Vágólapra másolva!
Ahogy azt az első meccsek után várni lehetett, a PSG és a Juventus is bejutott a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában. A párizsiak az eltiltott Zlatan Ibrahimovic és a kispadon hagyott David Beckham nélkül játszottak 1-1-et a Valenciával, a Juventus pedig otthon sem engedett gólt a Celticnek, és 5-0-s összesítéssel abszolválta a nyolcaddöntőt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Paris Saint-Germain (francia) - Valencia (spanyol) 1-1 (0-0) - élő közvetítés
Párizs, Parc des Princes, 44 000 néző
v.: Mazic (szerb)
PSG: Sirigu - Jallet (Van der Wiel, 27.), Thiago Silva, Alex, Maxwell - Matuidi, Chantome, Pastore, Thiago Motta (Gameiro, 58.) - Lucas Moura (Sakho, 83.), Lavezzi.
Valencia: Guaita - Barragán, Víctor Ruiz, Mathieu, Cissokho - Albelda (Banega, 46.), Feghouli (Piatti, 63.), Parejo, Tino Costa - Jonas (Valdez, 76.), Soldado.
gól: Lavezzi (66.), illetve Jonas (55.)
sárga lap: Albelda (22.), Víctor Ruiz (38.), Lavezzi (67.), Soldado (81.), Parejo (84.), Banega (92.)
továbbjutott: a PSG, 3-2-vel

Hatalmas feladat előtt állt a Valencia, amelynek az otthon elszenvedett 2-1-es vereség után Párizsban kellett volna nyernie, de a Parc des Princes 2006 novembere bevehetetlen volt az európai porondon. A párizsiak legnagyobb hiányzója a házi gólkirály Ibrahimovic volt, aki Valenciában a meccs legvégén lépett oda túl keményen az ellenfélnek, amiért piros lapot, és kétmeccses eltiltást kapott.

A svéd nélkül a PSG-ben Lavezzi volt a legelső ember, mögötte pedig Lucasnak és Pastorénak kellett zavart okoznia a Valencia védelmében, de az első félidőben a hazaiak minimális kockázatot sem vállaltak. A PSG arra várt, hogy a Valencia támadjon, a spanyolok azonban nem vezettek viharos rohamokat, bár Soldado a 15. percben kecsegtető helyzetbe került, de Sirigunak nem is kellett elvetődnie.

Forrás: AFP/Miguel Medina
Forrás: AFP/Miguel Medina

Lavezzi mindkét meccsen betalált a Valenciának

Ibrahimovic kreativitása nagyon hiányzott a PSG támadójátékából, de a hazai nézőket nem zavarta, hogy alig történik valami a pályán, sőt, legszívesebben már félidőben lefújták volna a meccset. A második félidő tizedik percében aztán a semmiből vezetést szerzett a Valencia, Jonas 18 méteres lövése a kapu jobb oldalában kötött ki, de ezzel még mindig csak félútnál tartott a spanyol csapat.


Ancelotti gyorsan reagált, a védekező Thiago Motta helyére a csatár Gameirót hozta be, és ez gyorsan meghozta a gyümölcsét: a friss ember két védő között tört be a 16-oson belülre, Lavezzi pedig elvette tőle a befejezést, és bár elsőre a kapust találta el, a kipattanót betérdelte.


A kilencvenből még huszonnégy perc volt hátra, és a két legfontosabb kérdés az volt, ki tudja-e harcolni a hosszabbítást a Valencia, illetve pályára lép-e David Beckham, akit a kispadon és melegítés közben tízpercenként mutatott a kamera? A válasz mindkét kérdésre a nem lett, de amíg a Valencia ezzel elbúcsúzott a sorozattól, a 38 éves angol sztár a negyeddöntőben is megkapja majd a lehetőséget, hogy gyarapítsa nemzetközi kupameccseinek a számát.

Forrás: AFP/Franck Fife
Forrás: AFP/Franck Fife

Thiago Silva és Sirigu ünnepel

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Juventus (olasz) - Celtic (skót) 2-0 (1-0) - élő közvetítés
Torino, Juventus Arena, 39 011 néző
v.: Aydinus (török)
Juventus:
Buffon - Barzagli, Marrone, Bonucci - Padoin, Vidal, Pirlo (Giaccherini, 69.), Pogba, Peluso (Asamoah, 59.) - Quagliarella, Matri
Celtic: Forster - Matthews (Forrest, 52.), Wilson, Kayal, Izaguirre - Ledley - Commons (Nouioui, 73.), Wanyama (Ambrose, 46.), Mulgrew, Szamarasz - Hooper
gól: Matri (24.), Quagliarella (65.)
továbbjutott: a Juventus, 5-0-val

A Juventus 3-0-ra nyert Skóciában, így formalitásnak tűnt a visszavágó, egyedül talán csak Andrea Pirlóban volt egy kis félsz, mivel 2005-ben - még Milan-játékosként - átélte, amint a Liverpool 3-0-s olasz vezetésről fordítva elhódítja a BL-trófeát csapatától.

A Celtic azonban nem a Liverpool, legalábbis nem lehet véletlen, hogy a skótok a legutóbbi 25 idegenbeli BL-meccsükből 23-at elbuktak.


A zuhogó esőben nem úgy tűnt, hogy lenne kedvük focizni a játékosoknak, az első igazi helyzetre ugyanis 23 percet kellett várni: ekkor Ledley távoli lövése épphogy elkerült a bal pipát.

A Juventus talán megijedhetett ettől, mert egy perc múlva már a Celtic kapujában volt a labda: Quagliarella lövése után kipattant a labda Forsterről, Matri pedig közelről nem hibázott.

A két kapus között legalább annyi különbség volt, mint a két csapat között, a 28. percben Buffon ennek megfelelően úgy is megfogta a labdát, hogy a 20 méterről rászúrt Ledley-löket megpattant a kaputól 11 méterre álló Hooperen.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Van minek örülni a Juvénál: a csapat vezeti a bajnokságot, és a BL-ben is ment egy újabb kört

A második félidő sem volt sokkal izgalmasabb, mint az első, ismét csak azért lehetett tapsolni, mert a Juventus gólt szerzett. Az indítás kifejezetten formás volt, a Pirlótól érkező labdát Vidal vette át, majd önzetlenül rúgatott egy gólt a mellette érkező Quagliarellával a 65. percben.

Ezután viszont már tényleg alig várták a csapatok, hogy vége legyen a meccsnek, a Celtic csak annak örülhetett, hogy 12 százalékkal többet birtokolta a labdát, mint a hazaiak, amúgy a játék minden elemében sokkal jobb volt a fél gőzzel - összesítésben 5-0-val - is továbbjutó Juventus. Hogy a meccs végén mégse legyenek a semleges nézők nagyon csalódottak, arról Quagliarella gondoskodott: célt tévesztett ollózását jó volt nézni a 93. percben.