Dárdai Herthája rosszul járhat a BL-szerepléssel

Tolga Cigerci, Dárdai Pál, Hertha, foci
Hertha's Hungarian head coach Pal Dardai gives instructions to Hertha's midfielder Tolga Cigerci (L) during the German first division Bundesliga football match, Hertha Berlin v Schalke 04, at the Olympic stadium in Berlin on March 11, 2016. ODD ANDERSEN / AFP
Vágólapra másolva!
A Hertha kapusa, Rune Jarstein vasárnap öt gólt kapott a Mönchengladbachtól, főleg az elsőnél hibázott óriásit, a berliniek magyar kapusedzője, Petry Zsolt szerint mégsics kapuskérdés a klubnál. A Dárdai Pál által vezetett csapat továbbra is BL-főtáblát érő helyen áll a bajnokságban, ami Petry szerint erőn felüli teljesítmény, így szerinte nem is tenne jót a csapattal, ha bejutna a Bajnokok Ligájába. Az Origónak azt is elmondta, a fradista Dibusz Dénest miért nem szerződtette a Hertha.

A Hertha 5-0-ra kikapott a Mönchengladbachtól, de továbbra is harmadik a tabellán. Melyik a berlini csapat igazi arca?

Nagyon stabil most a csapat. Egy ilyen vereség mindig előfordulhat, hiszen emberekről van szó, nem gépekről. Tavaly decemberben, például, a Leverkusen ugyanilyen verést mért a Mönchengladbachra. Most teljes áramkimaradás volt a játékosainknál, nem volt senki, aki legalább az átlagos szintet elérte volna. De én azt mondom,

Fel lehet állni pár nap alatt ebből a vereségből?

Biztosan. Nagyon jó csapat a Gladbach, nem szabad ebből a 0-5-ből kiindulni. Pénteken a Hannover ellen olyan Herthát fognak látni a szurkolók, mint amilyet ebben a szezonban megszoktak.

Kapusedzés Thomas Krafttal és Nils Koerberrel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Annegret Hilse


Nem lesz kevesebb drukker a Hannover elleni bajnokin?

Nem, a berlini szurkolók nagyon megbecsülik azt, amit a csapat eddig elért. De még ha egy-két újabb vereségbe belefutnánk, és csak az 5-6. helyen végeznénk, akkor sem lenne nagy az elkeseredés, hiszen a szezon előtt más képet mutatott a csapat. Egy hajszálon múlt csak a bennmaradás, ehhez képest rettentő nagy előrelépés az idei szezon. A csapat szépen fejlődik, Dárdai Pali keze nyoma egyértelműen érezhető a játékon.

Mekkora eredmény a Bundesligában dobogós helyen állni?

tehát magasan az elvárások felett teljesít a csapat. A Gladbachhal és a Leverkusennel szemben három, a Mainzcal és a Schalkéval szemben pedig még négy pont előnyünk van, de a bajnokság végéig még bármi előfordulhat.

A harmadik hely főtáblát, a negyedik pedig selejtezőt érne. Készen áll a csapat a BL-re?

Túl nagy lépés és túl nagy falat lenne a BL egy ilyen csapat számára, amely az utóbbi években inkább a középmezőnyben volt vagy épp a kiesés ellen harcolt. A fejlődés következő fokozata esetleg egy Európa Liga-részvétel kellene, hogy legyen, lehetőséget adva azoknak a játékosoknak, akik kevesebbet játszanak a bajnokságban. Az EL után lehet a BL a következő lépcsőfok.

Csak nem sajnálná, ha meglenne a BL-szereplés?

A BL-ben olyan ellenfelek vannak – főleg egy erős csoportban –, hogy egy ilyen fejlődési szakaszban lévő csapatnak a részvétel nem segít, sőt szerencsétlen esetben talán még árthat is, mivel nincs rá felkészülve a keret. Akármennyire nagy összeget is biztosít az UEFA, a BL-indulás előtt rövid idő alatt olyan játékosokat kellene igazolni, akik stabil szerepléshez segítik a csapatot, ez pedig nem könnyű dolog. Sportolóként természetesen megcélzod a BL-t, ha már ott állsz a küszöbén, de szerintem ez olyan lenne a Hertha számára, mintha

Ez még akkor sem biztos, hogy jót tesz, ha csupa ötös volt a bizonyítványa.

A 49 éves Petry Zsolt 38-szor szerepelt kapusként a magyar válogatottban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Soeren Stache


Mi lesz, ha mégis kénytelen lesz a Hertha a BL-ben indulni?

Vannak terveink, az edző ilyenkor már gondolkodik, hogy melyik poszton kellene megerősíteni a csapatot. De nem könnyű ilyenkor piacképes játékosokat keresni, hiszen a legtöbben már tárgyalásban vannak más csapatokkal vagy a szerződésük hosszabbításáról egyeztetnek. A kiszemelteknek pedig ilyenkor még nem mondhatjuk, hogy a BL-ben fognak szerepelni a Herthával, hiszen ez még nem dőlt el. Két-három kör múlva már többet lehet tudni majd, de az elég késő ahhoz, hogy olyanokat hozzunk, akik a BL-csoportmeccseken is a segítségünkre lehetnének. Mindent megteszünk, és ha sikerül, akkor nagyon jó szemmel kell kiválasztani az új játékosokat.

Mi a mostani csapat sikerességének a titka?

Több oka is van. Az első, hogy tavaly nagyon jó igazolásokat sikerült nyélbe ütni, gondolok itt Daridára, Ibisevicre, Mitchell Weiserre, Niklas Starkra – mindannyian nagyon hamar beépültek. A második, hogy egy nagyon jó, az erőnléti részre nagy hangsúlyt fektető nyári felkészülés után álltunk rajthoz a bajnokságban. A harmadik, hogy

ezért is működik olyan jól a csapat. És végül, kialakult egy erős kohézió, nagyon egységes lett a csapat, nincs széthúzás, egy irányba megy a szekér.

Tudjuk, hogy Dárdai nagy álma a kupagyőzelem, hiszen Berlinben lesz a döntő. De előtte még lesz egy elődöntő a Dortmund ellen. Összejöhet a finálé?

Valóban nagy vonzereje van, és Németországban mindenki komolyan veszi a kupát. Számunkra nagyon fontos lenne, hogy a saját stadionunkban, telt ház előtt szerepeljünk a nagy tiszteletnek örvendő kupadöntőben. Ez egy életre szóló élmény lenne, amire a döntő kimenetelétől függetlenül mindenki büszke lenne.

Dárdai Pál az egyik legnépszerűbb ember Berlinben Forrás: AFP/Odd Andersen


Milyen Dárdai Pál megítélése Berlinben?

Rettentően elismerik és tisztelik. Az ázsióját még inkább megemelte, hogy a csapatot rég nem látott szintre emelte.

Van-e kapuskérdés a csapatnál az öt kapott gól után?

Szerintem nem szokták egyetlen rosszabb meccs után sehol felvetni a kapus felelősségét. Rune Jarstein nagyon jó szezont fut. Az ötödik forduló, Thomas Kraft sérülése után került be a csapatba, és magabiztosan teszi a dolgát, a vasárnapi számára is csak egy olyan meccs volt, amelyen rossz passzban volt.

Az első gólnál, amikor eladta a labdát, mit akart vajon csinálni?

Rosszul döntött, két másik opció közül kellett volna választania, amikor kifelé vezette a labdát. Előfordul ilyen, nem rendült meg benne a bizalmunk.

Igaz, hogy a Fradi kapusa, Dibusz Dénes nagyon közel volt a Herthához?

Amikor a szezon elején idejöttem, szó volt róla, hogy szerződtetjük, a menedzser és Pali is említették, hogy ha azoktól meg tudunk válni, akikkel nem voltunk megelégedve, akkor van esély a megszerzésére. De én azt tanácsoltam, hogy a norvég srácot fölösleges lenne elküldeni, adni kell neki még egy esélyt a felkészülés során, hiszen 38-szoros norvég válogatott kapus,

Jól sikerült számára a nyár, ezért úgy döntöttünk, hogy Kraft mögött itt marad második számú kapusnak. Kraft sérülése óta pedig nagyon magabiztos, jó teljesítményt nyújtott.

Hogyan látja az Eb-re kijutott válogatott kapushelyzetét?

Nem hiszem, hogy a kapusposzt túl sok fejtörést okozna a kapitánynak, hiszen Király Gabi mindenképp jó választás, a pótselejtezőkön is megmutatta, hogy ebben a korban is értékes tagja a csapatnak. Mögötte jól felkészült kapusok várnak bevetésre, Bogdán Ádám, Gulácsi Péter, Dibusz Dénes közül bárkit nyugodtan be lehet állítani, annak ellenére, hogy Dénesnek nincs sok nemzetközi tapasztalta, Ádám pedig a Liverpoolban keveset játszott. Péter Lipcsében nagyon jó teljesítményt nyújt. Inkább az lesz a kérdés, hogy Gabi visszavonulása után – hiszen egy Eb-részvételnél szebb vége nem is lehet egy válogatott karriernek – ki követi őt a kapuban. A három említett egy szinten van,