Vágólapra másolva!
Három csoportban igazi harakiri lesz a továbbjutásért, két négyesbe pedig nem jutott abszolút kiemelkedő csapat a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportsorsolásakor. A Barcelona a Manchester Cityvel, a Real Madrid a Dormunddal - és a Nikolics Nemanjával felálló Legiával -, a Bayern München az Atléticóval csatázik, de akadnak olyan négyesek, mint a Benfica, Napoli, Dinamo Kijev, Besiktas vagy a Leicester, Porto, Bruges, FC Köbenhavn, ahol kiegyensúlyozott csata várható. De mire számíthatunk az idei szezonban a nagycsapatoktól?

Az A csoportba kapott besorolást a PSG, és ha csak a statisztikát néznénk, akkor a francia bajnoknak oda lehetne adni a BL-serleget, mivel a párizsiak április óta nem vesztettek tétmeccset. A felkészülési időszakban az Intert, a Realt és a Leicestert is lenyomta a PSG, pedig elvesztette a legendaként távozó Ibrahimovicot, aki négy szezon alatt lett a klubtörténet legeredményesebb játékosa.
Úgy tűnik, Ibra hiánya pozitívan hatott a többiekre, mindenki érzi, hogy többet kell vállalnia, ebből pedig még valami jól sülhet ki.

Az érkezők közül Ben Arfa tavaly 17 góllal bizonyított a Ligue 1-ben, a belga jobbhátvéd, Meunier az Eb-n is megmutatta, hogy van benne potenciál, a Realtól igazolt Jesének pedig jót tehet, hogy nem Ronaldo vagy Benzema által meghagyott morzsákat kell felcsipegetnie.

Örülhetnek-e majd a PSG játékosai? Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jeff Gross

A nagy ellenfél az Arsenal lehet, amelynek túl jól sikerült a 2016-17-es szezon főpróbája, az együttes a holtszezonban az MLS-válogatottja mellett legyőzte a Manchester Cityt, kiütötte a norvég Viking csapatát, majd jött a Premier League-rajtja, ahol alaposan beragadt. Az első fordulóban hiába szerzett három gólt hazai pályán, így is kikapott 4-3-ra a Liverpooltól, majd egy gól nélküli döntetlent ért el a bajnok Leicester otthonában. A csapat mindössze négy új játékost igazolt, a védő Rob Holding (Bolton) mellett a középpályás Granit Xhaka (Mönchengladbach) és a csatár Aszano Takuma (Sanfrecce Hirohima) érkezett, illetve egy ismeretlen nigériai, Kelechi Nwakali, aki várhatóan nem fog sok vizet zavarni.

Távozott a spanyol Mikel Arteta, a francia Mathieu Flamini, a cseh Tomás Rosicky, a brazil Wellington Silva, illetve az angol Isaac Hayden. Sokkal nagyobb baj, hogy sok a sérült, a német védő, Per Mertesacker hosszabb időre kidőlt, de sérült Laurent Koscielny, Gabriel Paulista, Aaron Ramsey, Carl Jenkinson és Danny Welbeck is.

Granit Xhaka, az Arsenal nagy fogása Forrás: DPPI media/ Ben Queenborough

Két ilyen nagyágyú mellett a Basel (svájci) és a Ludogorec (bolgár) nem igazán rúghat labdába.

A C igazi halálcsoport, ahol német Mönchengladbach és a skót Celtic bosszankodhat a Barcelona és a Manchester City miatt.

Biztos volt olyan Barcelona-szurkoló, aki komolyan összerezzent, amikor az elmúlt években nagyon hektikusan szereplő Liverpool augusztus elején egy négyest vágott a katalánoknak, de azóta egyenesbe került a spanyol bajnokság címvédője. A Sevillát a spanyol Szuperkupa-döntőben oda-vissza verték, és még gólt sem kaptak, aztán a bajnokságban egy Betis elleni 6-2-vel küldtek hadüzenetet a riválisoknak. Arda Turan élete formájában játszik, az újak közül Umtiti simán kiszoríthatja Mascheranót, ha így folytatja, Suárez pedig nem lett jóllakott az Aranycipő megnyerésétől, a Betis elleni triplája nem sok jót ígér az ellenfeleknek.

A Manchester City kapusa, Joe Hart és a Barcelona csatára, Lionel Messi Forrás: AFP/Paul Ellis

Évekig a Manchester City erőlködésén mulatott az európai sajtó, a komoly pénzből felpumpált együttes a 2010-11-es évadban csoportharmadikként, a következő évben – angol bajnoki címmel a háta mögött – nyeretlenül csoportutolsóként esett ki a BL-ből. Aztán 2013-14-ben, majd 2014-15-ben sikerült eljutnia nyolcaddöntőig, de mindkétszer a Barcelona, négy vereség és kiesés következett. Tavaly már igazi sikertörténet volt a Cityé, a négy között a Real Madrid csupán 1-0-s összesítéssel búcsúztatta. Most jött Pep Guardiola, akinek irányításával a bajnokságot két győzelemmel kezdte az együttes (Sunderland 2-1, Stoke 4-1), a BL-selejtezőből kiütötte a Steauát (5-0, 1-0), és ezen még Guardiola is meglepődött.

"Lehetetlen megmondani, hogy mi a célunk, én sem tudom pontosan, hogy mire leszünk képesek" – nyilatkozta. A klub 150 millió fontot költött, megvette Leroy Sanét (Schalke), Ilkay Gündogant (Dortmund), Nolitót (Celta), Oleksandr Zincsenkót (Ufa), John Stonest (Liverpool) és Marlos Morenót (Atlético Nacional), igaz utóbbit azonnal kölcsön is adta.

A D csoportban a Bayern München és az Atlético Madrid a tavaszi elődöntő után ismét összemérheti erejét, a holland PSV és az orosz Rosztov nagy bánatára.

ismét összejön Robert Lewandowski (Bayern) és Filipe Luis (Atlético) csatája Forrás: AFP/Lukas Barth

A Bayernnél Pep Guardiola elment, helyére Carlo Ancelotti érkezett, akivel szemben gyakran merül fel a kritika, hogy nem az az edző, aki szeret csapatot építeni, mivel többnyire beleül a készbe. A Bayernnél sem egy rozoga építményt kell renoválnia, hanem a meglévő palotát kiszidoloznia, és nagy szüksége lesz arra a képességére, hogy BL-győztest tud csinálni egy csapatból. A Bayern idén is belegázolt a dortmundiak lelkébe, miután elhozta az egyébként Münchenben nevelkedő, vb-címmel rendelkező Hummelst, és már az övé az Eb legnagyobb felfedezettje, Renato Sanches is. Götze és Benatia távozását nagyon nem fogja megérezni a klub, annál fontosabb kérdés, hogy mit virít a két üveglábú, Ribéry és Robben.

Nem tudni, mikor lesz ismét ennyire közel a BL-győzelemhez az Atlético, mint idén, amikor a tizenegyeseken múlt minden a Real ellen, bár két éve is ezt mondtuk, mert akkor a 90. percben még Simeone csapata állt jobban – szintén a Real ellen. A tavalyi keret együtt maradt, sőt, még érkezett a benficás Gaitan a középpályára, a Sevillától 32 millió euróért elhozott Gameiro Griezmann mellé, a védelem szélén pedig a horvát Vrsaljko loholhat fel-alá. De az Atlético legnagyobb erőssége maga Simeone, akivel így is erőn felül teljesít a csapat évek óta. Ha újabb döntő nem is jön össze, az Atléticót idén is nagyon nehéz lesz megtörni.

Az F csoportban a címvédő Real Madrid is megpróbálja, ami eddig egyetlen csapatnak sem sikerül, nevezetesen az, hogy címvédőként ismételni tudjon a BL-ben. A csapat a felkészülési időszakot egy PSG elleni vereséggel kezdte, de megverte később a Chelsea-t és a Bayernt is, aztán besöpörte az Európai Szuperkupát a Sevilla ellen, a bajnokságban pedig egy 3-0-s győzelemmel kezdett az otthon mindig oroszlánként küzdő Real Sociedad ellen.

Cristiano Ronaldo és Gareth Bale Forrás: DPPI media/Javier Garcia

A legnagyobb igazolásnak Marco Asensio tűnik, aki az Espanyoltól tért vissza, és a Sevilla, valamint a Real Sociedad ellen is betalált, igazolva Zidane döntését, hogy érdemes őt erőltetni. Lassan Cristiano Ronaldo is felépül az Eb-döntőben elszenvedett sérüléséből, Bale pedig 2021-ig hosszabbított, úgyhogy idén sem szabad leírni a Realt, sem a bajnokságban, sem a BL-ben.

A nagy rivális Dortmundot csúnyán lerabolták idén nyáron, Hummelst elvitte a Bayern, Mhitarjant a MU, Gündogant a másik manchesteri pénzeszsák, de aztán a Borussiánál is belelendültek, és kicsengettek 32 millió eurót Schürrléért, 27 milliót a tékozló fiúért, a Bayerntől visszatérő Götzéért, de valószínűleg a legjobban az a 15 millió fog megtérülni, amit a Rennes-nek fizettek ki a mindössze 19 éves Ousmane Dembeléért. A portugál Raphael Guerreiro pedig az Eb legjobb balhátvédje volt, és ő is csak 22 éves, úgyhogy a Dortmundnál a jövőre is gondoltak az igazolásoknál. A német Szuperkupa-döntőt 2-0-ra elbukta a Dortmund a Bayern ellen, ettől még a BL-ben a nyolc közé simán eljuthatnak Aubameyangék.

A Leicester City bajnoki ünnepe Forrás: AFP/Christophe Archambault

A friss angol bajnok Leicester City a G csoportba kapott besorolást, és a szezon egyik legizgalmasabb kérdése, hogy folytatódik-e a mese, ami tavaly fenekestül felforgatta a futballvilágot. A kulcsemberek közül csak a labdaszerzés királya, Kanté lépett le, Vardy és Mahrez viszont maradt, úgyhogy elöl elvben nem kellene, hogy gond legyen, de az első két bajnokin mégis csikorgott a gépezet, az egy szerzett gól egy ponttal társult. A Kantéért kapott 38 millió eurót gyorsan el is költötte a bajnokcsapat, az érkezők közül Mendyből lehet az új Kanté, a nigériai Musának pedig gólokkal kellene igazolnia, hogy érdemes volt kiadni érte 19,5 millió eurót.

Ha Pogba maradt volna, és nem engedett volna a MU csábításának, akkor egyértelműen betennénk a Juventust az idei sorozat legnagyobb esélyesei közé. A keretben így is van kraft, a kapus kivételével minden posztra jött új ember, aki húzhatja a szekeret, főleg, ha Pjanic római, Higuaín pedig nápolyi formában futballozik majd. A Juventusnak hosszútávon idén sem lehet ellenfele az olasz bajnokságban, és az egyenes kiesést a BL-ben is meg kell érnie, és akkor derült majd ki igazán, hogy mire is viheti Allegri csapata.

A BL-csoportok beosztása

A csoport: PSG (francia), Arsenal (angol), Basel (svájci), Ludogorec (bolgár)
B csoport: Benfica (portugál), Napoli (olasz), Dinamo Kijev (ukrán), Besiktas (török)
C csoport: Barcelona (spanyol), Manchester City (angol), Mönchengladbach (német), Celtic (skót)
D csoport: Bayern München (német), Atlético Madrid (spanyol), PSV (holland), Rosztov (orosz)
E csoport: CSZKA Moszkva (orosz), Bayer Leverkusen (német), Tottenham (angol), Monaco (francia)
F csoport: Real Madrid (címvédő, spanyol), Dortmund (német), Sporting (portugál), Legia (lengyel)
G csoport: Leicester (angol), Porto (portugál), Bruges (belga), FC Köbenhavn (dán)
H csoport: Juventus (olasz), Sevilla (spanyol), Lyon (francia), Dinamo Zagreb (horvát)

A csoportok első két helyezettje jut a legjobb 16 közé, a harmadikok az Európa Ligában folytathatják. A sorozat finálét 2017. június 3-án rendezik Cardiffban.