Vágólapra másolva!
Hazai pályán is esélytelen volt a Barcelona a Bayern München elleni Bajnokok Ligája-elődöntőben, Messi be sem állt, a félelmetes Camp Nouban bajor kórus szólt, a katalánok fütyülni is csak gyengén tudtak. Robben gólja végképp romba döntötte a Barcát, az utolsó félóra lagymatag edzőmeccsé silányult. Jöhet az első német-német BL-döntő.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Barcelona - Bayern München 0-3 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
v.: Skomina (szlovén)
Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Bartra (Montoya, 87.), Adriano - Song, Xavi (A. Sánchez, 55.), Iniesta (Thiago, 65.) - Fabregas, Villa, Pedro
Bayern München: Neuer - Lahm (Rafinha, 77.), Van Buyten, J. Boateng, Alaba - Robben, Javi Martínez (Tyimoscsuk, 74.), Schweinsteiger (Luiz Gustavo, 66.), Robben - T. Müller, Mandzukic
gól: Robben (48.), Piqué (72., öngól), T. Müller (76.)
sárga lap: Dani Alves (45.), Piqué (78.), illetve Robben (32.)
Továbbjutott a Bayern, 7-0-s összesítéssel

Kedd este a Bajnokok Ligája két bajban lévő spanyol csapata közül a Real Madrid csak a becsületét tudta megmenteni a Borussia Dortmund ellen, a továbbjutását nem. José Mourinho csapata betartotta az ígéretét, hajtott az utolsó percig, be is gyötört két gólt a hajrában, csakhogy háromra lett volna szüksége. A Dortmund játékosai tehát szerda este már a képernyők előtt tanulmányozhatták a leendő BL-döntős ellenfelüket, amely a Realnál is nagyobb bajban lévő Barcelona és a Bayern München csatájából került ki.

Noha a bajorok 4-0-ra legázolták Messiéket az Allianz Arénában, edzőjük, az egykor a Reallal BL-t nyerő Jupp Heynckes talált motivációt a visszavágóra is, mondván, be kell bizonyítaniuk, hogy ez nem csak egy kifutott eredmény volt. "Azt kell mondjam, még mindig a Barcelona a világ legjobb csapata, eszerint készültünk fel" - fogalmazott a tréner. "Úgy játszunk majd, mint Münchenben: támadunk, gólra törünk, meglátjuk, összejön-e. Nem vagyunk védekező csapat, noha jó a védelmünk." Bizony, a Bayern húsz meccset hozott le kapott gól nélkül a Bundesligában, ami rekord, ráadásul még három forduló van is a bajnokságból.

Forrás: AFP/Josep Lago

Messiék déja vu-érzéssel készülhettek az összecsapásra, a nyolcaddöntőben ugyanis 2-0-s idegenbeli vereség után kompromisszummentes támadójátékkal verték 4-0-ra a Milant otthon. Az utolsó leheletig harcolást Tito Vilanova is beígérte, ahogy fogadkoztak a játékosok is. "Nem kérhetjük mindig a szurkolók segítségét, valamit adnunk is kell cserébe" - jegyezte meg Vilanova. "Tudjuk, Messi mennyire fontos, de nem tehetjük rá az összes súlyt, a csapatnak segítenie kell őt. Ha van csapat, amely ilyen helyzetben is képes megnehezíteni az ellenfele dolgát, az a Barcelona."

Nagy kérdés volt azonban, hisznek is e abban, amit mondanak, mert az biztosan nem kerülte el a figyelmüket, hogy a milánói 0-2-nél súlyosabb a müncheni 0-4, ahogy az olasz csapatnál súlyosabb ellenfél a német. Természetes, hogy a szurkolók bíznak a csodában, de a csoda lényege éppen az, hogy rendkívül ritkán következik be. A katalánoknak pedig mintha túl sokszor volna rá szükségük mostanában, az elmúlt nyolc BL-meccsükből például csak kettőt nyertek meg.

A monumentális Camp Nou vörös-kékbe burkolózott a meccsre, ami kiválóan passzolt a május elsejéhez, a hangulaton azonban sokat rontott, hogy Messi csak a kispadon kezdett. A Barca átlagosan csak 1,1 gólt szerzett azokon a BL-meccseken, melyeken az argentin zseni csak csere volt, a hír tehát komoly csapással ért fel.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Hát még a játék! A Bayern valóban úgy focizott, mint Münchenben, óriási fordulatszámon pörgött a csapat, letámadott, de a védelem is higgadtan kipasszolta a rárontó hazaiakat. A bajorok kerültek többször helyzetbe, bár kapura lövésig ők sem jutottak, Piqué többször is az utolsó pillanatban csúszott be - ám ezek mind szépségdíjas, villámgyors, egyérintős Bayern-támadások voltak, az első húsz percet egyhangú pontozással nyerték volna a vendégek, ha létezne ilyen a fociban.

Nyoma sem volt a Milanon 0-2-ről átgázoló, félelmetes Barcának, amely először a 24. percben lőtt kapura, Pedro léc alá tartó labdáját kitornázta Neuer, majd néhány pislákoló életjel (Dani Alves beadása után Xavi bombázott fölé középről, majd utóbbi ugratta ki alig hosszan Fabregast) után továbbra sem kellett túlságosan izgulnia a németeknek, mi több, nagyon veszélyes kontrákat vezettek.

A félidő utolsó öt percében nyomott kicsit a Barca, de a betömörülő Bayern védői szinte minden lövést és beadást blokkoltak - Adriano gyenge átlövése volt az egyetlen kivétel -, jellemző, hogy a müncheni drukkerek kórusa hallatszott, míg a katalánok még fütyülni is csak enerváltan tudtak.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Mintha feladta volna a reményt Vilanova edző is, Messi maradt a padon, de meglepően csendesen indult a második félidő. Három percnyi gurigázás után Alaba rendkívül pontos keresztlabdája Robbent találta meg a jobb szélen, aki befelé tolta a labdát, majd kilőtte a hosszú oldalt. Ekkor már hat gól hiányzott a Barcelonának a továbbjutáshoz, Messi becserélésének végképp nem maradt értelme, a katalánok egyetlen reális célja a becsületgól megszerzése maradt.

Ennek ellenére továbbra is a vendégek játszottak veszélyesebben, Villa gyenge lövése után Robben és Müller is ziccerbe került, előbbi kivételesen passzolni akart, utóbbi érthetetlenül várt. A hatvanadik perctől már olléztak a német nézők, a katalánoknak megint csak a füttyszó maradt, miközben a piros mezesek már félgőzzel is jobban futballoztak.

Innentől pedig szépen ellaposodott a meccs, a Bayern kontrollálta a játékot, a Barca tragédiáját pedig betetőzte, hogy a legjobbja, Piqué rúgott öngólt egy sokadik bajor kontra végén. Pedig előtte Pedro is lövéssel próbálkozott, utána pedig Villa fejese érintette a bal kapufát, de a hazaiaknak semmi nem sikerült. Nem úgy a Bayernnek: Ribéry újabb, balról érkező beadását Müller bólintotta a kapuba, összesítésben már 7-0 volt az állás.

//videa.hu/player?v=5BnbDmkgmZKJIaFf


Ennyi is maradt, legutóbb 1987-ben búcsúzott a Barcelona kettős vereséggel az európai színtértől, akkor a Dundee United volt a végzete, a mostani hétgólos különbség pedig a legcsekélyebb túlzás nélkül megalázó. Thomas Müller nyolc góllal és két gólpasszal immár "tízpontos" a kanadai táblázaton. A Bayern duzzadó önbizalommal várhatja a Dortmund elleni, május 25-i döntőt. Katalóniában meg nekiláthatnak egy alapos tatarozásnak.