Vágólapra másolva!
Luiz Adriano lett a második játékos Lionel Messi után, aki egy BL-meccsen öt gólig jutott. A Sahtar brazil támadója két évvel ezelőtt még negatív főszereplője volt egy BL-meccsnek, miután nem adta vissza a labdát az ellenfélnek, hanem inkább gólt lőtt.

Két évvel ezelőtt, 2012 novemberében egészen más ok miatt irányult a figyelem Luiz Adrianóra: a Sahtar a dán Nordsjaelland otthonában játszott BL-csoportmeccset, és a hazaiak 1-0-ra vezettek, amikor egy játékvezetői labdát Willian vissza akart adni a dánoknak, Luiz Adriano azonban rástartolt, és a döbbenten álló kapus mellett elhúzva a labdát az üres kapuba gurítva egyenlített.

00:19-nél látható a botrányt kavart gól:

A brazil támadót kis híján meglincselték a Nordsjaelland-játékosok, ő azonban ezzel nem igazán törődött, és végül három góllal segítette csapatát 5-2-es győzelemhez. Utólag azt mondta, ahogy hozzákerült a labda, beindult a csatárösztöne, nem gondolkodott, csak lőtt, az UEFA-t viszont nem hatotta meg a magyarázkodás, egy meccsre eltiltotta, amiért megsértette a fair playt.

A 27 éves Luiz Adriano az előző idényben 20 góllal segítette bajnoki címhez a Sahtart, nem csoda, hogy több kérője is akadt, a Milan is vitte volna, ő azonban maradt Donyeckben, elsősorban azért, mert az olasz csapat lemaradt a BL-ről, míg a Sahtar nem.

Forrás: AFP

A mostanit megelőző két fordulóban egyszer már eredményes volt, a Porto elleni 2-2 alkalmával szerezte az akkor a második Sahtar-gólt, de az igazi nagy pillanat a Debrecent drámai körülmények között búcsúztató BATE Boriszov ellen jött el.

Az első gól dicsőségét még átengedte honfitársának, Alex Teixeirának, aztán a 28. percben egy tizenegyesből kezdte meg a gólgyártást, és meg sem állt öt találatig.

Tizenegyessel kezdődött a nagy sorozat:

A mesterhármas 12 perc - ez volt a harmadik leggyorsabb tripla a BL-ben -, a négyes 16 perc alatt jött össze neki, amire bátran használhatjuk az elképesztő jelzőt.

Második góljánál okosan pöckölte át a labdát a kapus fölött:

Ő lett a második játékos Lionel Messi után, aki a BL-ben öt góllal zárt egy fellépést, a Barca argentin zsenije ki 2012-ben a Leverkusen elleni 7-1-es kiütés alkalmával volt hasonlóan hatékony, vannak azonban olyan rekordok, amelyeket egyedül birtokol Luiz Adriano.

A harmadiknál megmutatta, milyen szemfüles:

Előtte még senki nem volt képes egy BL-meccs első félidejében négy gólt szerezni; ő az első, aki idegenben ér el öt gólt a BL-ben, és értelemszerűen az első brazil lett, aki mesterötössel zárt, pedig olyan honfitársai próbálkozhatták korábban, mint Romário, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho vagy Kaká.

A negyediknél volt a legkönnyebb dolga:

A mostani meccset megelőzően összesen 12 BL-gólja volt Luiz Adrianónak, és egyetlen szezonban sem jutott négy fölé, vagyis most egy este elég volt neki az egyéni csúcshoz.

Keretbe foglalta a góljait, az utolsót is büntetőből lőtte:

A Sahtar mind a hét gólját brazil játékos szerezte, ez olyan tett, amire korábban csak a Lyon volt képes, ott a franciák voltak hasonlóan szorgalmasak a Werder elleni 2005-ös meccsen (7-2). Ilyen teljesítmény után nem csodálkoznánk, ha a nagycsapatok a télen ismét bekopogtatnának a Sahtarnál Luiz Adrianóért.