Vágólapra másolva!
Bár mindkét csapatnak megvoltak a helyzetei, végül 0-0-ra végződött a Milan-Barcelona negyeddöntő a Bajnokok Ligájában, így a döntés a jövő keddi második felvonásra maradt. A Bayern München viszont gyakorlatilag már ott van a legjobb négy között, miután Mario Gomez és Arjen Robben góljaival 2-0-ra győzött a Marseille otthonában.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
AC Milan (olasz) - Barcelona (spanyol) 0-0
Milánó, San Siro
v.: Eriksson (svéd)
Milan: Abbiati - Bonera, Mexes, Nesta (Mesbah, 77.), Antonini - Seedorf, Ambrosini, Nocerino - K-P. Boateng (Emanuelson, 67.) - Ibrahimovic, Robinho (El-Sharaawy, 52.).
Barcelona: Víctor Valdés - Dani Alves, Pique, Mascherano, Puyol - Xavi, Busquets, S. Keita - Iniesta (Tello, 64.), Messi, A. Sánchez (Pedro, 77.).

A BL mostani kiírásában már harmadszor találkozott a hétszeres győztes Milan, valamint a négyszer Európa legjobbjának bizonyuló Barcelona, a csoportkörben a Nou Campban 2-2-re végeztek a csapatok, míg a San Siróban 3-2-re győztek a katalánok.

A nemzetközi kupákban eddig összesen tizenháromszor randevúztak a felek, a Barca ötször, a Milan négyszer nyert, a katalánok a gólokból is eggyel többet szereztek, tizenkilencnél tartottak. Az őszi csoportmeccset megelőzően 2006 tavaszán, az akkori sorozat elődöntőjében találkoztak a csapatok, és Giuly gólja miatt akkor is a Barca örülhetett, amely végül meg is nyerte a döntőt.

Van Bommel és Maxi López akkor még a Barca keretéhez tartozott, most már mindketten a Milantól kapják a fizetésüket, de a holland eltiltás miatt a lelátóról követhette az eseményeket, míg az argentin csatárt Allegri a kispadra jelölte.

Thiago Silva személyében volt egy Van Bommelnél is fontosabb hiányzója a Milannak, a brazil védő posztján szép csöndben a világ legjobbjai közé emelkedett, de a Roma ellen sérülten is vállalta a játékot, majd a tizedik percben cserét kért, a helyére Nesta került be Mexes mellé. A Barcelonánál az volt a meglepetés, hogy Guardiola talán az óvatosságot szem előtt tartva Fabregast csak cserének nevezte, és Keita került be a középpályára. Mivel Adriano sérült, Abidal pedig májátültetésen esett át, így Puyol húzódott ki balhátvédnek.

Forrás: AFP/Olivier Morin
Boateng a tőle megszokott lendületes játékból most keveset mutatott

Jól kezdte a meccset a Milan, Boateng megpattanó lövése volt az első fontosabb jelenet másfél perc elteltével, majd gyorsan jött az első ziccer is, Ibrahimovic fejelt Robinho elé, aki hét méterről, senkitől sem zavartatva méterekkel a kapu fölé lőtte a labdát. A másik oldalon Messi végezhetett el szabadrúgást ígéretes helyről, de elcsúszott a lövés pillanatában, a furán pattogó labdát végül Keita fejelte mellé.

A 9. percben szép passzolgatás után Messi lőtt, Abbiati pedig kiejtette a labdát, így a szemfüles Daniel Alves még bele tudott kotorni, de megúszta a Milan. A Barca szép lassan átvette a játék irányítását, letáborozott a Milan térfelén, és egy rögzített helyzetből közel került a vezetéshez: úgy tűnt, Daniel Alves lő majd kapura egy 30 méteres szabadrúgást, ehelyett egy okos, kipasszolós figura következett, aminek a végén Alexis Sánchez került helyzetbe, de átesett az elévetődő Abbiatin. Láttunk már ilyenért büntetőt, a visszajátszás alapján most is járt volna, de a svéd Eriksson nem ítélt semmit.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Messi lövése elsuhant Bonera lábai között

A 17. percben Daniel Alves passza után Messi helyezett közelről a hálóba, de les miatt jogosan vonta vissza a gólt a bíró. Két perccel később Mexes szerzett labdát a Barca térfelén, Seedorf óriási passzt adott Ibrahimovicnak, aki viszont elég rosszul találta el a labdát nagy ziccerben, így Valdés fogta a labdát.

Helyzetre helyzettel felelt a Barca, Xavi passzolt Messihez a 16-os vonalánál, a visszakapott labdát pedig egyből ellőtte, Abbiati bravúrral mentette meg csapatát a góltól. A Milan alig-alig bírta megtartani a labdát, a Barcelona gyors passzait pedig a meggyengült olasz védelem nehezen tudta lekövetni, így fordulhatott elő, hogy A. Sánchez sarkalása után Xavi lőhetett, de Nesta az utolsó pillanatban beleugrott a labda útjába. A 35. percben A. Sánchez tört kapura, de Antonini becsúszva óriásit mentett, a másik oldalon Nocerino ívelt Seedorfhoz, akinek a kapáslövése csemege volt Valdés számára.

Mozgalmasan indult a második félidő, a Milan ki tudott jönni a szorításból, de egy remek kontra végén Nocerino a jobbnál is jobb helyzetet keresve lövés helyett inkább passzolt, majd Ibrahimovic bambult el egy pillanatra, pedig kihasználhatta volna, hogy végre nem volt lesen. A Barca Messi szabadrúgása révén veszélyeztetett, amikor Nesta csak látványos szabálytalansággal tudta megállítani a lendületesen meginduló argentint.

A meccs összefoglalója:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wbGSd93A9ATeHdeO


A Milan bátrabb játékot mutatott, de ez helyzetekben nem éreztette a hatását, Ibrahimovic hozta az egyenes kieséses szakaszban megszokott formáját, alig volt játékban, Piqué és Mascherano levette a pályáról, a többiek ereje pedig főleg a védekezésre ment el. A Barca is messze volt a csúcsformájától, de azért a csereként beállt Tello oldalhálóban elhaló lövésénél, vagy Puyol szöglet utáni fejesénél nem lehettek nyugodtak az olasz szurkolók. Tellót valószínűleg a gyorsasága miatt hozta be Guardiola, a fiatal szélső könnyen faképnél is hagyta a Nesta lecserélése után a jobb oldalra átvezényelt Antoninit, de Abbiati jól mozdult ki a kapujából.

A 87. percben is az olaszok kopasz kapusa volt a főszereplő, Messi lapos lövésére ért le bravúrral, a kipattanóra pedig hiába rajtolt Tello, az élete meccsét játszó Antonini becsúszva nagyot mentett. A 92. percben Emanuelson labdavesztése után Messi vitte el a labdát, Xavit játszotta meg, aki 22 méterről nem találta el a kaput. Az első meccs így 0-0-ra végződött, ami egyik csapatnak sem rossz, a Milan elérte célját, szervezett játékkal lefékezte a Barcát, míg a katalánok abban bízhatnak, hazai pályán fel tudják majd törni az olasz védelmét, és a kulcsemberek is jobb napot fognak ki. Folytatás április 3-án a Nou Campban.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
Olympique Marseille (francia) - Bayern München (német) 0-2 (0-1)
Marseille, Stade Vélodrome
v.: Velasco Carballo (spanyol)
Marseille: Andrade - Azpilicueta, Fanni, N'Koulou, Morel - A. Diarra (Be, Cheyrou 71.), Mbia - Amalfitano (Brandao, 68.), Valbuena, A.Ayew - Rémy.
Bayern: Neuer - Lahm, J. Boateng, Badstuber, Alaba - Luiz Gustavo, Kroos (Timoscsuk, 63.) - Ribéry (Pranjic, 78.), T. Müller (Schweinsteiger, 70.), Robben - Gomez.
gól: Gomez (44.), Robben (69.)

Ha pusztán a pillanatnyi forma alapján dőlne el a továbbjutás, akkor le sem kellett volna játszani a meccset, a Bayern ugyanis a Leverkusen ellen elvesztett Bundesliga-meccs óta belehúzott, a Baselnek és a Hoffenheimnek hét, a Herthának hat gólt vágott, míg a Marseille legutóbbi tíz meccsén mindössze hétszer volt eredményes.

Igaz, a franciák belekapaszkodhattak a statisztikába, amely arról árulkodott, hogy a németek elleni legutóbbi két párharcból egyaránt jól jöttek ki. Árulkodó adat ugyanakkor, hogy a francia sportnapilap, a L'Équipe megszondáztatta a Ligue 1 játékosait, és ebből az derült ki, kevesebb, mint 30 százalékuk várja azt, hogy a Marseille kiejtse a Bayernt.

Bár eleinte a Bayernnél volt többet a labda, mégis a Marseille szerezhetett volna vezetést, egy jobboldali szöglet után Fanni fejelt, Neuer bravúrral védett, a kipattanó pedig Rémy elé került, aki három méterről a kapufára bikázta a labdát. Az első negyedóra végén Müller szólózott remekül, lejutott az alapvonalra, de a visszagurításról lemaradtak a csapattársak.

Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat
Ribéry nem villogott egykori csapata ellen, de ez is belefért a Bayernnek

A Marseille elég vérszegény volt támadásban, a rögzített szituációkban viszont bízhatnak a hazaiak, Neuernek Valbuena belőtt labdájával is meggyűlt a baja. A Bayern a meccs első 25 percében Barcelona-módra 65 százalékban birtokolta a labdát, de ez sem volt elég ahhoz, hogy összehozzanak nagy helyzeteket.

A 44. percben aztán Lahm mintha kezezés után szerzett volna labdát,a spanyol bíró viszont nem fújt, a gyors akció végén Robben passza után Gomez lőhetett, és bár a lövése nem volt sem túl erős, sem túl pontos, a labda elcsúszott az eltiltott Mandanda helyén védő Andrade hasa alatt (0-1). Ez volt a Bayern-csatár 11. gólja az idei BL-ben.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=uGTtcTXmyhvtpw2Y


Formás francia támadással indult a második félidő, melynek végén Rémy beadását Valbuena fejelte jócskán fölé. A másik oldalon a jól kevergető Robben emelését húzta le Andrade, majd Fanni mentett kiváló ütemben a kirobbanó Müller elől. A hazaiak egyre élénkebb játékát jelezte Ayew lehetősége, ám a ghánai jó helyzetből a kapus kezébe fejelt.

Az 59. percben a németek megduplázhatták volna előnyüket, ám Gomez 8 méteres lövését Andrade bravúrral védte. Hasonlóan nagy helyzet volt a válasz a másik oldalon: Rémy elvette a bizonytalankodó Boatengtől a labdát, ám aztán nem tudta ellőni Neuer mellett.

A folytatásban könnyen megfogyatkozhattak volna a hazaiak. M'Bia csúnyán lekönyökölte Gomezt, ám megúszta egy sárgával. Az újabb német gólt azonban nem úszhatták meg a franciák, Robben kényszerítőzött Müllerrel a jobbösszekötő helyén, amivel három védőt vontak ki a forgalomból, majd a visszakapott labdát a holland a hosszú sarokba helyezte (0-2).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=qoehzxSBt94nqLg6