El sem hinné, ki lehet a BL-döntő kulcsfigurája

david luiz modric casemiro psg real madrid
Paris Saint-Germain's Brazilian defender David Luiz (L) kicks a ball next to Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric (C) and Real Madrid's Brazilian midfielder Casemiro (R) during the UEFA Champions League group stage football match Real Madrid CF vs Paris Saint-Germain (PSG) at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on November 3, 2015. AFP PHOTO / GERARD JULIEN / AFP / GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
Nem Cristiano Ronaldo, nem Gareth Bale, illetve nem is Antoine Griezmann vagy Koke lesz a legfontosabb játékos a Bajnokok Ligája döntőjében. Az Atléti edzője, Diego Simeone egyetért a Marca szakírójával abban, hogy a legfontosabb Casemiro lehet. 

Claude Makélélé óta nem volt olyan fontos védekező középpályása a Real Madridnak, mint Casemiro. Ezt nem mi mondjuk, hanem Diego Simeone, az Atlético Madrid edzője, aki szerint a Bajnokok Ligája-döntő kulcsszereplője a brazil szűrő lehet.

Simeone elsősorban azért

méltatja Zinedine Zidane-t, mert magasról tett a Pérez-érában tapasztalható madridi szokásokra,

és betett egy olyan védekező középpályást, amilyen Casemiro. Emlékezhetünk, a világverő Real Madrid összeomlott, amikor a galaktikus sztárok megérkeztek, és nem maradt hely Makélélének, és csak ekkor derült ki (legalábbis számukra), milyen fontos szerepe volt a csapat játékában a francia középpályásnak.

Casemiro sem mindig ér oda Forrás: AFP/Gerard Julien

„Zidane már most nagy edző, és ezt azzal bizonyította, hogy nem foglalkozott a Realnál elfogadott nézettel, és Casemirót kulcsszereplővé tette.

Labdavesztés után sokkal jobban tömörülnek, és ez Casemiro érdeme” – mondta Simeone.

A Marcánál egyetértenek vele

A spanyol Marca, amely napok óta mással sem foglalkozik, mint a BL-döntővel (Mourinho bejelentése nagyjából egy mínuszos hír volt az oldalon, de a nemzeti hős Rafa Nadal visszalépése a Roland Garrostól is csak épphogy felfért az első hajtásra). A spanyol lap a létező összes aspektusból megvizsgálta a finálét, és arra jutott, hogy az egyik kulcsszereplő a brazil középpályás lehet.

A Marca is magasztalja a brazil képességeit, majd kitér arra is, hogy Casemirónak rengeteget kell majd futnia a fináléban, hiszen

az ő feladata lesz mindkét félre kizárva besegíteni a szélső védőknek,

hogy megfékezzék Kokét és Sault. Erre elsősorban azért lesz szükség, mert Bale még csak-csak, Ronaldo azonban kizárt, hogy visszazárjon a középpályásokkal.

Zlatan Ibrahimovicstól sem ijed meg Forrás: AFP/Miguel Medina

Ehhez még hozzávehetjük azt is, hogy a Marca szerint egy másik kulcsjátékos Marcelo lehet, aki a támadósorba fellépve megnyithatja a folyosókat a támadóknak. Márpedig ha Marcelo elöl van, a mesterien kontrázó Atléti bejátszhatja a mögötte nyíló területeket, amikre szintén Casemirónak kell majd berepülnie.

A brazil a Bajnokok Ligájában

3.5 szerelést és 2.1 megelőző szerelést mutat be meccsenként,

és bár meglehetősen sokat szabálytalankodik, nem jön zavarba akkor sem, ha passzolnia kell. 87.7 százalékos passzpontossága már önmagában remek, de ha hozzávesszük, hogy passzai csaknem 10 százaléka hosszú passz, még jobbnak tűnik a mutató.