A Real a Barcát lenyomva lett a BL királya

MESSI, Lionel; CRISTIANO RONALDO akció FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY Barcelona, 2011. május 3.
CRISTIANO RONALDO, a spanyol Real Madrid portugál csatára (b) és Lionel MESSI, a spanyol Barcelona argentin csatára küzd a la
Barcelona, 2011. május 3. CRISTIANO RONALDO, a spanyol Real Madrid portugál csatára (b) és Lionel MESSI, a spanyol Barcelona argentin csatára küzd a labdáért a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének FC Barcelona-Real Madrid visszavágó mérkőzésén a barcelonai Camp Nou Stadionban. (MTI/EPA/Alejandro Garcia)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája megalapítása, tehát az 1992-93-as szezon óta a Real Madrid öt döntőt játszott, és mindegyiket megnyerte. A szombati sikerével a Real megelőzte a Barcelonát.

Mindössze egyetlen csapat van, amelyik több döntőt játszott a BL-ben a Real Madridnál. Ez az AC Milan, amely háromszor tudta elhódítani a trófeát - emlékeztet a UEFA.com statisztikai összeállítása.

Ha a madridi drukkerek babonásak, akkor örülhettek, hogy 2014 után 2016-ban jutott be újra döntőbe a Real, hiszen

az eddigi öt sikerét mindig páros évben aratta.

Sergio Ramos az első védő, aki két BL-döntőben is gólt szerzett Forrás: AFP/Javier Soriano

A Madrid mostani sikerével megelőzte a négyszeres BL-győztes Barcát. A katalánok szintén ötször jutottak döntőbe, és egyszer buktak csak el: 1994-ben a Milantól kaptak ki 4-0-ra.

A Realon kívül van még három tökéletesen döntőző csapat, a Marseille, a Porto és az Inter. Igaz, a három csapat egyaránt csak egyszeres BL-győztes.

Az Atlético csatlakozott a Valenciához,

mindkét csapat két finálét bukott el. A Leverkusen, a Monaco és az Arsenal egyszer jutott döntőbe, és kikapott.

Diego Simeone pedig Héctor Cúper nyomdokaiba ért az elveszített két döntővel, az exvalenciai edző egyébként az Atlético-trénerhez hasonlóan argentin nemzetiségű.

Zinedine Zidane kinevezése óriási húzás volt a Realtól Forrás: AFP

Zinédine Zidane az első, aki francia edzőként nyert BL-t. Ő a második, aki játékosként és edzőként is a csúcsra ért, korábban ez Frank Rijkaardnak sikerült, focistaként az Ajaxszal, edzőként a Barcával.

A 24 eddigi BL-döntőből nyolc a hosszabbítás során dőlt el, hétszer a büntetők döntöttek. Az 1-1 és a 2-1 a leggyakoribb végeredmény, mindkettőre ötször volt példa.

Antoine Griezmann a negyedik játékos, aki - a 11-es párbajokat leszámítva - büntetőt hibázott. Az első Mehmet Scholl volt a Bayern-Valencián, 2001-ben.

Toni

Kroos a 13. játékos, aki több mint egy csapattal tudott BL-t nyerni.

2013-ban a Bayern játékosaként nyerte meg a kupát.

Sergio Ramos az ötödik játékos, aki két BL-döntőben is gólt szerzett, viszont ő az első, akinek ez védőként sikerült. A többiek: Raúl González, Samuel Eto'o, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo.