Vágólapra másolva!
Egy elképesztő ritmusváltás és egy vitatható bírói ítélet döntötte el a továbbjutást a Manchester United-Real Madrid Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn. Nani piros lapot kapott az 57. percben, az addig ötlettelenül tilitolizó Real azonnal kapcsolt, és perceken belül két gólt lőtt. Dortmundban esélye sem volt az indiszponált Sahtarnak, a németek 3-0-ra győztek.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Manchester United (angol) - Real Madrid (spanyol) 1-2 (0-0) - az élő közvetítés
Manchester, Old Trafford
v.: Cüneyt Cakir (török)
Manchester United: De Gea - Rafael (Valencia, 87.), Vidic, R. Ferdinand, Evra - Carrick, Cleverley (Rooney, 73.) - Nani, Welbeck (A. Young, 81.), Giggs - Van Persie
Real Madrid: D. López - Arbeloa (Modric, 59.), S. Ramos, Varane, F. Coentrao - Khedira, Xabi Alonso - Di María (Kaká, 45.), Özil (Pepe, 71.), C. Ronaldo - Higuaín
gól: Ramos (48., öngól), illetve Modric (66.), Ronaldo (69.)
sárga lap: Evra (19.), Carrick (72.), illetve Arbeloa (38.), Kaká (73.), Pepe (88.)
kiállítva: Nani (57., Manchester)
továbbjutott: a Real Madrid, 3-2-es összesítéssel.

Cristiano Ronaldo először tért vissza az Old Traffordra, mióta a Real Madridban focizik. A szurkolók és a volt csapattársai is örömmel fogadták a portugál aranylabdást, noha az első meccset az ő fejesével mentette 1-1-re a Real. A drukkerek némi meglepetésre kifütyülték egykori kedvencüket, mikor először került hozzá a labda. Ronaldo talán kissé görcsösen akart, mindenesetre sokáig úgy tűnt, ezen az estén nem kap nagyobb szerepet.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
Ez nem jött be

A mérkőzés elején még meglepő volt, ám később hamar megszokottá vált, hogy a Manchester United hazai pályán is óvatos taktikát választott. Ferguson csapata átadta a területet a Real Madridnak, visszahúzódott a saját kapuja elé, és gyors kontrákra rendezkedett be.

Be is jött a húzás, a Real az első félidőben szépen adogatott a mezőnyben, de komoly helyzetbe még véletlenül sem került, miközben a Vörös Ördögök kétszer is duplán riogattak: előbb Vidic kapufáról kipattanó fejesére érkezett Welbeck, de a túl közelről, reflexszerűen leadott lövése éppen Diego López kapusban halt el. A félidő vége felé Van Persie tesztelte Iker Casillas helyettesét, akinek egy közepes védés után bravúrt kellett bemutatnia Welbeck ismétlésénél.

Ha minden így maradt volna, a ManUnited simán továbbjut. De semmi nem maradt így. Fordulás után a hetek óta joggal agyondicsért Real-védő, Varane rutintalansága bajba sodorta a Realt: egy heves manchesteri roham után tisztázhatott volna a fiatal francia, de nem kivágni, hanem megjátszani akarta a labdát. Nani lecsapott rá, középre gurított, Sergio Ramos pedig a saját kapujába passzolt.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Amikor még hős volt Nani

Ezek után folytatódott az első félidőben látott taktikus és eredményes MU-foci, mígnem az 57. percben Nani elől Arbeloa labdát szerzett. A portugál lába a magasban volt, el is találta csúnyán ellenfelét, ám mivel Arbeloa hátulról érkezett, aligha lehetett szándékos az eset. Cüneyt Cakir játékvezető viszont némi töprengés után piros lapot mutatott fel, holott előtte még sárgája sem volt Naninak.

A vitatható ítélet mellett ugyanakkor a Real gyilkos ösztöne is kellett a fordulathoz: az addig teljesen kilátástalanul tologató spanyolok azonnal magasabb fordulatra kapcsoltak, nem játszottak kivárásra, nem taktikáztak, nekiestek ellenfelüknek. Mourinho is sebesen kapcsolt, Nani kiállítása után két perccel már be is cserélte Luka Modricot, aki kisvártatva bombagóllal egyenlített. És még ekkor sem maradt alább a nyomás, a Real letámadott, bepréselte ellenfelét, és talán az egyetlen valóban tetszetős kombináció (Özil, Higuaín, Ronaldo) után a győztes gólt is megszerezte.


Persze ekkor még volt hátra jó húsz perc, Mourinho viszont csak kettőt várt, hogy beküldje Özil helyére Pepét. 1-2-nél ugyanis a Manchesternek két gólt is kellett volna lőnie a továbbjutáshoz.

Az angolok becsületére legyen mondva, mindent egy lapra feltéve támadtak, hatalmas helyzetekig is eljutottak, de Iker Casillast még soha senki nem pótolta olyan kiválóan, mint ezen az estén Diego López. Nem is változott az eredmény, a Real 3-2-es összesítéssel jutott a legjobb nyolc közé. Bár nehéz elképzelni, hogy Nani kiállítása nélkül is győztek volna a spanyolok, Mourinho két villámgyors cseréje, és a csapat döbbenetes ritmusváltása nem teszi indokolatlanná a sikerüket.

Angol részről minden tökéletesen működött, még a hazai pályán meglehetősen óvatos játék is elfogadhatónak tűnt, mígnem a múlt réme kísérteni nem kezdett egy vitatott döntés képében. 2010. április hetedikén hasonlóan magabiztosan uralta a csapat a Bayern München elleni BL-negyeddöntő visszavágót, mígnem az 50. percben Rafael piros lapot kapott. Vitatható ítélet volt.

Dortmundban összeomlott a Sahtar

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Borussia Dortmund (német) - Sahtar Donyeck (ukrán) 3-0 (2-0) - az élő közvetítés
Signal-Iduna-Park, Dortmund
v.: Damir Skomina (szlovén)
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Felipe Santana, Schmelzer - Gündogan (Nuri Sahin, 82.), S. Bender (Kehl, 46.) - Blaszczykowski (Grosskreutz, 70.), M. Götze, Reus - Lewandowski
Sahtar: Pjatov - Srna, Rakickij, Kucher, Rat - Fernandinho, Hübschman (Sztepanyenko, 82.) - Alex Teixeira, Mkhitarjan, Taison (D. Costa, 46.) - Luiz Adriano
gól: Santana (31.), Götze (37.), Blaszczykowski (59.)
sárga lap: Kucher (14.)
továbbjutott: a Dortmund, 5-2-es összesítéssel.

Három hete a Bajnokok Ligája nyolcaddöntők első mérkőzésén idegenben ért el 2-2-es döntetlent a Borussia Dortmund csapata, amely ezúttal hazai pályán fogadta a Sahtar Donyecket.

A hazaiaknál nem tudta vállalni a játékot az influenza miatt betegeskedő Hummels, aki a keretbe se került be. Helyén Felipe Santana kezdett. A Sahtar edzője, Mircea Lucescu nem változtatott, és ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára, mint Donyeckben, azaz a sérült Csigrinszkijt Kucher próbálta pótolni a védelemben.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Santana meghálálta, hogy a csapatba került

A hazai együttes magabiztosan kezdett, nem engedte át a kezdeményezést, a labdatartásból és gyors passzokból épülő támadások azonban nem tudták feltörni a Sahtar-védelmet. Az első félóra majdnem unalomba fulladt, nemhogy védést, de kapura lövést sem láthattunk. A 31. percben aztán a semmiből vezetést szerzett a Dortmund, az ukrán védelem közelről nézte, ahogy Götze jobb oldali szögletét Felipe Santana a bal felső sarokba bólintotta (1-0).

Hat perc múlva még ezt is alulmúlták a vendégek, oktatófilmbe illett, ahogy Lewandowski középre adását hárman is csak közelről nézték, Götze pedig közéjük ugorva okosan a jobb sarokba pörgetett (2-0).

A második félidő elején úgy tűnt, a szünetben rendezte a sorokat a Sahtar, mert öt perc alatt három nagy helyzetet is kidolgozott, de gólt nem sikerült szereznie. De hogy az életkedve is elmenjen, arról a Chelsea elleni csoportmeccsen két kapitális potyagólt kapó Pjatov gondoskodott, aki ezúttal kiejtett egy labdát a kezei közül, Blaszczykowski pedig nem hibázott közelről (3-0).


A Dortmund a hátralévő időben már csak arra figyelt, hogy ne kapjon gólt, a német csapat sorozatban nyolcadik Bajnokok Ligája-mérkőzésén maradt veretlen, utoljára 2011. december 6-án a Marseille-től kapott ki. Ukrán csapat pedig továbbra sem tudott még nyerni Dortmundban, az eddigi vendégmérleg hat vereség és két döntetlen.