horváth nem mozdult el, így oda lett a nagy lehetőség. A 20. percben Nagy Dániel a 16-os jobb sarkától tüzelt, a középre tartó lövést Gratzei védte. Közben Paulo Sousa a negyedik játékvezetővel vitatkozott, majd többször is elhagyta mérgében a technikai zónát.

A 25. percben a közönség tombolt, büntetőt reklamált joggal, kiután a labda az eleső Pürcher kezén változtatott irányt, a játékvezető azonban nem sípolt. A 27. percben vezetést szerzett a Videoton, egy pazar akció végén Elek lépett ki egyedül és 14 méterről a bal sarokba helyezett (1-0).

Nem sokáig élvezhette a vezetést a Videoton, a labda egy magyar játékosról pattant Wolf elé, az asszisztens beintette a lest (a tévéfelvétel alapján tévesen), a játékvezető viszont felülbírálta, a magyar védelem teljesen leállt, Wolf centerezett, Hölzl pedig a léc alá lőtt (1-1). A hazai játékosok hevesen reklamáltak az asszisztensnél, a játékvezető odarohant rendet tenni, közel három percen át ment a lökdösődős vita, amelynek végén a macedón gólt ítélt, és sárgát adott Alvesnek.

A 32. percben ismét villant a Videoton, ezúttal Sándor kapott kiváló labdát Horváthtól, jól fedezte és 14 méterről ő is kilőtte a bal sarkot (2-1). Azonnal felhangzott a "Mindenki szurkoljon!" rigmus a nézőtérről. Négy perc múlva Nagy jobbról a hosszú oldalra ívelt, Gosztonyi visszatette a labdát Eleknek, akinek 12 méteres lövését Gratzei védte.

A 39. percben ismét a semmiből egyenlített a Sturm, az osztrákok első szögletét követően Feldhofer az ötös vonalán állva ugrotta túl Mitrovicot, fejesét Tujvel mag elé ütötte, Feldhofernek másodjára könnyű dolga volt a kapuba lőni (2-2).

És még mindiog nem volt vége: a két perccel meghosszabbított félidőt Lipták gólja zárta, a bekk kiválóan érkezett Brachi jobb oldali szabadrúgására és egy méterről a hálóba kotorta a labdát (3-2).

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A játékrész lefújását követően óriási éljenzésbe kezdtek a fehérvári drukkerek, majd amikor a játékvezetők elindultak kifelé, több szurkoló is a középső ujját mutatva feléjük, magából kikelve ordibált, amihez elégedetlenséget kifejező füttykoncert adott aláfestést. Biztos, hogy az első osztrák gólt nem fogják megbocsátani a bíróknak a fanatikusok, hacsak nem a Videoton újabb két gólt lőve továbbjut.

Második félidő:

A szünetben a Sturm kettőt is cserélt, érkezett a klagenfurti összecsapás második góljának szerzője, Roman Kienast (éppen Szabics Imre helyére), illetve Giorgi Popkhadze.

A 47. percben Nagy ívelését Elek nem tudta átvenni, de a lecsorgó labdára még így is majdnem odaért Alves, Gratzei azonban jól vetődött ki. Három perc múlva Sándor gyenge, 22 méteres lövése a jobb kapufa mellett gurult ki az alapvonalon. Az 55. percben Gosztonyi is hasonló távolságról próbálkozott, Gratzei ezúttal is a helyén volt. Egy perc múlva Feldhofer érkezett ismét egy szögletre, de fejesét Tujvel újabb szögletre mentette.

Beszorolt a Sturm, de a Videoton támadásokban nem volt annyi átütőerő, mint az első játékrészben. A 65. percben cserélt Sousa is, Elek helyére Polonkai érkezett. A 70. percben Sousa is a fejét fogta: Gosztonyi pazar indítását Polonkai balról tette középre, az érkező Sándor futtából, 10 méterről a jobb kapufa mellé tüzelt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az utolsó negyedórára Sándor helyére érkezett még egy csatár, Nikolics, majd Gosztonyit Walter Lee váltotta, akinek hosszasan és bőszen magyarázott a Videoton edzője. A 78. percben Alves játszotta magát tisztára, de ballal nagyon csúnyán a kapu mellé lőtt.

A 80. percben Nikoliccsal szabálytalankodott Weber, a 20 méteres szabadrúgást Brachi a bal felső sarok felé csavarta, Gratzei hatalmasat védett. A szögletet Lipták fejelte kapura, az osztrák kapus ismét mentett, de közben az akciót les miatt már lefújta a játékvezető.

Leült a játék - Kovács Ferenc is óriásit ásított a VIP-páholyban, ami sokat elmondott a második félidőről -, ezen Walter Lee javíthatott volna, de egy lekészített labdát 14 méterről sokkal a bal kapufa mellé lőtt.

A hajrában a Sturm szépen húzta az időt, ha tudta, tartotta a labdát, abszolút megelégedett a végső 3-2-es vereséggel. A magyar bajnok becsülettel harcolva megérdemelten győzött , de a két mérkőzés alapján kijelenthető, gyenge védelme miatt nem, juthatott tovább. Az osztrák bajnok a selejtező harmadik fordulójában a grúz Zestafoni ellen esélyesnek számít a csoportkörbe kerülésre, a Videoton számára befejeződött az idei európai kupaszezon.

Lefújás után a tv-interjúra induló Szabics Imre ismét megtapsolta a magyar szurkolókat.

A mérkőzés előtti pillanatok:

A 20.30-kor kezdődő mérkőzés előtt másfél-két órával zuhogott az eső, addig egyetlen szurkoló sem tűnt fel a lelátón, majd bő hatvan perccel a kezdő sípszó előtt egy tucatnyian már elfoglalták a helyüket, pedig az eső még ekkor is szemerkélt. Elővételben kilencezer jegy fogyott el, nagy kérdés, hogy a rossz idő mennyi drukkert tart otthon. 19.38-kor még mindig csak 70-80-an voltak a nézőtéren, de ekkor már sokan siettek az ülőhelyeik felé.

18.30 körül a stadion melletti VIP-parkolóban még csak a Csányi Sándor MLSZ-elnök és Garancsi István tulajdonos különparkolója előtt állt autó, ekkor Orbán Viktor miniszterelnök (mint a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója) még nem volt ott a mérkőzésen, legalábbis az üres parkolóhelyről erre lehetett következtetni.

A VIP-páholyban Egervári Sándor szövetségi kapitány segítőjével, Csábi Józseffel foglalt helyet a VIP-páholyban, nem messze Gellei Imre volt kapitánytól.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen szurkolt a magyar bajnoknak, de fia, az NB II-ben szereplő Videoton Puskás Akadémiában futballozó Orbán Gáspár is kilátogatott a Sóstói-stadionba.

Az eső elállt, sőt kivirult az idő, a takaros Videoton-stadion látványát az egyik karéj felett átívelő szivárvány tette még impozánsabbá. A lelátón nyolc perccel a kezdés előtt már legalább hatezren voltak. Az időjárás tehát végül megkegyelmezett a szurkolókon.