Nem kegyelmezett a Real, a Bayern a szakadékba lökte az Arsenalt

Horizontal
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (R) shoots as he vies with Napoli's midfielder Lorenzo Insigne during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match Real Madrid CF vs SSC Napoli at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on February 15, 2017. / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
A Real Madrid és a Bayern München is hazai pályán tett komoly lépést a továbbjutás felé a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A spanyol csapat a Napolit győzte le 3-1-re, a Bayern München pedig 5-1-re ütötte ki az Arsenalt. Mindkét találkozó 1-1-es döntetlenre állt a szünetben, de a második félidőben egy-egy pörgős tíz perc mindent eldöntött.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Real Madrid-Napoli 3-1 (1-1)
Santiago Bernabéu, Madrid, játékvezető: Skomina (szlovén)
Real Madrid: Navas - Carvajal, Ramos (Pepe 71.), Varane, Marcelo - Modric, Casemiro, Kroos - Rodríguez (Vázquez 76.), Benzema (Morata 82.), Ronaldo
Napoli: Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Zielinski (Allan 75.), Diawara, Hamsík (Milik 84.) - Callejón, Mertens, Insigne
gól: Benzema (19.), Kroos (49.), Casemiro (54.), ill., Insigne (8.)

A Real Madrid és a Napoli nem először futott össze a BEK-ben/BL-ben, az 1987–1988-as szezonban már találkoztak, akkor Diego Maradona játszott az olasz csapatban, viszont a Real Madrid jutott tovább 3-1-es összesítéssel.

A királyi klub azóta kilenc alkalommal találkozott olasz ellenféllel a BEK/BL kieséses szakaszában, viszont csak egyszer jutott tovább. Maradona egyébként ezen az estén is ott volt a Santiago Bernabéu Stadionban, a lelátóról szurkolt egykori csapatának, a kezdő sípszó előtt viszont mondott pár buzdító szót az öltözőben.

Szerencsét is hozott az argentin legenda, hiszen a Real Madrid akár a 10. másodpercben gólt szerezhetett volna, mégis a vendégek kerültek előnybe a találkozó elején. A 8. percben csúnyán bealudt a Real Madrid védelme a kapussal, Keylor Navasszal az élen, Lorenzo Insigne majdnem a félpálya közepéről szerezte meg a vezetést egy okos és tökéletesen helyezett lövéssel a Napolinak.

Nem kellett sokat várni az egyértelmű fölényben futballozó Real Madrid egyenlítésére, Dani Carvajal beadása után Karim Benzema a 19. percben fejjel vette be Pepe Reina kapuját.

A francia ezzel az ötödik helyre lépett fel a BL góllövőlistájának örökrangsorában, honfitársát, Thierry Henryt megelőzve.

A Napoli félelmetes támadósorának híre bejárta egész Európát (jogosan, hiszen a délolasz csapat legutóbbi 10 mérkőzésén 29 gólt szerzett), de ebből ezen az estén nem sokat mutatott Maurizio Sarri együttese, amely a korai gól után csak elvétve jutott el a madridi kapuig.

A Real Madrid viszont folyamatosan támadott, többször közel járt a második gól megszerzéséhez, de a szünetig csak kapufáig jutottak a hazaiak, ezt is Benzema jegyezte Cristiano Ronaldo pazar előkészítését követően.

Az 1-1 teljesen vállalható eredmény volt a Napolinak a szünetben, de a második félidőben gyorsan és elég sokat romlott az olaszok helyzete. Két középpályás intézte el a Napolit, a 49. percben Toni Kroos rúgta meg első BL-gólját Real-mezben:

...az 54. percben pedig a brazil Casemiro találta el pokoli jól a labdát, Reinának esélye sem volt a védésre.

A Real második gólját Cristiano Ronaldo készítette elő, a portugál ezzel egy tőle váratlan rekorddal lepte meg a szurkolókat:

Ryan Giggset megelőzve már neki van a legtöbb gólpassza (31) a BL történetében.

Ronaldo ezen az estén az előkészítésben jeleskedett Forrás: AFP/Javier Soriano

A folytatásban a Napoli csak lesgólig jutott, így nem tudta egy újabb találattal igazán izgalmassá tenni a párharcot az olaszországi visszavágó előtt, a Real Madrid magabiztos játékkal szerzett megnyugtató, kétgólos előnyt az előzetesen kiélezettebbnek várt párharcban.

Lelépte a Bayern az Arsenalt

Bayern München-Arsenal 5-1 (1-1)
Allianz Arena, München, játékvezető: Mazic (szerb)
Bayern München: Neuer - Lahm, Javi Martínez, Hummels, Alaba - Xabi Alonso, Vidal - Robben (Rafinha 88.), Thiago, Douglas Costa (Kimmich 84.) - Lewandowski (Müller 86.)
Arsenal: Ospina - Bellerín, Mustafi, Koscielny (Gabriel 49.), Gibbs - Coquelin (Giroud 77.), Xhaka - Iwobi (Walcott 66.), Özil, Oxlade-Chamberlain - Sánchez
gól: Robben (11.), Lewandowski (53.), Thiago (56., 63.), Müller (88.), ill., Sánchez (30.)

Valódi edzőlegendák találkoztak a müncheni Allianz Arénában, hiszen csak Sir Alex Ferguson edzői pályafutása számlál több BL-mérkőzést, mint az Arsenalt irányító Arsene Wengeré és a Bayern Münchent irányító, a sorozatot háromszor is megnyerő Carlo Ancelottié. Valójában a skótot két rekordtól is megfosztották szerda este a kollégák:

immáron Ancelottié a legtöbb mérkőzés a BL kieséses szakaszában, Wengeré pedig a legtöbb szezon a BL kieséses szakaszában.

A Bayern München egy november vége óta tartó veretlenségi sorozattal, de a német bajnokságban nyújtott teljesítményét látva nem a legjobb formában várta a nyolcaddöntőt. Az Arsenal szurkolóinak a Watford és a Chelsea elleni vereségek adhattak okot az aggodalomra, illetve a tény, hogy a Bayern a 2012–13-as és a 2014–15-ös szezonban is a legjobb 16 között búcsúztatta a londoni csapatot, amely az elmúlt öt szezonban minden alkalommal megpróbálta, de képtelen volt túllépni nyolcaddöntőn.

A mérkőzés a futball egyik alaptörvényével kezdődött: ha Arjen Robbennél van a labda, és a Bayern támadóját engedik a szélről befelé törni, abból bizony gól lesz. Az Arsenal elkövette ezt a súlyos hibát a 11. percben, nézzék csak, mi lett a vége:

A vezető gól egy szép egyéni akció után született, de csapatmunka eredménye volt: 11 hazai játékosból kilenc labdához ért Robben parádés találata előtt.

A négy támadóval, de Thomas Müller nélkül felálló németek sokkal többet birtokolták a labdát (78%), mégis az Arsenal találta el többször a kaput az első félidőben (3-5), a 30. percben pedig a létfontosságú idegenbeli gól is összejött a vendégeknek, igaz, ehhez egy érdekes ítélet is kellett.

Erre kapott büntetőt az Arsenal:

Alexis Sánchez tizenegyesét Manuel Neuer kivédte, de a kipattanónál a chilei volt a legügyesebb, és a kihagyott büntetőből egy egész csinos találat lett.

A második félidő elején Laurent Koscielny sérülése nem sok jót jósolt a vendégeknek, Robert Lewandowski klasszisa pedig fel is tette a két csapat közti különbséget az eredményjelzőre. A lengyel középcsatár előbb fejjel vette be az Arsenal kapuját, majd sarokkal adott gyönyörű gólpasszt Thiago Alcantarának.

2-1

3-1

A Bayern München nem lassított, 11 percen belül a harmadik gólját is megszerezte, Thiago volt ismét eredményes (4-1), ezzel alakult a kiütés Münchenben.

A második játékrészben elképesztő fölényben futballoztak a németek:

a 45. és a 75. perc között 9 lövést jegyezhettünk fel hazai oldalon, de egyet sem a vendégek részéről.

A végére maradt egy slusszpoén is, a hajrára csereként pályára lépett a Carlo Ancelotti keze alatt totálisan formán kívül futballozó Thomas Müller, aki két percen belül beállította az 5-1-es végeredményt a meccs végére totálisan összeomló Arsenal-védők között.

A Bayern München a kötelezőnél is többet tett ezen az estén, 90 perc alatt szinte eldöntötte a párharcot. Ahogyan az elmúlt öt évben mindig, az Arsenalnak minden bizonnyal most is a nyolcaddöntő jelenti a végállomást a Bajnokok Ligájában.