Vágólapra másolva!
Összejött pár brutálisan erős párosítás a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a Juventus a Bayern Münchent, az Arsenal a Barcelonát, a PSG a Chelsea-t kapta, és a Roma-Real Madrid is jól hangzik. A nyolc között pedig biztosan lesz olyan csapat, amely még nem jutott olyan messzire.

Így zajlott a BL- és EL-sorsolás

A címvédő Barcelona az Arsenalt kapta, amely ellen 2-1-re győzött a 2006-os fináléban. Ez volt az a döntő, ahol Sol Campbell fejesével az angolok vezettek, de Lehmann kiállítása miatt a 18. perctől tíz emberrel játszó Arsenal végül nem bírta a hajrát, és a Barca fordított, a csereként beállt jobbhátvéd, Belletti lett a hős.

Azóta kétszer futott össze a két csapat, és mindkétszer az Arsenal húzta a rövidebbet: 2010 tavaszán a Barca 6-3-as összesítéssel ment tovább a negyeddöntőből, egy évvel később pedig 4-3-mal vette a nyolcaddöntőt. Utóbbi párharc visszavágóján állították ki Van Persie-t második sárgával labdaelrúgás miatt, majd a Barca emberelőnyben megszerezte azt a két gólt, ami elég volt a továbbjutáshoz.

Erre majd a még versenyben lévő 16 csapat Forrás: AFP

Öt éve mindig kiesik a 16 között az Arsenal

Az Arsenal az elmúlt öt évben mindig elbukott a 16 között, a Barca után sorrendben a Milan, a Bayern (kétszer egymás után) és a Monaco csapta ki Wengeréket, és most is elég kemény a feladat.

Hasonlóan nagy kihívás vár a Juventusra, amelynek a közelmúltból nem lehetnek jó emlékei a Bayernről, mivel a németek a legutóbbi három meccsüket 8-1-es gólkülönbséggel abszolválták a torinóiak ellen.

Legutóbb 2013 tavaszán a nyolc között találkoztak, akkor mindkét felvonást 2-0-ra nyerte a Bayern. Arturo Vidal biztos örülni fog a régi ismerősöknek, a Bayern chilei középpályása ugyanis nagyon sikeres éveket húzott le a Juvéban.

Gianni Infantinónak, az UEFA főtitkárának Javier Zanetti, az Inter legendája segédkezett a sorsolásnál, aki 2010-ben megnyerte a csapattal a BL-t Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Még nem unják?

A PSG és a Chelsea már nagyon unhatja egymást, ez lesz sorozatban a harmadik év, amikor összefutnak az egyenes kieséses szakaszban. Izgalmakban nem volt hiány, a két évvel ezelőtti negyeddöntőben a Chelsea, a tavalyi nyolcaddöntőben pedig a PSG örülhetett az idegenben lőtt több gólnak köszönhetően.

Ami biztos, lesz olyan csapat, amelyik még sosem járt a nyolc között a BL-ben, méghozzá a Gent-Wolfsburg továbbjutója. De ez a leírás akár a Manchester Cityre is igaz lehet, amely eddig mindig elbotlott az első akadályban, de a Dinamo Kijev nem tűnik félelmetes ellenfélnek. Az ukránok a feszült politikai helyzet miatt nem kerülhettek össze az orosz Zenittel, amely a Benficával találkozik. Az előző szezonban a Zenit Lisszabonban 2-0-ra, hazai pályán 1-0-ra győzött a portugálok ellen.

A nyolcaddöntők párosítása:
Gent (belga) - Wolfsburg (német)
AS Roma (olasz) - Real Madrid (spanyol)
PSG (francia) - Chelsea (angol)
Arsenal (angol) - Barcelona (spanyol)
Juventus (olasz) - Bayern München (német)
PSV (holland) - Atlético Madrid (spanyol)
Benfica (portugál) - Zenit (orosz)
Dinamo Kijev (ukrán) - Manchester City (angol)

A nyolcaddöntők első mérkőzéseit február 16-17-én és február 23-24-én, a visszavágókat pedig március 8-9-én és március 15-16-án rendezik. A sorozat döntője május 28-án, Milánóban lesz.