Visszamászott a szakadék széléről a Manchester City

511785575 Manchester City's French midfielder Samir Nasri celebrates after scoring during the UEFA Champions League football match AS Roma vs Manchester City on December 10, 2014 at the Olympic stadium in Rome.        AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Manchester City's French midfielder Samir Nasri celebrates after scoring during the UEFA Champions League football match AS Roma vs Manchester City on December 10, 2014 at the Olympic stadium in Rome. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
A Manchester City Rómában, a Schalke Mariborban győzve biztosította be a helyét a legjobb 16 között a Bajnokok Ligájában. A Barcelona visszavágott a PSG-nek a párizsi vereségért, és ezzel csoportelsőként végzett, vagyis kedvezőbb helyzetből várhatja a pénteki sorsolást.

Bajnokok Ligája, 6. forduló:, E csoport:
AS Roma (olasz) - Manchester City (angol) 0-2 (0-0)
gól: Nasri (60.), Zabaleta (86.)

A legizgalmasabb csoportban még három csapat is pályázott a Bayern mögötti második továbbjutó helyre, ráadásul mindhárom öt ponttal állt. A Roma és a City egymás ellen játszott, és az angolok elég nehéz helyzetben voltak, mivel Kompany, Agüero és Yaya Touré sem léphetett pályára. Az sem volt kedvező előjel, hogy a City az ezt megelőző tíz idegenbeli BL-találkozójából csak egyet tudott kihúzni kapott gól nélkül.

A téthez méltó játék folyt a pályán, a kapusokkal a főszerepben, előbb Hart védett nagyot Holebas ziccerénél, aztán De Sanctis hatástalanította Milner próbálkozását, majd ismét az angolok kapusa következett, aki Gervinho lövésénél ujjheggyel tolta ki a labdát. Hart egy másik alkalommal is túljárt Gervinho eszén, De Sanctis vállát pedig akkor paskolhatták a többiek elismerően, amikor egy újabb Milner-lövést szedett ki.

Aztán a második félidőben Nasri addig tologatta a labdát, amíg lövőhelyzetbe hozta magát, és 22 méterről óriási kapufás góllal a nyolcaddöntő küszöbére lőtte a Cityt.

A Roma a legközelebb Manolasz fejesénél állt az egyenlítéshez, amit a bal kapufa hárított, Destro lövésénél pedig Demichelis blokkolt nagyot. Nasri a meccs másik kulcsjelenetében is főszereplő volt, ő adta a gólpasszt a 86. percben Zabaletának, ezzel pedig minden eldőlt.

Az angolok négy forduló után csak két ponttal álltak, aztán jött a Bayern, majd a Roma elleni siker, és így végül összejött a nyolcaddöntő. A Romának pedig maradt az EL, mivel jobb egymás elleni eredménye miatt megelőzte a szintén ötpontos CSZKA-t.

Bayern München (német) - CSZKA Moszkva (orosz) 3-0 (1-0)
gól: Müller (18., 11-esből), Rode (84.), Götze (90.)

A Bayern számára már nem volt tétje a meccsnek, a CSZKA viszont a továbbjutásért lépett pályára, de 18 perc után nagyjából le is mondhatott erről, ekkor Ribéryt buktatták, a tizenegyest pedig Müller értékesítette.

A világbajnok csatárnak ez volt a 24. gólja a BL-ben, amivel ő lett a klubrekorder. A Bayern innentől kényelmes tempóra váltott, a CSZKA-nak pedig volt esélye az egyenlítésre, Doumbia köténnyel szinesített szólója volt a legnagyobb sansz, de az Aranylabda-jelölt Neuer nagyot védett.

A Bayern a második félidőben időnként megrázta magát, és olyankor a kapu elé szorította ellenfelét, az utolsó percekben pedig szerzett is még két gólt, csak hogy ne legyenek elégedetlenek a kilátogató nézők.

Rode fejese:


Götze lazán beemelte:


A csoport végeredménye:
1. Bayern München 15 pont, 2. Manchester City 8, 3. AS Roma 5, CSZKA Moszkva 5

F csoport:
FC Barcelona (spanyol) - Paris Saint-Germain (francia) 3-1 (2-1)
gól: Messi (19.), Neymar (42.), Suárez (77.), illetve Ibrahimovic (15.)

A Barcelona két okból is fontosnak érezhette, hogy a PSG elleni győzelemmel zárja a csoporkört, egyrészt 3-2-re kikapott Párizsban, így volt miért visszavágnia, másfelől pedig ha nem akart erősebb ellenfelet kapni a sorsolásnál, akkor be kellett takarítania a három pontot. Ehhez képest a PSG az első negyedóra végén elcsöndesítette a Nou Camp Barca-érzelmű közönségét, egy jobbról érkező beadást Matuidi okosan lekészített Ibrahimovicnak, aki ballal a bal alsóba lőtt.

Mindössze négy percig tartott a vezetés, mert Mascherano indítása után Suárez még középre tudta lőni a labdát, David Luiz talán Sirigura várt, Messi pedig köszönte szépen, és közelről bevágta a labdát. A négyszeres aranylabdásnak ez volt a 76. gólja az európai kupákban, amivel beállította az eddigi csúcstartó Raúlt. A mostani BL-sorozatban ez volt a nyolcadik gólja, így már most annyinál tart, amennyivel az előző két szezonban zárt. És még egy adat: az utolsó hét BL-szezonjában Messi mindig eljutott legalább nyolc gólig.

A PSG viszont nem jutott egyről a kettőre, pedig előbb Lucas érkezett az ötösön remek ütemben, majd Cavani próbálkozhatott 16 méterről kapásból. A másik oldalon Suárez lövését ütötte ki bravúrral Sirigu, majd az addig csak a meccs eleji sántikálásval kitűnt Neymar kért szót, és 23 méterről gyönyörűen csavart a kapu bal oldalába. Ez volt a hetedik BL-gólja Neymarnak a Barcában, egy korábbi brazil legenda, Romário így már csak eggyel előzi meg.

A második félidőben a párizsiak kétszer is tűzijátékot rendeztek a Barca kapuja előtt, de a katalánok mindkettőt megúsztak, aztán a 77. percben Neymar ravasz lövése után a kipattanót Suárez bepofozta, amivel eldőlt, hogy meglesz a csoportelsőség, a PSG pedig elveszti az idény során eddig féltve őrzött veretlenségét.

Suáreznek ez volt az első gólja a Nou Campban, és először zárt olyat meccset a Barcában, ahol gólt és gólpasszt is jegyzett.

Ajax Amsterdam (holland) - APOEL (ciprusi) 4-0 (1-0)
gól: Schöne (45+1. 50., az elsőt 11-esből), Klaassen (53.), Milik (74.)

A két csapat összesen három pontot szerzett a csoportkör első öt fordulójában, de így is volt tétje a meccsnek, mivel aki itt nyert, az átszállójegyet váltott az Európa Ligába. Az első félidő végéig úgy tűnt, az Ajax nem tud mit kezdeni az APOEL bunkerfocijával, aztán a 44. percben Antoniadesz felrúgta Miliket, a büntetőt pedig Schöne a helyére küldte.

A dán középpályás a második félidőt ott folytatta, ahol az elsőt abbahagyta, egy kontra végén Milik passza után megoldotta a majdnem üres kapus helyzetet, aztán az 53. percben Klaassen fejelte a harmadikat, miután a 19 éves Kishna három védőt is megetetett. Klaassen később egy gólpasszal is jelentkezett, Milik szerezte a negyedik gólt, így az Ajax széppé tette a búcsút, és tavasszal folytathatja az EL-ben.

A csoport végeredménye: 1. FC Barcelona 15 pont, 2. Paris Saint-Germain 13, 3. Ajax Amsterdam 5, APOEL 1

G csoport:
Chelsea (angol) - Sporting Lisboa (portugál) 3-1 (2-0)
gól: Fabregas (8., 11-esből), Schürrle (16.), Mikel (56.) illetve Jonathan Silva (50.)

Maribor (szlovén) - Schalke 04 (német) 0-1 (0-0)
gól: Meyer (62.)

Az utolsó kör előtt a Chelsea már biztosan első volt, de a Schalkénál nagyon bíztak abban, hogy Mourinho csapata odateszi magát, és legyőzi a Sportingot. A németek megtették, amit kellett, megverték a Maribort a csereként beállt fiatal Meyer góljával - a Schalke kilenc idei BL-góljából hetet a második félidőben szerzett -, a Chelsea pedig nem lazsált, és 3-1-re elintézte a Sportigot, amelynek így maradt az EL, a Schalke pedig ott van a nyolccaddöntőben.

A Chelsea első gólja 11-esből született, a londoniak eddig négyszer rúghattak büntetőt ebben a sorozatban, amivel vezetik a vonatkozó rangsort.

Fabregas magabiztosan lőtte a 11-est:


Schürrle lapos lövése is beakadt:


Jonathan Silva góljánál felcsillant a remény a Sporting számára:


Mikel szinte a gólvonalról szerezte a harmadikat:


A csoport végeredménye: 1. Chelsea 14 pont, 2. FC Schalke 04 8, 3. Sporting Lisboa 7, 4. Maribor 3

H csoport:
Porto (portugál) - Sahtar Donyeck (ukrán) 1-1 (0-0)
gól: Abubakar (87.), illetve Sztyepanyenko (50.)

Athletic Bilbao (spanyol) - BATE Boriszov (fehérorosz) 2-0 (0-0)
gól: San José (47.), Susaeta (88.)

Ebben a csoportban már csak egyetlen kérdés volt, hogy ki lesz a harmadik, de a Bilbao a második félidőben egyértelművé tette a Debrecent kiejtő BATE ellen, hogy kell neki az EL-részvétel, és a 2-0-s sikerrel ezt be is húzta.

A két továbbjutó meccsén a Sahtar egy gyönyörű fejessel szerzett vezetést,

de a Porto megadta a módját az egyenlítlsnek, Abubakar óriási gólt akasztott a léc segítségével az ukránok kapujába.

A csoport végeredménye: 1. FC Porto 14 pont, 2. Sahtar Donyeck 9, 3. Athletic Bilbao 7, 4. BATE Boriszov 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt. A csoportok első két helyezettje jutott a nyolcaddöntőbe, a harmadikok átkerültek az Európa Ligába, a legjobb 32 közé.

Ők várják a pénteki sorsolást

A nyolcaddöntősök:
csoportelsők: Real Madrid (címvédő, spanyol), Atlético Madrid (spanyol), FC Barcelona (spanyol), AS Monaco (francia), Borussia Dortmund (német), Bayern München (német), Chelsea (angol), FC Porto (portugál)

csoportmásodikok: Bayer Leverkusen (német), Arsenal (angol), Paris Saint-Germain (francia), Sahtar Donyeck (ukrán), Juventus (olasz), FC Basel (svájci), Schalke 04 (német), Manchester City (angol)

A nyolcaddöntő sorsolását hétfőn 12 órától rendezik Nyonban, a sorozat ezen szakaszában a csoportelsőket a másodikokkal teszik párba.